GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o Milanoviću: Zamjenjuje teze i govori neistine

Plenković o Milanoviću: Zamjenjuje teze i govori neistine
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 14:18
Autor: SEEbiz
SPLIT - Premijer Andrej Plenković u utorak je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade "Pauci", čijim je pripadnicima čestitao i zahvalio im na izuzetnom doprinosu hrvatskoj slobodi i demokraciji. Premijer je kasnije odgovarao na upite novinara.

“Imali smo sadržajan dan, najprije smo iskazali poštovanje prema svim pripadnicima 4. gardijske brigade koja sutra slavi svoju 30. obljetnicu. 196 pripadnika brigade je poginulo, četiri ‘Pauka’ su nestala. Želim iskazati poštovanje prema njihovim obiteljima, prema svim pripadnicima, njih skoro 7400, koji su dali nemjerljiv doprinos za slobodu Hrvatske”, rekao je Plenković medijima.

Upitan o proširenju istrage USKOK-a u aferi Vjetroelektrane, u kojoj je sada osumnjičena i bivša ministrica, ali i aktualna članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac, Plenković je rekao: “Pročitao sam priopćenje, primio na znanje, naša su pravosudna tijela neovisna. Znate našu poziciju, imamo nultu toleranciju na korupciju. Ja ne znam što je iza toga, ne mogu iz tog priopćenja dokučiti o čemu se tu radi. Ono što znam jest da je u konačnici kredit koji je bio u pitanju odobren, koliko je meni poznato, sukladno svim pravilima HBOR-a. Tu moramo malo vidjeti o čemu točno se radi. Ja u ovom trenutku niti znam niti mogu komentirati detalje jer nemam informacije o tome što rade USKOK ili DORH”, rekao je Plenković.

“Ona je članica HDZ-a. U ovom trenutku ne vidim da je ona za bilo što još kriva”, odgovorio je Plenković na pitanje o političkoj sudbini Gabrijele Žalac unutar HDZ-a.

“Ona će sama voditi ovu stvar, a naši su odnosi korektni, kakvi su i dosad bili”, dodao je.

Komentirajući sukob s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem oko imenovanja veleposlanika naglasio je kako nikakve podjele fifty-fifty neće biti.

“Što se tiče imenovanja veleposlanika, podsjetit ću hrvatsku javnost da smo mi kao Vlada na prijedlog Ministarstva vansjkih i europskih poslova predali prijedlog imenovanja nekoliko veleposlanika koje je on (predsjednik Zoran Milanović) dobio, ima ga u svom uredu. Kad odgovori na taj prijedlog, nastavit ćemo razgovore o toj temi. Nema zamjene teza, podjele fifty-fifty, ono što on želi i što se neće dogoditi je da mi odaberemo par destinacija s par kandidata, a ostale njemu ostavimo prazne. Toga nema. Mene ne zanimaju nikakve prakse naših Kissingera tipa Mesića, Josipovića i sličnih. Kad sam ja bio premijer, a Kolinda Grabar-Kitarović predsjednica, postojao je kulturan, civiliziran dijalog o ljudima koji su praktički svi iz sustava. Nikoga ne predlažemo s ceste. Teze o tome da je on branik da HDZ ne kontrolira svime je čista zamjena teza i neistina. Dobio je prijedlog kako to treba biti, ako mu netko nije drag i misli da ima nekog boljeg, a meni je rekao direktno ‘nemam nikoga’, pa ako nemaš nikoga, predloži nekoga. Nisam primijetio da veleposlanici rastu gore na Pantovčaku”, rekao je Plenković.

Za proslavu obljetnice Bljeska u Okučanima Plenković je rekao da će biti kao i one u Jasenovcu i na Plitvicama.

“Održan je sastanak, bili su predstavnici svih protokola. Dogovoren je sukcesivni protokol, kako je bilo u Jasenovcu, na Plitvicama, tako će biti i u Okučanima. Nema cirkusa, ne znam čemu takav komentar. Dolazimo u okučane da iskažemo naše poštovanje prema poginulim hrvatskim braniteljima i to je jedini razlgo zašto idemo tamo. Nema nikakvog glumatanja, nema nekakvog fingiranog zajedništva, zajedničkog polaganja vijenaca. On će položiti svoj vijenac, Sabor svoj, Vlada svoj. Na taj dan bitni su branitelji, a ne nekakvo hinjenje zajedništva i suradnje, a istodobno bacanje hrpetine uvreda na druge. Tu se javnost mora navići, to je cijena nekulturnog komuniciranja. Kad će to prestati? Što se mene tiče, cijeli mandat može biti sukcesivno.”

Premijer je komentirao i kandidaturu Miroslava Škore za zagrebačkog gradonačelnika, rekavši kako je jedina zadaća Škorine kandidature oslabidi HDZ-ovog kandidata Davora Filipovića.

“Miroslav Škoro poslužio je da dovede SDP-ovog kandidata na Pantovčak. Jako je važno da svi birači, od centra desno, razumiju misiju Miroslava Škore, koja je, A: oslabiti HDZ i B: pomoći da se biraju kandidati ljevici. To je jedini smisao postojanja gospodina Škore. Njegov nivo je viđen u saborskim raspravama i taj nivo se sada ponovno demonstrirao pri izradi tog spoda od koje se on dan kasnije ogradio. To je gubitnička razina nekoga tko je izgubio predsjedničke izbore, krenuo u parlamentarne s konceptom i politikom ucjenjivanja… E to ne prolazi i hrvatski ljudi, birači to vide. Birači na desnom biračkom spektru isto to jako dobro. Zato je važno da se zna da je kandidatura Miroslava Škore u Zagrebu osmišljena da se oslabi Filipovića, a i sto je i s kandidaturom Vesne Škare Ožbolt. To su nepostoje akteri na zagrebačkom političkom spektru. Zato je važno da ljudi mudro biraju, a ne s floskulama, doskočicama i površnim nabacivanjem polušala, nije ovo zabavni program, ovo je ozbiljan program.”

Komentirajući cijepljenje u Hrvatskoj i probleme s platformom CijepiSe, Plenković je ponovio jučerašnju izjavu da, ako je netko za nešto kriv, da će platiti penale.

“Vlada je dosad osigurala građanima minimalno 3,2 milijuna doza cjepiva. Svi koji će htjezi cijepiti se, imat će za to priliku. Ministar ima jasnu zadaću i vjerujem da će se intenzivno primiti posla. Ako postoje tehničke zapreke u nekom programu, u ovom trenutku su svojevrsni čep, to se može i treba u najhitnijem roku popraviti. To nisu nerješive stvari”, rekao je Plenković. Kazao je da on ne kontrolira sve javne nabave te se osobno ne osjeća odgovornim. Još jednom je pozvao sve da se cijepe.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, Gabrijela Žalac
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE