GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković i Anušić zaratili zbog izbornih jedinica

Plenković i Anušić zaratili zbog izbornih jedinica
RAT U HDZ-u
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2022 / 10:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osječko-baranjski župan Ivo Anušić usprotivio se planu prema kojem bi Slavonija izgubila tri zastupnika, a Zagreb i Dalmacija dobili tri više, piše Jutarnji list.

Glavni razlog zbog kojega HDZ još nije ispunio obećanje dano početkom godine da će korigirati Zakon o izbornim jedinicama i ukloniti velika odstupanja u broju birača potrebnih u pojedinim jedinicama za izbor jednog zastupnika su sukobi unutar stranke i žestoki otpor na koji je Andrej Plenković naišao u Slavoniji.

Bilo je odlučeno da ostane model s postojećih 10 izbornih jedinica, ali da se više ne bira u svakoj po 14 saborskih zastupnika, nego da se tamo gdje je najveća depopulacija bira manje zastupnika. Prema tom prijedlogu, u IV. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) biralo bi se 12 zastupnika, a u V. (obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju) njih 13. Po jednog zastupnika više nego sada, ukupno njih 15, biralo bi se pak u IX. izbornoj jedinici (obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije), te u još dvije izborne jedinice koje obuhvaćaju Grad Zagreb.

Tome se najviše usprotivio osječko-baranjski župan Ivan Anušić, čija bi izborna jedinica ostala bez dva zastupnika.

– Politika nisu samo ljudi, izborne jedinice nisu samo broj ljudi koji tamo živi. Izborna jedinica je i prostor! To je prostor koji mora politički biti ravnopravno zastupljen u Saboru. Ako Slavonija bude imala manje zastupnika, to znači da će imati manji politički utjecaj – kazao je Anušić i naglasio da je svima u stranci vrlo jasno dao do znanja da se protivi takvom prijedlogu.

Anušić ističe i da je Slavonija, a posebno IV. i V. izborna jedinica, podnijela najveći teret Domovinskog rata i imala najveća stradanja i najveća raseljavanja, te izgubila dio stanovnika, što se pokazalo na zadnjem popisu stanovništva.

– Bude li se smanjio broj zastupnika iz Slavonije, to će značiti nastavak onoga što se događalo proteklih 30 godina, a riječ je o političkom zanemarivanju istočne Hrvatske iz kojeg se može izuzeti samo zadnjih par godina u kojima je Vlada nešto više uložila u ovaj kraj – iznosi slavonski župan svoje argumente, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Fotografija: Dubravka Petrić, Pixsell

Tagovi: Andrej Plenković, Ivan Anušić, izborne jedinice, izborni zakon
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE