GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o potresu: Dobro smo prošli

Plenković o potresu: Dobro smo prošli
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 13:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade spomenuo je sinoćnji potres u Dalmaciji.

'Čuo sam se sa županom Bobanom i gradonačelnikom Trilja gospodinom Bugarinom. To je bio potres od 4,6 po Richteru, ali očito su bile tek manje štete. Možemo reći da smo u okolnostima ovih potresa u zadnje sada gotovo već dvije godine jučer dobro prošli, nadamo se da neće biti drugih', rekao je Plenković.

Komentirao je aktualnu situaciju s koronavirusom, upozoravajući da mnogi građani još nisu cijepljeni te apelirao da se cijepe.

'Vidjeli ste da je današnji broj zaraženih malo ispod 2.000, a 8.875 je novih slučajeva u sedam dana. Podatak koji je jako važan jest da čak 6977 njih ili 78,6 posto nije cijepljeno. Cijelo vrijeme je taj omjer jedan naprema četiri', poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na snimku premlaćivanja migranata. Rekao je da je sinoć nazvao potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da se poduzmu sve mjere u okviru MUP-a i napravi opširno ispitivanje kako bi se mogle donositi odluke, jer Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone i međunarodne propise.

'Ne želimo imati bilo kakva postupanja koja mogu imati veze s državama koja nisu u skladu s našim pravnim poretkom', rekao je, dodajući da Hrvatska ima zadaću štititi svoju granicu i sprječavati nezakonite migracije.

'Cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu', naglasio je premijer, poručujući da očekuje izvješće od svih nadležnih službi o tome što se zaista događa.

Izdvojio je i jučerašnji samit EU-zapadni Balkan, održan u Sloveniji.

'Mislim da su poruke koje su tamo odaslane bile vrlo pozitivne, dobre za naše susjede u pogledu daljnjeg procesa proširenja', ocijenio je Plenković. On je u svom izlaganju u Brdu kod Kranja posebno naglasio europsku perspektivu BiH i nužnost da se uoči parlamentarnih izbora postigne konsenzus o reformi izbornog zakonodavstva.

Kazao je da je od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića zatražio da se riješi negiranje hrvatskog jezika u udžbenicima, što je na štetu hrvatske manjine u Srbiji i obrazovnog ciklusa sviju u toj zemlji. U dogovoru s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom zatražili su da se verificiraju određeni podaci dostavljeni Srbiji u sklopu rješavanja pitanje nestalih osoba.

Po pitanju izbora za predsjednika Vrhovnog suda, rekao je da će parlamentarna većina podržati suca Radoslava Dobronića ako ga predsjednik Zoran Milanović predloži kao kandidata.

'Želimo da se fokus vrati na reformu pravosuđa', kazao je Plenković.

Na dnevnom redu današnje, 79. sjednice Vlade uvršteni su, među ostalim, Zakon o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, Sporazum o izmjeni Sporazuma o prijenosu i objedinjavanju doprinosa u jedinstveni sanacijski fond, Odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, te Akcijski plan za implementaciju preporuka OECD-a za unaprjeđenje korporativnog upravljanja u pravnim osobama u vlasništvu RH i osnivanje Upravljačkog odbora za njegovu provedbu.

Tagovi: Andrej Plenković, potres u Dalmaciji, Blaženko Boban
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE