GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković kaže da će svim hrvatskim građanima biti dostupno cjepivo za covid-19

Plenković kaže da će svim hrvatskim građanima biti dostupno cjepivo za covid-19
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2020 / 16:58
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Svi građani Europske unije i Hrvatske koji se budu htjeli cijepiti, cjepivo će i dobiti, istaknuo je u utorak u Hrvatskom saboru premijer Andrej Plenković pri podnošenju izvješća o sastancima Europskog vijeća.

Premijer je izvijestio saborske zastupnike i zastupnice o sastancima Europskog vijeća u listopadu u Bruxellesu i neformalnom sastanku koji je održan prošli četvrtak. Glavna tema bila je pandemija koronavirusa.

Istaknuo je da je glavno "rješenje" ove pandemije cjepivo i da će ono, jednom kad se odobri, biti dostupno svim hrvatskim građanima

"Svi građani EU-a pa naravno i Hrvatske koji se odluče cijepiti, to će cjepivo moći i dobiti", rekao je premijer.

Nekoliko cjepiva je u završnim fazama ispitivanja, a koje god cjepivo Europska agencija za lijekove odobri kao "učinkovito i sigurno", osigurat će se dovoljno doza za hrvatske građane, istaknuo je Plenković i dodao da se radi na tome da ono bude "cjenovno" pristupačno svima.

Također, izvijestio je da Komisija predlaže izradu europskog okvira za antigenske testove i međusobno priznavanje istih, što dosad nije uvijek bio slučaj, napomenuo je premijer.

Komisija se također zalaže za mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata putem zajedničkog operabilnog sustava, a Hrvatska je u postupku priključivanja toj inicijativi, naveo je Plenković.

Podsjetio je da vlada priprema nacionalni program za oporavak i očekuje da će nacrt tog programa biti gotov za mjesec, dva.

Digitalna transformacija

Glavne teme sastanaka Europskog vijeća u listopadu bile su klimatske promjene, održivi razvoj i digitalizacija.

Upozorio je da će pandemija covid-19 "ostaviti trajne posljedice na europsko i svjetsko gospodarstvo" te da je potreban "što brži povratak normalnom funkcioniranju jedinstvenog tržišta".

Lideri članica EU-a naglasili su važnost zelenijeg i konkurentnijeg gospodarstva i digitalne transformacije "u službi građana", rekao je premijer.

Razgovarali su o 5G tehnologiji i umjetnoj inteligenciji. "To su teme koje imaju svoje političke, pravne, socijalne i etičke implikacije", istaknuo je Plenković.

Na sastanku je zaključeno da "potencijalne dobavljače 5G tehnologije treba procijeniti na temelju zajedničkih, objektivnih kriterija".

Klimatske promjene

Hrvatski premijer rekao je da se trebaju "povećati ambicije za nadolazeće desetljeće" pa je umjesto smanjivanja stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. novi cilj smanjenje od 50 posto.

"To je od najveće važnosti za budućnost našeg kontinenta", rekao je Plenković.

Europsko vijeće također je razgovaralo o Kini, prosvjedima u Bjelorusiji, sukobu Armenije i Azerbajdžana, izvijestio je Plenković.

Također je još jednom osudio terorističke napade u Francuskoj i Austriji i izrazio "solidarnost" tim europskim zemljama.

Tagovi: Andrej Plenković, cjepivo protiv koronavirusa, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Obrana: Jovica Stanišić bio je čovjek CIA-e u Beogradu
HAAG
Obrana: Jovica Stanišić bio je čovjek CIA-e u Beogradu
DEN HAAG - Tri prva dana ovog tjedna u Haagu su tužitelji i zastupnici obrana na ponovnom suđenju Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, obrazlagali završne argumente.
Pavić Šimetin: Ne preporučujemo Aspirin ili Andol nakon cijepljenja AstraZenecom
PORUKE
Pavić Šimetin: Ne preporučujemo Aspirin ili Andol nakon cijepljenja AstraZenecom
ZAGREB - Tek što su doze cjepiva Johnson & Johnson stigle u Hrvatsku, stavljene su na čekanje. Situaciju s tim cjepivom u Dnevniku Nove TV komentirala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Prag želi od Danske kupiti neželjene doze AstraZenecina cjepiva
CJEPIVO
Prag želi od Danske kupiti neželjene doze AstraZenecina cjepiva

PRAG - Nakon odluke Danske da obustavi svaku upotrebu AstraZenecinog cjepiva protiv koronavirusa, Češka je izrazila želju da preuzme višak cjepiva od Danske.

Mađarska i Švicarska otvaraju terase idući tjedan, Belgija i Izrael otvaraju granice
OTVARANJE
Mađarska i Švicarska otvaraju terase idući tjedan, Belgija i Izrael otvaraju granice
BUDIMPEŠTA - Mađarska će otvoriti terase kada cijepi 3,5 milijuna ili polovicu stanovništva što se očekuje idući tjedan, objavio je premijer Viktor Orban u srijedu, a otvaranje terasa i sportskih natjecanja s gledateljima najavila je i Švicarska, dok granice otvaraju Belgija i Izrael.
Vlada s veledrogerijama dogovorila otplatni plan do kraja godine
DOGOVOR
Vlada s veledrogerijama dogovorila otplatni plan do kraja godine
ZAGREB -  Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnica i 300 milijuna kuna za ljekarne.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE