GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pence odbio ukloniti Trumpa, dio republikanaca okrenuo mu leđa

Pence odbio ukloniti Trumpa, dio republikanaca okrenuo mu leđa
OPOZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 07:56
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Donji dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces uklanjanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa koji se oslanja na 25. amandman Ustava.

Potpredsjednik Pence već je prije toga u pismu čelnici Zastupničkog doma Nancy Pelosi naveo da ne prihvaća tu inicijativu te da to neće napraviti.

Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trumpove administracije morali proglasiti Trumpa nesposobnim za obavljanje dužnosti. Pence je ranije u utorak odbio takav potez.

Očekuje se da će Zastupnički dom danas glasati o Trumpovom opozivu s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti.

Uz za sada četvero republikanaca koji su otvoreno najavili da će poduprijeti opoziv predsjednika Trumpa zbog poticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa demokrati u Zastupničkom domu spremni su za povijesno glasanje o uklanjanju predsjednika iz njegovog ureda.

Osam dana uoči isteka Trumpovog mandata Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu kojom se republikanski predsjednik optužuje za poticanje pobune u govoru svojim pristašama prije nego što su oni nasilno upali u američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je za rezultat imalo i petero poginulih.

To će glasanje pokrenuti suđenje u Senatu, još uvijek pod kontrolom republikanske većine, iako još nije jasno ima li uopće dovoljno vremena ili političkog apetita za izbacivanje Trumpa iz ureda.

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno u utorak, uz 223 glasa za i 205 glasova protiv, formalno izglasali rezoluciju kojom se potpredsjednik Pence poziva da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu.

Mike Pence naveo je u pismu predsjednici američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi da se protivi pozivanju na 25. amandman američkog Ustava kako bi smijenio s dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom", napisao je Pence.

Po navodima njemačke agencije dpa, Pence je u pismu napore demokrata da izvrše pritisak na njega kako bi se pozvao na 25. amandman i smijenio Trumpa nazvao "političkim igrama".

"Prema našem Ustavu 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije", naveo je Pence. "Pozivanje na 25. amandman na takav način predstavljalo bi strašan presedan", dodao je.

Pence je kazao Pelosi kako je energija administracije usmjerena na uredan prijenos vlasti te je pozvao nju i druge članove Kongresa da izbjegnu akcije "koje će dalje potaknuti podjele i strasti u ovom trenutku".

"Radite s nama da snizimo temperaturu i ujedinimo našu zemlju dok se pripremamo inaugurirati izabranog predsjednika Joea Bidena kao sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država", naveo je.

Još troje republikanaca, uključujući i člana vodstva u Kongresu, najavilo je da će poduprijeti Trumpov opoziv.

Liz Cheney, broj tri među republikancima u Zastupničkom domu, kazala je da se "nikada nije dogodila veća izdaja predsjednika Sjedinjenih Država njegove dužnosti i njegove zakletve Ustavu", u trenutku dok donji dom parlamenta, u kojem dominiraju demokrati, pokušava otvoriti put uklanjanju Trumpa s dužnosti predsjednika.

Trump je "sazvao ovu rulju, okupio ovu rulju i potpalio vatru napada" na Kapitol prošle srijede, kazala je Chaney, kći bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneyja, dodavši: "Ja ću glasati za opoziv predsjednika."

Još dva republikanca u Zastupničkom domu, John Katko i Adam Kinzinger, kazali su da će glasati za povijesni drugi po redu opoziv republikanskog predsjednika, koji bi trebao napustiti ured za samo osam dana.

Ilustracija: AP

Tagovi: opoziv Trumpa, Mike Pence, Donald Trump, Nancy Pelosi, Bijela kuća, Liz Cheney, Dick Cheney
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE