GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Izborna reforma u BiH treba očuvati ulogu konstitutivnih naroda

Plenković: Izborna reforma u BiH treba očuvati ulogu konstitutivnih naroda
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2021 / 21:13
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak kako dogovor o izmjenama Izbornog zakona u BiH treba uključiti otklanjanje diskriminacije manjina uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda iz daytonskog Ustava, te je pozdravio konsenzus stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH o toj reformi.

Plenković se s izaslanstvom na kraju posjeta BiH u ponedjeljak u Mostaru susreo s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i predsjednikom Draganom Čovićem, koji su ga izvijestili o razgovorima o izbornoj reformi uz posredovanje američkih i europskih diplomata čiji se nastavak očekuje krajem ovoga tjedna.

U dosadašnjim razgovorima predstavnici Venecijanske komisije su predložili da se presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu provedu brisanjem konstitutivnih naroda prigodom biranja članova Predsjedništva BiH i državnog Doma naroda. Plenković je na konferenciji za novinare upitan o promjeni daytonskog Ustava zbog izborne reforme rekao kako o tome nije postignut dogovor unutar međunarodne zajednice.

„Meni nije poznato da je bio bilo kakav međunarodni forum na kojem bi bio postignut konsenzus da se međunarodna zajednica odrekla ili odmiče od ustavnoga okvira koji je dogovoren u Daytonu, a potpisan u Parizu“, rekao je Plenković. On se složio s predsjednikom HNS-a BiH Draganom Čovićem koji je rekao da za hrvatsku stranu u BiH nije prihvatljiv razgovor o brisanju konstitutivnih naroda, te da se umjesto brisanja naroda u Ustavu BiH omogući i manjinama da se mogu kandidirati na najviše pozicije u državi.

„Mislim da na tragu ovoga što je rekao predsjednik Čović, trebamo tražiti rješenje koje će biti uključivo, ali neće eliminirati osnovne postavke ustavne arhitekture onakve kakvu BiH ima već 26 godina“, rekao je hrvatski premijer. Pojasnio je da to podrazumijeva formulu 'jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda'. Opetovao je kako očekuje da se otkloni anomalija koja je na snazi još od 2006. godine otkada bošnjačke stranke i birači preglasavaju Hrvate prigodom izbora članova Predsjedništva budući da je u tri navrata na tu poziciju biran Željko Komšić, te se onemogući da se zanemari volja Hrvata prigodom izbora izvršne vlasti, vlade Federacije BiH i državnog Vijeća ministara.
Plenković je pozdravio zajedništvo stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH kazavši da to ojačava poziciju u budućim pregovorima s predstavnicima bošnjačke i srpske strane kako bi se zajamčilo da Hrvati dobiju svoje legitimne predstavnike u tijelima vlasti.

Čelnik HNS-a BiH rekao je kako je Ustavni sud definirao konstitutivne narode kao 'natkrovljujuću kategoriju Ustava'.

„S naše strane tu nema prostora za dogovor i kompromis. Mi tražimo da se Ustav dopuni tako da bi ispoštovali sve presude Suda u Strasbourgu“, istaknuo je.
Hrvatski premijer rekao je kako će kriza u BiH biti tema zasjedanja Vijeća Europske unije.
„Vjerujem da su razgovori koje smo danas vodili pridonijeli smirivanju napetosti i jednom konstruktivnom pristupu. U Vijeću EU ću sa zadovoljstvom izvijestiti kolege o posjetu i dojmu o BiH, te koliko moramo biti fokusirani i pomoći“, rekao je premijer.
Hrvatski premijer s izaslanstvom u Mostaru je u ponedjeljak položio vijenac te zapalio svijeću ispred središnjeg spomen obilježja u središtu grada. Tijekom dana boravio je u Sarajevu gdje se susreo s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kolegijom oba doma državnog Parlamenta BiH te razgovarao s vjerskim vođama, kardinalom Vinkom Puljićem, reisom Huseinom Kavazovićem i mitropolitom Hrizostomom.

Tagovi: Andrej Plenković, Dragan Čović
PROČITAJ I OVO
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbog Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE