GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Mjere i dalje moramo provoditi i postrožavati

Plenković: Mjere i dalje moramo provoditi i postrožavati
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 16:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u srijedu održava press konferenciju.

Premijer Andrej Plenković danas je, kako je i bilo najavljeno, izašao iz samoizolacije. U samoizolaciji je u dogovoru s liječnicima ostao duže jer je imao respiratorne probleme uzrokovane zarazom covidom-19.

"Žao nam je svih obitelji koje su izgubili najmilije zbog covida-19", rekao je i dodao da su brojevi i dalje visoki te se stoga treba i dalje pridržavati svih mjera.

"Brojevi su i dalje vrlo visoki, brojevi preminulih i to znači da moramo i dalje provoditi mjere i ciljano ih postrožavati, a i da pomognemo prenapregnutom zdravstvenom sustavu. Naši ciljevi su da osiguramo svakom građaninu zdravstvenu skrb. Niti u jednom trenutku zdravstveni sustav nije došao u situaciju da nekom nije pružena zdravstvena skrb", kazao je premijer.

"Što se tiče novih mjera, konsolidiramo više prijedloga i one će vjerojatno biti spremne u petak i tada ćemo ih predstaviti javnosti. Smanjenjem kontakta ćemo prevenirati daljnje širenje zaraze u Hrvatskoj. Sutra ćemo na vladi imati ijednu točku koja se odnosi na aktivne mjere zapošljavanja, i za siječanj i za veljaču ćemo nastaviti s mjerom od 4000 kuna naknade po radniku, to ide sigurno. Tu ćemo predvidjeti oko 500 milijuna kuna", najavio je.

"Imao sam vremena pratiti što se zbiva i moram otkloniti tezu oporbe da se njihove inicijative obrađuju u Saboru kasno navečer. Kad bi netko imao vremena gledati sabor vidio bi tko je pojeo vrijeme da bi onda kasnije rekao predsjedniku Sabora ili većinu da se njihove teme stavljaju kasnije. Tu smo pokazali otvorenost i otklonili mnoge teze koje su bile postavljanje", rekao je.

Dodaje da je epidemija koronavirusa do sada Hrvatsku koštala oko 30 milijardi kuna.

"Mi smo osigurali sredstva za oporavak. 24,2 milijarde eura koje će nam biti na raspolaganju, one su nam istinska poluga koja će nam biti na raspolaganju", naveo je Plenković.

"Što se tiče nacionalnog programa oporavka, u petak ćemo uputiti prvi zreli nacrt. Riječ je o dokumentu koji će nam omogućiti korištenje sredstava prije svega iz tog novog instrumenta EU iduće generacije. Tu smo dobili šest milijardi eura bespovratnih sredstava", dodao je i naglasio ta su to izuzetno značajna sredstva.

"Predvidjeli smo pet ključnih komponenti: gospodarstvo, obrazovanje, javnu upravu i pravosuđe, obnovu zgrada i zdravstvo. Cilj je da taj plan donesemo na proljeće iduće godine. Tu šansu ćemo iskoristiti. Imamo puno iskustva. Republika Hrvatska ima visoku razinu apsorpcije. Danas smo puno bolji i učinkovitiji nego što smo bili kad smo počeli", rekao je.

Najavio je kako će se sutra raspraviti u Saboru proglašenje izvanrednog gospodarskog pojasa u Saboru, te da će u Trstu ovog vikenda biti sastanak ministara vanjskih poslova.

"Komentirao bih i jučerašnju konferenciju o obljetnici potpisivanja ugovora u Daytonu. Poruku koju smo poslali, poslali smo u dogovoru s predsjednikom Milanovićem", kazao je.

"Što se tiče mjera, mi smo cijelo vrijeme u kontaktu, konsolidiraju se prijedlozi prema pravilima epidemiološke struke. Najvažnije je u ovom periodu kada slijede blagdani što više umiriti kretanje populacije i smanjiti kontakte. To je temeljni cilj. U protekla dva tjedna vidimo da su mjere koje smo donijeli tada ipak nakon provedbe počele pokazivati rezultate. Od subote su svi srednjoškolci i fakultetu do 18. siječnja van sustava fakutleta i škola, time se smanjuje dinamika kretanja. Sad je bitno da vidimo hoće li mjere koje se odnose na propusnice, da li bi one smanjile kontakte, ali dopustite da još sutra tijekom dana obavio konzultacije", kazao je.

"Cijelo vrijeme smo donosili adekvatne i proporcionalne mjere. Borba protiv covida je dinamična utakmica. Na proljeće smo poduzeli vrlo čvrste, restriktivne mjere. Postigli smo efekte, vidjeli smo kakve je reperkusije ostavilo na gospodarstvo. Ne možemo gledati ovu priču jednodimenzionalno. Ako mjere koje poduzimate imaju efekte na gospodarstvo od 30 milijardi kuna, onda Vlada mora čitavo vrijeme voditi računa o čitavoj slici. Na proljeće smo najavljivali da će jesen biti teška i da će nam epidemiološka slika biti puno gora nego na proljeće. Ono što mi činimo - činimo u cilju zaštite zdravlja naših građana, očuvanja ekonomije, očuvanja naših života", rekao je premijer.

Tagovi: Andrej Plenković, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE