GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o Matijanićevoj smrti: Što ima Beroš s tim, je li se on javljao na telefon?

Plenković o Matijanićevoj smrti: Što ima Beroš s tim, je li se on javljao na telefon?
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2022 / 13:09
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Predsjednik vlade Andrej Plenković u posjetu je Primorsko-goranskoj županiji, a uz njega su i potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Na početku je govorio o projektu Poboljšanje vodne infrastrukture, o ulaganjima u prometnu infrastrukturu itd.

"Moja generalna ocjena, PGŽ i Grad Rijeka su teatri gdje smo toliko uložili da bi se život poboljšao, da su građani toga svjesni", rekao je Plenković, prenosi N1.

Na pitanje o prosječnoj, odnosno minimalnoj plaći i kupnji namirnica u susjednim zemljama rekao je: "Nemamo ni prosječnu ni minimalnu najnižu plaću. Rast BDP-a u drugom kvartalu je 7.7 posto i drugi je najviši u EU. Možemo biti zadovoljni. Turistička sezona je pridonijela da rast bude veći od predviđenoga, tome se možemo veseliti, to će nam pomoći u rješavanju gospodarske krize.

Za razliku od regulirane fiksne cijene plina, cijena struje nema podlogu biti regulirana na godišnjoj razini. Ako je megavat sat struje normalno koštao 57 eura, ako danas košta skoro 600 eura, to onda znači da je ta struja skuplja za HEP deset puta više nego lani. Zašto građani i dalje imaju struju kao da toga nema? Zbog političke odluke hrvatske vlade. Cijena je trenutno niža nego što bi bila da kompanija poveća cijenu koliko ih stvarno košta.

Postoje tri različite kategorije. Kućanstva – važno je da cijene ne porastu da postane neizdrživo, na tome već radimo. Druga skupina je javni i nevladin sektor (dječji vrtići, škole, bolnice…) – oni ništa ne proizvode.

Treće je gospodarstvo gdje nisu svi gospodarstvenici isti. Zato sam rekao da će mjere biti pažljivo kalibrirane uzevši u obzir enorman rast cijena energenata i neizvjestan je rok trajanja krize. Kad se doda sušna godina, manje struje u našim hidroelektranama, onda znamo da je ukupna cijena viša."

O optužnicama iz Srbije rekao je: "Danas je sastanak Medveda i ministra Malenice s hrvatskim pilotima, to je drugi takav sastanak. Ne smijemo dopustiti da u javnom prostoru tema koja je politički motivirana postane tema oko koje ćemo se sekirati. Hrvatskim pilotima se neće dogoditi ništa.

Ni danas, ni sutra ni za deset godina, bit će u Hrvatskoj i živjet će tu mirnim životom. To ćemo im danas priopćiti. Pomoći im pravnim savjetima i da nikad ne dođu u situaciju da su ugroženi. Kako će se ovo reflektirati na odnose Hrvatske i Srbije, to je drugo pitanje.

Što se tiče sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, 24. veljače sam pismeno predložio sastanak tog Vijeća, još nisam dobio odgovor na taj dopis."

Na pitanje tko je ubio novinara Vladimira Matijanića, rekao je: "Što se tiče slučaja, znam koliko je jučer na konferenciji za medije povjerenstvo reklo. Osim toga nemam drugih saznanja i neću to komentirati. Mislim da će neovisno o inspekciji DORH se baviti time ionako, bez apela, po službenoj dužnosti."

O odgovornosti ministra Beroša rekao je: "Mislim da je ono jučer bilo informativnije od onoga što se moglo dosad pročitati. Žao mi je da je mlad čovjek preminuo, kao što mi je žao Mislava Bage. Sve se treba ispitati. Ne bih rekao da itko ikoga štiti. Ako ste pažljivo čitali, govori se o činjenicama i ocjenama stvari koje nisu dobre."

"A recite vi meni što Beroš ima s postupanjima ljudi u cijelom ovom lancu, recite što? Je li on bio tamo u KBC-u? Je li odgovarao na telefon? Je li došao sa hitnim timom nekome u kuću? Objektivna odgovornost, dobro, ok", rekao je.

Na konstataciju novinara da je mogao smijeniti odgovorne, Plenković je rekao: "Sve ok. Ne znam što je ovo sada. Novinari uzimaju u svoje ruke pravdu?"

"U pravnoj i demokratskoj državi kao što je naša zna se tko je odgovoran za što. Postoji ministarstvo, inspekcija zdravstvena, stručno povjerenstvo. A postoje druga tijela koja iz drugog kuta možda gledaju na iste činjenice. Je li na isti način ili ne, ja to ne znam, vi ne znate, vaše kolege ne znaju", rekao je Plenković na kraju.

Tagovi: Andrej Plenković, Vladimir Matijanić, Mislav Bago, KBC Split, Vili Beroš, optužnice protiv hrvatskih pilota
PROČITAJ I OVO
Nijedna općina ne želi spajanje
PORAZNO
Nijedna općina ne želi spajanje
ZAGREB - Nijedna od 428 općina ne želi spajanje, samo ih se 11 javilo za povezivanje nekih službi, piše Jutarnji list, navodeći da vladin plan ukidanja 85 općina ili funkcionalno spajanje njih 171 ne ide unatoč poticajima.
Slovenci referendumom potvrdili zakon o depolitizaciji javne televizije
ODLUKE
Slovenci referendumom potvrdili zakon o depolitizaciji javne televizije
LJUBLJANA - Slovenci su u nedjelju na referendumu potvrdili zakon kojim se žele spriječiti politička imenovanja na javnoj televiziji, nakon pogoršanja medijske klime u vrijeme prijašnjeg premijera Janeza Janše.
Unija za Mediteran: Zbog poskupljenja hrane mogući nemiri
HRANA
Unija za Mediteran: Zbog poskupljenja hrane mogući nemiri
BARCELONA - Nastavi li se poskupljenje hrane i energenata mogli bi izbiti nemiri na jugu i istoku Mediterana gdje je prije deset godina erumpirala serija političkih ustanaka poznatih kao „Arapsko proljeće“, upozorio je čelnik Unije za Mediteran.
Policija pretukla i uhitila novinara BBC-a tijekom prosvjeda u Kini
NASILJE
Policija pretukla i uhitila novinara BBC-a tijekom prosvjeda u Kini
PEKING - Kineska policija pretukla je i uhitila jednog od novinara BBC-a koji je pratio prosvjede protiv covid-19 mjera u Šangaju, ali je pušten iz pritvora nakon nekoliko sati, objavio je BBC, prenosi Reuters.
Stižu kiša, snijeg i olujni vjetar
ZIMSKO VRIJEME
Stižu kiša, snijeg i olujni vjetar
ZAGREB - Zima će nam i ranije od predviđenog pokucati na vrata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE