GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Piletić: Idemo u promjene zakona zbog slučaja Zambija

Piletić: Idemo u promjene zakona zbog slučaja Zambija
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2023 / 13:05
Autor: SEEbiz / N1 info

ZAGREB - Ministar socijale Marin Piletić bio je gost Točke na tjedan na N1 televiziji.

Roditelj-njegovatelj nakon smrti djeteta odmah gubi sva prava te mora na burzu. Ministre, zašto je burza rada rješenje i spas za majku koja je izgubila dijete, majku-njegovateljicu, a za Gabrijelu Žalac, Ljubicu Lukačić ili sutra vas, kad izgubite mandat, nije spas burza rada, nego imate pravo još šest mjeseci primati punu plaću?

“Dakle ovako, ovo je zaista delikatno privatno pitanje i nikako ne bih htio da oko ovog pitanja politički polemiziramo kao što su se neki u to već upustili. Ja, pustili ste izjavu majke iz Novske, gospođe Gračaković, itekako suosjećam s njezinom boli. U taj se slučaj uključila čitava lokalna zajednica, koja je od prvog trenutka kada je obitelj Gračaković shvatila da imaju dijete s teškoćama pomagala na sve moguće načine. I to smo činili 20 godina u kontinuitetu. I nije bilo lako doći na pogreb obitelji i izraziti sućut. Ne želim opravdavati nikoga niti uspoređivati bol majke i oca koji su izgubili dijete s nikakvim pravima nikome ovdje u državi. Međutim, rekao sam i tim roditeljima-njegovateljima s kojima smo na izravnoj vezi, sa svim udrugama koje žele doći u Ministarstvo, koje su iznijele ovaj problem koji sam saslušao više puta, da ćemo taj problem – u slučaju gubitka djeteta prestaje i pravo primanja naknade – riješiti kroz sljedeće izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi koje idu ove godine. Upravo na njihov prijedlog, dijela te populacije, mi smo u devetom mjesecu u hitnoj proceduri promijenili i rekli da su sljedeće opsežne izmjene na redu ove godine i da ćemo riješiti sva pitanja koja ih tište.”, rekao je Piletić za N1 televiziju.

Znači, vi ćete to promijeniti?

“Mi ćemo to promijeniti i rekli smo i u razgovoru s roditeljima da ćemo vidjeti koje je to razdoblje, ne želimo nikog u tuzi slati na burzu.”

To nije ovo što je rekla Lukačić…

“Zastupnica Lukačić samo je rekla koji je trenutno pravni okvir. Jasno je rekla koje su mogućnosti, da kad roditelj izgubi pravo ima mogućnost od 30 dana javiti se na Zavod za zapošljavanje primati tamo novčanu pomoć na koju ima pravo. Nije rekla da je to njen osobni stav, stav Vlade ili vladajuće većine, samo je opisala postojeći okvir. Svjesni ovog pitanja, ne želim politizirati oko toga, smatram da tim roditeljima treba pomoć i da će država reagirati, kao što smo već puno puta reagirali. U mandatu ove Vlade je udvostručena naknada roditeljima njegovateljima.”

Ima li novih informacija u slučaju Zambija?

“Trenutno nema nikakvih novosti. Još jedanput ću ponoviti da smo u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave detektirali da smo imali prazninu za posvojenje iz trećih zemalja. S obzirom da su posvojenja unutar RH, ali i unutar zemalja potpisnica Haške konvencije poprilično dobro regulirana tu nije bilo nekakvih zakonskih nejasnoća. U posvojenjima iz tzv. trećih zemalja jasno je da sustav socijalne skrbi nije dosad bio uključen, to sam komunicirao i javno, da mi kao država i društvo ne možemo imati dvostruke kriterije za posvojenje, neovisno o tome otkud djeca dolazila, a posebice ako je to iz onih tzv. trećih zemalja, u ratnim sukobima, gdje su djeca izložena riziku gladi i raznim bolestima… Želimo posvojenja iz trećih zemalja u potpunosti izjednačiti s posvojenjima unutar RH i unutar zemalja potpisnica Haške konvencije. Propisali smo i to uskoro ide u saborsku proceduru kroz izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu gdje je dosad bilo regulirano priznanje stranih sudskih odluka, da sud koji dobije stranu odluku neovisno o zemlji, mora provjeriti jesu li posvojitelji upisani u registar potencijalnih posvojitelja pri Hrvatskom zavodu za socijalni rad. Ako jesu i sud prizna stranu sudsku odluku da pravomoćno rješenje dostavi i nama u Ministarstvo, a Zavod za socijalni rad, bivši centri imali bi mogućnost mentoriranja, podrške obitelji kao što to čine šest mjeseci nakon domaćih posvojenja.”

Ne postoji nikakva mogućnost revizija posvojenja koja su već donesena? Provjerava li ipak Hrvatska jesu i li sva dosad posvojenja djeca u Hrvatskoj dobro?

“Nemamo razlog sumnjati. Djeca su tu, u evidenciji koja postoji u RH i imaju sva prava. Revizija u ovakvom slučaju kada nemamo nikakve pravomoćne presude koja bi bila pravni temelj da idemo u reviziju je nemoguća.”

Tagovi: Marin Piletić, slučaj zambija
PROČITAJ I OVO
Vučić: Sad je jasno, imat ćemo prijevremene izbore
PORUKE
Vučić: Sad je jasno, imat ćemo prijevremene izbore
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u izvanrednom obraćanju javnosti otkrili su što slijedi u bliskoj političkoj budućnosti Srbije. Građane čekaju prijevremeni izbori, ali i vrlo vjerojatno nova osoba na premijerskoj poziciji.
Istočnu obalu SAD-a prekrio dim iz kanadskih šumskih požara
ZAGAĐENJE
Istočnu obalu SAD-a prekrio dim iz kanadskih šumskih požara
NEW YORK - Škole diljem istočne obale SAD-a otkazale su vanjske aktivnosti, zaustavljeni su letovi i milijuni Amerikanaca su primorani ostati u svojim domovima u srijedu dok se dim iz kanadskih šumskih požara spušta prema jugu, prekrivši gradove gustom žućkastom izmaglicom.
Rusi o Vučiću: Niti je on Erdogan, niti je Srbija Turska
RUSIJA.SRBIJA
Rusi o Vučiću: Niti je on Erdogan, niti je Srbija Turska
BEOGRAD - Ruski medij RIA Novosti objavio je veliki tekst o tome kako je "Beograd naučio Rusiju lekciju", a u kojem se autor David Narmania osvrnuo na naovode o isporuci srpskog oružja Oružanim snagama Ukrajine.
Uskok podigao optužnicu protiv Mamića i osječkih sudaca
OPTUŽNICA
Uskok podigao optužnicu protiv Mamića i osječkih sudaca
ZAGREB - Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zdravka i Zorana Mamića, poduzetnika Drage Tadića i Vekićeve prijateljice Nataše Sekulić zbog primanja i davanja mita te trgovanja utjecajem.
Papa mora na hitnu operaciju
OPERACIJA
Papa mora na hitnu operaciju
VATIKAN - Papa Franjo (86) mora na hitnu operaciju. Vatikan je objavio da će Papa danas poslijepodne biti podvrgnut operaciji abdomena u rimskoj bolnici Gemelli, prenosi Reuters.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE