GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o dogovoru u Bruxellesu: Prijelomni trenutak dogodio se preksinoć, ja sam održao govor...

Plenković o dogovoru u Bruxellesu: Prijelomni trenutak dogodio se preksinoć, ja sam održao govor...
EU-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Andrej Plenković jučer je otkrio sastav nove Vlade, a danas održao i posljednju sjednicu Vlade u ovom mandatu. Sudjelovao je i na summitu u Bruxellesu na kojem je dogovoren prijedlog Višegodišnjeg financijskog proračuna Europske unije.

Gostujući u Dnevniku Nove TV premijer je komentirao brojne događaje koji su posljednjih dana obilježili političku scenu.

Pozitivan je ministar Malenica, jeste li se čuli s njim?

- Jesam, čuli smo se jutros. Dobro je, jučer je imao prve simptome pa nije išao na posao. Koliko vidim, on je čvrst, solidan mlad...

Nema potrebe da se i vi ostali članovi Vlade testirate koji ste bili s njim u kontaktu?

- Sjednicu Vlade imali smo u četvrtak u Nacionalnoj knjižnici, a koliko sam razumio od epidemiologa, simptomi i nekekav rizik uslijedili su kasnije.

Kakav je ministrov status u četvrtak?

- Glasa se o Vladi u bloku. Ne glasa se pojedinačno o ministrima i ministricima. On neće biti fizički ondje pa će kasnije položiti zakletvu.

Bili ste u Bruxellesu na maratonskom summitu. Koji je bio ključni trenutak kad su se danski i austrijski premijeri slomili?

- Prijelomni trenutak dogodio se preksinoć. Postojala su tri segmenta dogovora. Jedan je bio iznos sredstava kao reakcija na COVID-19, kao dio koji inače ne postoji na razini EU. Zemlje koje nazivamo štedljivijima, to su Austrija, Danska, Švedska, Finska i Nizozemska su htjele da balans između zajmova i bespovratnih sredstava bude 50:50. Ja sam održao govor koji je nekoliko kolega podržao, a rekao sam da smo došli u vremenski tjesnac i pet mjeseci se nismo fizički sastali. Imamo veliki problem i treba nam veliko rješenje. Jednostavno sam rekao da je ovo vrijeme da prestanemo produbljivati nepovjerenje jedni prema drugima - sjever prema jugu i istok prema zapadu.

Tko će vraćati novac koji je Hrvatskoj osiguran Višegodišnjim financijskim proračunom?

- Vraća se tek od 2026. pa do 2050. godine. Vraćat ćemo ih kroz europski proračun i to tako da kroz kamate ni vi ni ja ni nitko to neće osjetiti.

- 22 milijarde eura kroz sedam godina je 166 milijardi kuna. Mi ćemo to detaljno razraditi. Smisao svega ovoga i modernizacije europskog proračuna je da se ide u smjeru digitalnog gospodarstva i transformira ekonomiju da se da onim sektorima koji će se razvijati.

- A što se tiče rada od doma, mislim da je to neminovno ako ne nađemo cjepivo, poručio je Plenković na pitanje o radu tijekom pandemije koronavirusa i dodao da je temeljni cilj zadržavanje radnih mjesta.

Objasnio je da nije točno da zemlje koje smatraju da neka članica EU-a ne djeluje u skladu s planom gospodarskog oporavka mogu 'prijaviti' tu zemlju, već kaže da one mogu zatražiti reviziju plana gospodarskog oporavka određene zemlje.

Što kaže Charles Michel, pitao je Mislav Bago Plenkovića.

- Naši odnosi su jako dobri. Nije imao pojma o popularnosti koju je stekao u Hrvatskoj. Ali, bilo mu je to simpatično, rekao je Plenković.

Kada je o riječ o sanaciji štete nakon potresa u Zagrebu Plenković je otkrio da se stvara europski okvir za oporavak glavnog grada.

- U četvrtak sam u Bruxellesu išao na sastanak s Ursulom von der Leyen i EK će sada donijeti 89 milijuna eura i nakon toga će doći još nešto više od 500 milijuna eura. Gradimo europski okvir za oporavak Zagreba, otkrio je.

Na pitanje o odnosu s predsjednikom države Zoranom Milanovićem u budućnosti Plenković kaže da taj odnos mora biti u skladu s Ustavom.

- Drugačiji ne može biti, rekao je.

Otkrio je da će, koliko on zna, predsjednik Zoran Milanović doći 5. kolovoza na obljetnicu Oluje u Knin.

- Posebno ćemo voditi računa o epidemiološkoj situaciji. Dogovorit ćemo se kako da bude sigurno za sve, kaže.

Hoće li na proslavu Oluje doći i vaš potpredsjednik Vlade Boris Milošević?

- To bi bilo dobro, ne vidim zašto ne bi došao.

A Pupovac?

- I to bi bilo dobro, rekao je Plenković u razgovoru za Novu TV.

Tagovi: Andrej Plenković, Ursula von der Leyen, višegodišnji financijski okvir, Zoran Milanović, Ivan Malenica, Charles Michel, obnova Zagreba
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE