GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Do Vučićeva posjeta će doći kada bude trenutak

Plenković: Do Vučićeva posjeta će doći kada bude trenutak
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2022 / 23:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da posjet srbijanskog predsjednika ne može biti privatni jer je to "stvar koja ima svoje političke implikacije" i da će do njega doći kada bude trenutak, nakon što je Aleksandar Vučić želio privatno posjetiti Jasenovac ali mu je to odbijeno.

"Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez formalne najave što smatramo da treba prethoditi za svaki posjet, pogotovo ovog karaktera. Koliko god da se želi diskretno obaviti, to nije privatni posjet. To je stvar koja ima svoje političke implikacije", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

"Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak i kada se steknu uvjeti, možemo o tome govoriti", rekao je premijer.

Reakciju iz Beograda nazvao je "munjevitom, histeričnom", ne samo vlasti i dužnosnika nego i medija, a za Hrvatsku je rekao da je "uključiva i tolerantna" i da ne želi zaraditi političke bodove na ovoj temi.

"Kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Politika svršenog čina ne može proći nigdje, pa ni u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković. “Mi smo u ovom trenutku smatrali da nam takav posjet ne odgovara”, dodao je.

Vučić je nešto ranije u ponedjeljak rekao da prošle i ove godine tri puta sa Zagrebom nije uspio dogovoriti posjet Jasenovcu, jednom 2021. i dvaput 2022. te da su mu stigle odbijenice "zbog unutarnjopolitičke situacije" te obrazloženje da "posjet nije dobrodošao".

Plenković je rekao da zna za Vučićevu iniicijativu krajem veljače, ožujka. "U tom smo trenutku rekli da nije trenutak za takav posjet. Nakon toga više nije bilo kontakata niti rasprava na tu temu", kazao je.

Dodatno pojašnjavajući slučaj s kraja veljače, rekao je da je to bio trenutak “kada je uhićen ministar Horvat, dan kada je meni umro otac, kada je USKOK bio zainteresiran za Miloševića i Aladrovića. Poslali smo poruku da nije bilo vrijeme za takav posjet".

Plenković je naglasio da se svaki posjet koji može imati političke konzekvence mora pažljivo dogovarati.

"Važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem, vodimo računa da smo država. Države komuniciraju kao i ljudi", rekao je te pojasnio da se svatko tko dolazi u posjet - najavi.

"Ista vrsta komunikacija treba biti i između država. Ovdje to nije bilo na način koji bi odgovarao", dodao je.

Najavio je da će se o toj temi dalje razgovarati "kada se malo primire strasti". "Pustit ćemo da se malo sve slegne što sada gledamo pa kad se uspostavi konstruktivna komunikacija, razgovarati što, kako i kada", zaključio je.

Tagovi: aLEKSANDAR vUČIĆ, ANDREJ pLENKOVIĆ, Jasenovac
PROČITAJ I OVO
Nijedna općina ne želi spajanje
PORAZNO
Nijedna općina ne želi spajanje
ZAGREB - Nijedna od 428 općina ne želi spajanje, samo ih se 11 javilo za povezivanje nekih službi, piše Jutarnji list, navodeći da vladin plan ukidanja 85 općina ili funkcionalno spajanje njih 171 ne ide unatoč poticajima.
Slovenci referendumom potvrdili zakon o depolitizaciji javne televizije
ODLUKE
Slovenci referendumom potvrdili zakon o depolitizaciji javne televizije
LJUBLJANA - Slovenci su u nedjelju na referendumu potvrdili zakon kojim se žele spriječiti politička imenovanja na javnoj televiziji, nakon pogoršanja medijske klime u vrijeme prijašnjeg premijera Janeza Janše.
Unija za Mediteran: Zbog poskupljenja hrane mogući nemiri
HRANA
Unija za Mediteran: Zbog poskupljenja hrane mogući nemiri
BARCELONA - Nastavi li se poskupljenje hrane i energenata mogli bi izbiti nemiri na jugu i istoku Mediterana gdje je prije deset godina erumpirala serija političkih ustanaka poznatih kao „Arapsko proljeće“, upozorio je čelnik Unije za Mediteran.
Policija pretukla i uhitila novinara BBC-a tijekom prosvjeda u Kini
NASILJE
Policija pretukla i uhitila novinara BBC-a tijekom prosvjeda u Kini
PEKING - Kineska policija pretukla je i uhitila jednog od novinara BBC-a koji je pratio prosvjede protiv covid-19 mjera u Šangaju, ali je pušten iz pritvora nakon nekoliko sati, objavio je BBC, prenosi Reuters.
Stižu kiša, snijeg i olujni vjetar
ZIMSKO VRIJEME
Stižu kiša, snijeg i olujni vjetar
ZAGREB - Zima će nam i ranije od predviđenog pokucati na vrata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE