GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petković: Razmatramo povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga na prostor Kosova

Petković: Razmatramo povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga na prostor Kosova
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2022 / 07:06
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je večeras da će Beograd u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a 1244 razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova, kako predviđa, kako je naveo, članom 4 ove rezolucije i članom 6 aneksa 2.

„Predsednik Aleksandar Vučić je mnogo puta do sada ponovio da se neće ponoviti ni ‘pogrom’ ni ‘oluja’, a kao da mnogi naročito na Zapadu to nisu dobro razumeli“, rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Petković je ocenio da je Aljbin Kurti večeras nastavio sa „protivpravnim akcijama u cilju okupacije severa Kosova“.

"Nakon što je slavodobitno hapsio vino i rakiju, napadao ljude i porodicu Petrović, koja je vlasnik vinarije u Velikoj Hoči, Kurti i njegova policija su maltretirali našu decu u vrtiću u Leposaviću. Juče je u dvorištu vrtića bio KFOR, pa su se izvinili što su ušli u dvorište, pa eto i danas su opet zalutalim, ali ovaj put ne pripadnici KFOR-a, već specijalne jedinice ROSU", rekao je Petković.

Petković je naveo da je, prema saznanjima Beograda, više od 300 pripadnika što policije, što jedinica ROSU, ušlo oko 20.30 časova na sever Kosova pod „punom ratnom opremom“ i sa oklopnim vozilima.

„Ušli su iz pravca južnog dela Mitrovice ka Bošnajčkoj mahali, a onda su se raspodelili i blokirali Mitrovicu da bi se na kraju stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice“, izjavio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naveo kako je navodni razlog za upad na sever pripadnika Kosovske policije južno od Ibra to „što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama rekli da su uplašeni za ono što se dešava na Severu“.

„Albanska policija sa juga Kosova je došla iz pet regiona, južno od Ibra, na stotine njih sa oklopnim vozilima je upalo na Sever, iako po Briselskom sporazumu oni nemaju pravo da budu prisutni na Severu, već tamo samo može da bude prisutna policija iz Direktorata Sever“, rekao je Petković novinarima i dodao:

„To svi dobro znaju i svi se prave ludi. Očigledno dopuštaju Aljbinu Kurtiju da ide u ovakve opasne akcije koje imaju za cilj da ‘sahrane’ Briselski sporazum.“

Tagovi: Petar Petković, kosovo, sever Kosova, Albin Kurti
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE