GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Nitko nije u fazi da proglasi da epidemiju drži za rogove

Plenković: Nitko nije u fazi da proglasi da epidemiju drži za rogove
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 11:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković održao je četvrti sastanak međuresorne radne skupine, s ministrima i županima o podjeli sredstava iz Europske unije namijenjenima za potresom pogođena područja.

''Bio je to jedan vrlo konstruktivan i uspješan sastanak s vrlo jasnim hodogramom za dajnje aktivnosti'', rekao je premijer Plenković.

Istaknuo je da se radi o sastanku o šteti uzrokovanoj potresom u ožujku 2020. godine, u kojemu su oštećene zgrade u Zagrebu, Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije i okolnog područja, pogođenog snažnim potresom krajem prosinca prošle godine, Plenković je rekao da će se za to ići u novi zahtjev za nova sredstva.

“Imat ćemo toliko zahtjeva da ćemo imati overbooking sredstava. Nešto više od 600 milijuna eura sigurno neće biti dovoljno za obnovu”, rekao je Plenković.

Nema dojam da se s obnovom kasni. “Mi smo uvijek govorili da će ta obnova trajati dugo. 10 sekundi potresa znači 10 godina obnove”, rekao je Plenković, dodavši da je takvo iskustvo i drugih zemalja koje su pogodili snažni potresi, ali da je Vlada stvorila zakonodavni okvir putem kojega obnova može početi.

“Mi smo na sastanku prošlog tjedna dogovorili čvrst stav da se treba poštovati različita dinamika isporuke cjepiva. Sada se diplomacija oko cijepiva pomalo pretvara u kidnapiranje cjepiva. Određene zemlje plaćaju više nego što je dogovoreno. Mi još nismo išli prema drugim cjepivima osim prema onima oko kojih smo se već dogovorili”, istaknuo je premijer.

Dodao je da Hrvatska nije razmišljala da se kao zemlja izravno obrati proizvođačima cjepiva, ”jer jednom kada se to napravi, onda je gotovo”.

Komentirao je i neurednu isporuku cjepiva, koja ne poštuje potpisani ugovor.

”Ako imate ugovor koji ste ispregovarali i plaćate ne malu cijenu, ne vidim smisla za novim pregovorima ili nuđenjem više cijene. Valjda bi oni nama trebali plaćati penale za neispoštovani ugovor. Mislim da je normalno da obje strane ispoštuju što je dogovoreno i iskoristit ćemo sva sredstva koja imamo da se to i dogodi”, rekao je Plenković.

Upitan je li se pogriješilo što se javno cijepilo političare, Plenković je rekao da se ukupno radi o stotinjak doza te da to ne narušava program cijepljenja.

Italija je najavila tužbe protiv Pfizera zbog neisporuke cjepiva. Upitan hoće li i Hrvatska napraviti isto, Plenković je rekao: “Mislim da će to biti zajednička aktivnost na razini Komisije, jer su oni to u naše ime i potpisivali. Poanta je da se potakne ispunjenje ugovora, jer je i potpisan da se poštuje.”

Nitko nije u fazi da proglasi da epidemiju drži za rogove, ponovio je. “Zadovoljni smo dinamikom smanjenja broja novozaraženih”, rekao je Plenković, ne htijući komentirati ukidanje nekih mjera, kazavši da će to učiniti Stožer.

Tagovi: Andrej Plenković, Pfizer, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE