GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković, Kurz i još četiri lidera zatražili hitan sastanak s čelnicima EU

Plenković, Kurz i još četiri lidera zatražili hitan sastanak s čelnicima EU
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2021 / 16:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković pridružio se čelnicima vlada Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Latvije i stavio svoj potpis na pismo koje je u subotu upućeno predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, potvrđeno je u Banskim dvorima.

- Upravo je radi ubrzavanja distribucije cjepiva i inzistiranja Hrvatske da se isporuče doze koje su ugovorene, premijer Plenković i boravio u Bruxellesu u četvrtak i petak, gdje se sastao sa svim čelnicima europskih institucija i troje potpredsjednika Europske komisije. S obzirom na uočene razlike u distribuciji cjepiva među članicama, potreban nam je korektivni mehanizam kako bi se pravednije i uravnoteženije rasporedile nadolazeće doze cjepiva i u praksi potvrdila europska solidarnost, navode u Vladi.

Jutarnji je u posjedu pisma šestorice lidera upućenog čelnicima EU, a u nastavku donosimo njegov sadržaj u cijelosti.

- Draga Ursula, dragi Charles,

protiv širenja pandemije covida-19 zajednički se borimo već više od godinu dana i svi smo zaključili da će u toj borbi cjepivo predstavljati prekretnicu. U tom kontekstu, željeli bismo ponoviti našu zahvalnost vama i vašim timovima za vaše neumorne napore kako biste osigurali, unaprijedili i ubrzali isporuku cjepiva za sve europske građane u izazovnim okolnostima i u rekordnim rokovima.

Složili smo se da zajednički krenemo u ovaj pothvat jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što nitko u EU neće biti siguran od koronavirusa prije nego što svi budu sigurni. Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno cjepivo protiv covida-19 svim članicama EU, malima ili velikima, također je stvar europske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Europskog vijeća 21. siječnja Charles je u tom smislu također izjavio da su 'lideri potvrdili da bi cjepiva trebala biti distribuirana istovremeno i to na temelju principa pro rata'. Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomjerno i ne slijede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, to bi do ljeta ionako velike diskrepancije između država članica dodatno povećalo na način da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko tjedana, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu europske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama cijepljenja zajedno, na tzv. 'danima cijepljenja' krajem procinca i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za cijelu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga vas, Charles, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je prije moguće, navodi se u pismu koje potpisuju austrijski kancelar Sebastian Kurz, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, latvijski premijer Arturs Krišjānis Kariņš i slovenski premijer Janez Janša.

Tagovi: Andrej Plenković, Sebastian Kurz, Charles Michel, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE