GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković nakon sastanka s generalima: Odluke nakon analize Ministarstva pravosuđa

Plenković nakon sastanka s generalima: Odluke nakon analize Ministarstva pravosuđa
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 14:45
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - "Cilj današnjeg sastanka je bilo da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice. Da doznaju direktno o čemu je riječi. Ovdje nije riječ o optužnicama, one ne postoje. Ovim zamolnicama prekinute su sve radnje od strane tijela u BiH", kazao je Plenković nakon sastanka.

Kazao je da se zamolnice odnose na žrtve u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici, točnije civile. 'Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i povezanica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselktivno granatiranje', rekao je Plenković.

'Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave proučiti opsežnu dokumentaciju, službe će to proučiti i nakon toga ćemo donositi odluke u suglasju svih institucija i zaštiti nacionalne interese i obrambeni i vojni karakter akcije Bljesak, a vodeći računa o interesima i dignitetu generala. Sve odluke donosit ćemo na temelju zakona RH i međunardnih sporazuma koje je RH potpisala'', kazao je Plenković i najavio da će idući sastanak biti nakon što Ministarstvo podnese detaljno izvješće.

'Legitimnost Bljeska i Oluje nitko ne može dovesti u pitanje, to je ono što je prvo. Što se tiče eventualno drugih postupaka koji bi mogli slijediti, o njima ćemo govoriti. Zauzet ćemo stav koji štiti hrvatske nacionalne interese, zapovjednike i dignitet Domovinskog rata, stav hrvatskih institucija je jedinstven', rekao je Plenković.

'Moram reći da su svi generali manje više iznijeli svoj stav i došlo smo do zaključka da je varijanta da to preuzme ministarstvo i da se nakon detaljne analize ponovno nađemo. Jednoglasno su se svi složili. Postoji varijanta A, da jednostavno odbijemo, ali što bi to značilo - Hrvatska bi se riješila problema, a mi bi bili blokirani da se ne mičemo iz Hrvatske. Znamo što smo radili, da niti u jednom momentu nije bilo zapovijedi za granatiranje civilnih ciljeva ili da se radi nešto što je ratni zločin', rekao je Miljavac.

'Mi znamo što smo radili, kako i da nikad ni u jednom momentu nije bilo zapovjedi za granatiranje civilnih ciljeva. A u ratu se gine, nije to balet, ima i nevinih žrtava', rekao je Miljavac.

Plenković je još jednom pojasnio da su slanjem zamolnice prekinute radnje u BiH, a upitan hoće li se nastaviti, kazao je: 'To sve ovisi o odlukama koje će donijeti hrvatske institucije. Onda ćemo vidjeti što će napraviti BiH tijela.'

Na pitanje zašto je došlo do ovoga, premijer je poručio: 'Nećemo spekulirati zašto je došlo do ovog, na nama je da svi zajedno pojasnimo o čemu je točno riječ. Oni na koje se zamolnica odnosi imaju svako pravo da budu informirani i zaslužuju naše poštovanje'

Nije želio komentirati razmišljanja HDZ-a BiH, čiji je član ministar pravde u BiH. 'Važno nam je da Ministarstvo pravosuđa temeljito pogleda ovo i da Vladi podnese izvješće', rekao je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, optužnice za Bljesak, Bosanska Gradiška, Koizarska Dubica, Bljesak, Pavao Miljavac
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE