GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plaćena jamčevina za Hrvate u Zambiji

Plaćena jamčevina za Hrvate u Zambiji
JAMČEVINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2023 / 16:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jamčevina za osmero uhićenih Hrvata u Zambiji zbog sumnje u trgovinom djece je plaćena, potvrdili su iz Ministarstva vanjskih poslova za RTL.

"Jamčevina je plaćena, ali još uvijek nisu ispunjeni svi uvjeti za njihov izlazak iz pritvora", rekli su u ministarstvu. Uhićeni Hrvati još uvijek se nalaze u pritvoru. Uz jamčevinu, uvjet da ih puste na slobodu je i taj da se za svakog od njih nađe još dva svjedoka koji će zajamčiti za njih.

Moraju i regulirati boravište u Zambiji, položiti svoje putne isprave te se redovito javljati policiji, odnosno moraju u Zambiji čekati suđenje, piše RTL.

Profil 16 Zambijaca koji moraju jamčiti za Hrvate nije definiran, jedini je uvjet da su njihovi državljani. U tome će im pomoći konzul iz Pretorije koji ima svoje kontakte, ali i novi odvjetnik kojeg su angažirali.

Osmero Hrvata, odnosno četiri bračna para, uhićeno je početkom prosinca u Zambiji pod sumnjom trgovanja djecom, ali i krivotvorenja dokumenata o posvojenju djece iz DR Konga. Već mjesec dana su u pritvoru u gradu Ndoli.

Četiri hrvatska para posvojitelja djece iz DR Konga, koji u Zambiji čekaju da im se ispune uvjeti za puštanje iz pritvora, spasio je novi odvjetnik koji je unakrsnim ispitivanjem glavne svjedokinje izbio važan adut tužiteljstva, piše Jutarnji list.

Odvjetnika su izabrali s liste koju im je dalo naše ministarstvo vanjskih i europskih poslova, preko konzularne službe u Pretoriji, koja pokriva i Zambiju. Pomogle su im i države članice EU koje imaju predstavništva u Zambiji, preko delegacije EU, a koje imaju više iskustva u sličnim situacijama u kojima su bili njihovi državljani.

Čini se da je taj potez bio ključan za Hrvate, jer je, kako se može čuti, taj profesionalni, a ne odvjetnik po službenoj dužnosti kojeg plaća uhićena osmorka, unakrsno ispitivao djelatnicu imigracijske službe Mercy Phiri koja je prva i zaustavila naše državljane u zračnoj luci u Ndoli.

To je ispitivanje, kako se može čuti od naših predstavnika, išlo u korist hrvatskim posvojiteljima, odnosno imigracijska službenica nije se baš dobro snašla, piše Jutarnji list.

Tagovi: Hrvati u Zambiji, posvajanje djece
PROČITAJ I OVO
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković je kum kriminala u Hrvatskoj
KOPRIVNICA - "Pozdrav Berlinu. Nek se oni idu boriti u Ukrajinu i neka tamo šalju svoju djecu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE