GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Do Vučićeva posjeta će doći kada bude trenutak

Plenković: Do Vučićeva posjeta će doći kada bude trenutak
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2022 / 23:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da posjet srbijanskog predsjednika ne može biti privatni jer je to "stvar koja ima svoje političke implikacije" i da će do njega doći kada bude trenutak, nakon što je Aleksandar Vučić želio privatno posjetiti Jasenovac ali mu je to odbijeno.

"Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez formalne najave što smatramo da treba prethoditi za svaki posjet, pogotovo ovog karaktera. Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatni posjet. To je stvar koja ima svoje političke implikacije", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

"Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti, možemo o tome govoriti", rekao je premijer.

Reakciju iz Beograda nazvao je "munjevitom, histeričnom", ne samo vlasti i dužnosnika nego i medija, a za Hrvatsku je rekao da je "uključiva i tolerantna" i da ne želi zaraditi političke bodove na ovoj temi.

"Kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Politika svršenog čina ne može proći nigdje, pa ni u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković. “Mi smo u ovom trenutku smatrali da nam takav posjet ne odgovara”, dodao je.

Vučić je nešto ranije u ponedjeljak rekao da prošle i ove godine tri puta sa Zagrebom nije uspio dogovoriti posjet Jasenovcu, jednom 2021. i dvaput 2022. te da su mu stigle odbijenice "zbog unutarnjopolitičke situacije" te obrazloženje da "posjet nije dobrodošao".

Plenković je rekao da zna za Vučićevu iniicijativu krajem veljače, ožujka. "U tom smo trenutku rekli da nije trenutak za takav posjet. Nakon toga više nije bilo kontakata niti rasprava na tu temu", kazao je.

Dodatno pojašnjavajući slučaj s kraja veljače, rekao je da je to bio trenutak “kada je uhićen ministar Horvat, dan kada je meni umro otac, kada je USKOK bio zainteresiran za Miloševića i Aladrovića. Poslali smo poruku da nije bilo vrijeme za takav posjet".

Plenković je naglasio da se svaki posjet koji može imati političke konzekvence mora pažljivo dogovarati.

"Važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem, vodimo računa da smo država. Države komuniciraju kao i ljudi", rekao je te pojasnio da se svatko tko dolazi u posjet - najavi.

"Ista vrsta komunikacija treba biti i između država. Ovdje to nije bilo na način koji bi odgovarao", dodao je.

Najavio je da će se o toj temi dalje razgovarati "kada se malo primire strasti". "Pustit ćemo da se malo sve slegne što sada gledamo pa kad se uspostavi konstruktivna komunikacija, razgovarati što, kako i kada", zaključio je.

Tagovi: aLEKSANDAR vUČIĆ, ANDREJ pLENKOVIĆ, Jasenovac
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE