GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković i Milanović postigli dogovor oko novog šefa Vrhovnog suda

Plenković i Milanović postigli dogovor oko novog šefa Vrhovnog suda
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 10:33
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Saborski Odbor za pravosuđe petero kandidata za predsjednika Vrhovnog suda mogao bi saslušati sljedeći tjedan, najkasnije tjedan poslije, piše u nedjelju Jutarnji list.

Neimenovani izvori Jutarnjem su potvrdili da se čini kako su predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković postigli dogovor da novi predsjednik bude sudac Radovan Dobronić, iako i oko toga treba biti oprezan.

Političke tenzije “Zadnji put kad je predsjednik predlagao Zlatu Đurđević, HDZ je otvoreno davao do znanja da ona neće proći, a ovaj put takva retorika izostaje.

Ipak, političke tenzije takve su da je na relaciji predsjednik – premijer dovoljno nekoliko pogrešnih rečenica pa da se taj dogovor raspadne”, rekao je jučer jedan dobro upućen izvor, navodi dnevnik.

U svakom slučaju, tko god bude izabran, prije toga će morati proći saslušanje pred Odborom za pravosuđe čiji će članovi o kandidatima na kraju izreći svoje mišljenje, ali kako je riječ o formalnosti koja na odabir predsjednika suda zapravo nema utjecaj, stvar će više biti zabava za javnost, posebno ako se pridruže saborski zastupnici koji imaju pravo sudjelovati na sjednici.

Podsjetimo, na posljednjem saslušanju to je pravo iskoristila Karolina Vidović Krišto koja je kandidate, posebno Đurđević, ispitivala o JNA, izjavama bivšeg predsjednika Ive Josipovića te lex Perković, a sjednica je zbog toga trajala pet sati, od čega je Đurđević govorila dva i pol sata.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić kazao je kako će u ponedjeljak kontaktirati HDZ-ovca Radislava Katičića te ga zamoliti da predloži neki termin za sjednicu potkraj sljedećeg tjedna, odnosno početkom onoga tjedna iza, a kaže kako zasad nema najava da će na sjednicu doći ostali saborski zastupnici.

Procedura je takva da se svaki kandidat prvo predstavlja prezentacijom koja nije ograničena ni vremenski ni sadržajno, a nakon toga članovi odbora te vanjski članovi i saborski zastupnici imaju pravo ispitivati kandidate”, izjavio je Jakšić, najavivši da će kandidate, među ostalim, ispitivati o njihovim prijedlozima kako skratiti predugačke sudske postupke, ali i treba li u domaće pravosuđe kopirati američki princip brzog rješavanja velikih sudskih postupaka, umjesto da se oni protežu godinama, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Andrej Plenković, Zoran Milanović, Radovan Dobronić, Vrhovni sud RH
PROČITAJ I OVO
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE