GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Možda ni ove mjere neće biti dovoljne

Plenković: Možda ni ove mjere neće biti dovoljne
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković detaljno na press konferenciji predstavlja nove strože mjere za borbu protiv epidemije.

"Mjere stupaju na snagu 28. studenog i trajat će do 21. prosinca", rekao je premijer na sjednici Vlade.

"Broj dnevnozaraženih danas je nažalost premašio 4.000 i zato ćemo danas predstaviti novi paket mjera za suzbijanje širenja zaraze", naglasio je Plenković i dodao:

"Nakon što se broj zaraženih prepolovio, opet je počeo rasti visokim stopama. Pozvao sam sve da odgovornim ponašanjem štitimo jedni druge jer dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje okupljanja i na nužnost smanjivanja nepotrebnih druženja jer su se pokazali kao glavni izvori zaraze, a tad su se brojevi udvostručavali svaki tjedan.

25. listopada postrožili smo mjere što je pridonijelo usporavanju rasta, ali nedovoljno. Premda su brojevi sporije rasli, nisu počeli padati. procjene je bilo teško davati ako se ne budemo svi pridržavali mjera jer je osobna odgovornost najučinkovitija. Naglašavao sam da o nama samima ovisi hoćemo li spasiti živote i zadržati radna mjesta i da se situacija može pogoršati ako se nećemo pridržavati mjera.

Nismo u potpunosti uspjeli i sad dodatnim ograničenjima moramo pokušati suzbiti širenje epidemije."

Naglasio je da i neovisno o novi mjerama dinamika zaraze opet ovisi o svakome od građana: "Ovaj virus je daleko od bezazlenog. Jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti, slično je svugdje u svijetu. Na 9 hospitaliziranih jedna će osoba preminuti. Mnogi koji su preboljeli virus imaju posljedice."

Pozvao je da se odgode druženja, da se prostorije provjetravaju, da se nose maske, da se vodi računa o četiri aspekta - provođenje mjera, širenje kruga testiranja, održavanje zdravstvenog sustava i učinkovita priprema za distribuciju cjepiva.

Na temelju preporuka nove mjere su:

- zabrana javnih događaja s više od 25 osoba

- privatna okupljanja najviše deset osoba

- obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu

- javna okupljanja mogu trajati najdulje do 22h

- obustavljaju se svadbe

- na pogrebima može biti najviše 25 osoba

- obaveza stanara, poslodavaca i sl. redovno dezinficiranje površina

- na okupljanjima za svakoga mora biti osigurano 4 kvadratna metra površine

- maksimalna popunjenost 40% u javnom prijevozu

- vozači i putnici obavezni su imati maske u javnom prijevozu

- na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca u prostoru

- obavezne jače mjere higijene i čišćenje prostora

- ograničenje radnog vremena za trgovine pekarskim proizvodima do 22h

- zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 h

- obustavlja se rad casina i kladionica

- obustavlja se održavanje sajmova

- obustavlja se rad restorana i kafića (osim hotelskih objekata)

- ugostiteljskim objektima dozvoljena je priprema i dostava hrane

- obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi uz neke iznimke

- natjecanja i trenizni bez gledatelja

- obustavlja se rad teretana i sportskih centara

- obustavlja se održavanje amaterskih događanja u kulturi

- obustavljaju se izvedbe složenih glazbeno-scenskih djela

- obustavljaju se dječje i plesne radionice

- zabrana konzumacije hrane i pića u kinu i kazalištu

- škole stranih jezika mogu raditi samo online

- autoškole - teoretski dio nastave isključivo online

- mise kad god je moguće putem radija i TV programa, najviše 25 vjernika u crkvama

- zabrana dolaska na posao s povišenom temperaturom

- uvođenje kliznog radnog vremena, organizacija rada u skupinama

"Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. 12. Ako se do tad broj novozaraženih spusti, možemo razmišljati o ukidanju dijela mjera. U suprotnom, one ostaju na snazi", rekao je Plenković i dodao:

"Cilj je održati zdravstveni sustav. Pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere.

Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata. Ovo radimo u cilju očuvanja zdravlja. Covid-19 mijenja način našeg života. Sad se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima i moramo se odreći određenih navika i komoditeta da bismo zaštitili zdravlje. Vodit ćemo računa da izdržimo financijski."

Krunoslav Capak je potom govorio o trenutnoj situaciji: "Do 22. 11. imali smo 15-postotni porast novoboljelih, a prije toga 7,7. Taj rast se ubrzava. Incidencija je sada jedna od najviših u Europi, veća je od 900 na sto tisuća u dva tjedna. Što se tiče mortaliteta, na sredini smo. Raste i broj hospitaliziranih. Situacija je zabrinjavajuća i zato se pojačavaju mjere i ove mjere su rezultat toga."

Rekao je da su dali prijedloge oko pojedinih mjera, a da je najvažnije smanjiti intenzitet kontakata. "Pojačavamo paket brzih antigenskih testova na terenu. HZJZ je objavio dokument o njima koji omogućuje da se primjenjuju široko, gdje god ima zdravstvenh djelatnika. To će omogućiti brzu izolaciju pozitivnih i njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati."

Odgovarajući na pitanja premijer Plenković je rekao:

"Što se tiče namjere ovih mjera, cilj je promjena trenda stope rasta. Što se tiče tajminga, usvajamo mjere primjerene situaciji. Nismo došli u fazu da spustimo trend. Proteklih je dana povećani rast i ove mjere imaju za cilj promijeniti smjer dinamike zaraze."

"Ranije donesene mjere su ostvarile rezultate. Trend koji je bio povoljan nije krivulju okrenuo prema dolje i zato donosimo ove mjere", ponovio je i dodao: "Živimo u dva paralelna svemira. Postoji svijet normalnog života, zdravlja. Istovremeno postoji svijet s ljudima koji su teško oboljeli. Da bismo našli balans, mjere imaju taj cilj. I u Koloni sjećanja je bilo ljudi koji nisu nosili maske."

Capak je komentirao antigenske testove: "Postoji velik broj lažno negativnih rezultata. U definiciji bolesti nema brzog antigenskog testa, nego samo PCR testa. Ići ćemo na široku primjenu na simptomatskim bolesnicima. Sad ne uključujemo te brojeve za nacionalni nivo, uzeli smo samo one koji su imali back up PCR-a. Sad posebno pratimo pozitivne na brzim testovima i te rezultate ćemo objavljivati."

Odgovarajući na pitanje o zakašnjelim mjerama, Plenković je rekao: "Nema podatka koji mi imamo, a javnost nema, komunikacija je otpočetka jasna. Imali smo visoki rast, uveli smo mjere pa se taj rast smanjio, to je bilo zbog mjera. Kako nije došlo do daljnjeg smanjenja, ove mjere su donesene. Kompletno zatvaranje ne želimo, a s ovim mjerama se fokusiramo na ono što je bitno. Na tom tragu nastojimo održati esencijalne društvene aktivnosti.

Kad je riječ o fakultetima, preporuka je da se ide na online osim studija koji imaju programe s laboratorijskim vježbama i slično. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima. Na temelju njihove inicijative može se prijeći na online nastavu kad je riječ o srednjim školama. Ministar obrazovanja predlaže i da se trajanje školskih praznika produži jedan tjedan da bismo nakon druženja u obiteljskom krugu osigurali još dodatni tjedan što je s epidemiološkog aspekta dobro."

"Očekujemo preokret trenda, da počne padati broj novoobljelih", rekao je Capak i dodao: "Postoje predikcijski modeli, možda ćemo imati neke brojke kroz nekoliko dana. Kad ćemo imati sigurnije rezultate, podijelit ćemo to."

"Da, razmišljamo i o tome", rekao je Plenković. "Radimo to nerado jer cijela ova bitka protiv covida-19 je temeljena na načelu povjerenja, solidarnosti, razumijevanja... Kao Vlada nismo sretni sa sankcijama protiv naših građana jer imamo povjerenja u naš narod. Imamo povjerenja da sugrađani razumiju koliko je bolest opasna za starije i one krhkog zdravlja. Moramo se čuvati. Ako će se neki među nama ponašati bezobzirno prema drugima i ugroziti druge, onda nakon ovog iskustva moramo posegnuti i za mjerama koje će imati sankcije. To radimo jako nerado, osobno mi je to problem. Napravit ćemo distinkciju između odgovornih i onih koji to nisu. Pronaći ćemo način kako očuvati radna mjesta, i od poduzetnika očekujem razumijevanje. Ne radimo to da bismo nekoga ugrozili nego da sačuvamo zdravlje."

Regionalne mjere
O lokalnoj primjeni mjera Capak je rekao: "Velike su razlike među županijama i zato smo inzistirali da bude regionalni pristup. Za svaku županiju prijavljujemo podatke Europskoj komisiji, no sad je cijela Hrvatska u crvenom pa nema te vrste primjene. Istra je debelo u crvenoj zoni sad. Toliko je visoko da nema potrebe da negdje mjere budu ublažene."

Nadovezao se i ministar Davor Božinović: "Imali smo jučer sa županima sastanak i bilo je različitih prijedloga. Načelo koje se aktivno provodi od kolovoza je da Stožer donosi mjere na nacionalnoj razini, a županije mogu donijeti jedino oštrije, tj. strože od nacionalnih. Što se tiče blažih mjera od ovih, mislim da je g. Capak sve objasnio. I razlike među županijama se brzo mijenjaju. Sad su sve hrvatske županije u crvenoj zoni i to s brojevima koji su daleko od zelene zone."

Tagovi: Andrej Plenković, zatvaranje kafića
PROČITAJ I OVO
Preminula Ankica Tuđman
IN MEMORIAM
Preminula Ankica Tuđman
ZAGREB - Preminula je Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.
Sjeverna Koreja ispalila još jedan balistički projektil
PROJEKTIL
Sjeverna Koreja ispalila još jedan balistički projektil
PJONGJANG - Južna Koreja je priopćila da je u četvrtak Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil prema istočnoj obali, prenosi južnokorejska novinska agencija Yonhap.
Ruska mobilizacija prerasla u kaos
KAOS
Ruska mobilizacija prerasla u kaos
MOSKVA - Ruska Pravda, poznata kao medij koji veliča lik i djelo Vladimira Putina, piše o kaosu do kojeg je došlo nakon što je Rusija mobilizirala nekoliko stotina vojnika i poslala ih na obuku u Belgorod i Taman.
Milanović zbog jake viroze radi od kuće, nalaz na koronu negativan
VIROZA
Milanović zbog jake viroze radi od kuće, nalaz na koronu negativan
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović neće u četvrtak sudjelovati na sastanku šefova država „Arriaolos grupe“ na Malti zbog zdravstvenih poteškoća izazvanih jakom virozom, priopćeno je s Pantovčaka.
Šterc: Od 110.000 stranaca u Hrvatskoj, najmanje 80.000 nije popisano
STRANCI
Šterc: Od 110.000 stranaca u Hrvatskoj, najmanje 80.000 nije popisano
ZAGREB - U Hrvatskoj prema rezultatima popisa stanovništva živi tek 28.784 stranaca ili njih (0,74 posto). No, prema podacima koje smo dobili iz MUP-a, u našoj zemlji je do 31. kolovoza 2022. izdano 86.032 dozvola za boravak i rad strancima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE