" />
"> Pelosi s vojskom želi spriječiti Trumpa da se koristi nuklearnim šiframa | SEEbiz.eu

Pelosi s vojskom želi spriječiti Trumpa da se koristi nuklearnim šiframa

Pelosi s vojskom želi spriječiti Trumpa da se koristi nuklearnim šiframa
SUKOBI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 20:27
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Čelnica demokrata u američkom Kongresu Nancy Pelosi u petak je s američkom vojskom razgovarala o tome kako spriječiti Donalda Trumpa, "neuravnoteženog predsjednika", da se koristi nuklearnim šiframa, zaprijetivši da će poduzeti korake u Kongresu ne ode li brzo s vlasti.

"Jutros sam razgovarala telefonom s načelnikom američkog glavnog stožera Markom Milleyjem o tome što se može učiniti kako nestabilan predsjednik ne bi potaknuo vojne sukobe ili pristupio lansirnim šiframa i naredio nuklearni napad", napisala je predsjednica Zastupničkog doma u pismu kolegama zastupnicima.

"Situacija s ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija", dodala je, najavivši da će Kongres poduzeti korake ako Trump "brzo i dragovoljno" ne ode iz Bijele kuće, ne navodeći o kakvim je koracima riječ. Potonji treba prepustiti vlast Joeu Bidenu 20. siječnja.

Glasnogovornik generala Marka Milleyja, pukovnik Dave Butler potvrdio je za AFP informaciju o tom razgovoru.

Nancy Pelosi je "nazvala načelnika glavnog stožera. Odgovorio je na njezina pitanja o nuklearnom zapovjednom lancu", rekao je, ne ulazeći u pojedinosti razgovora.

Američki predsjednik je i zapovjednik oružanih snaga. Može izdati naredbu za aktiviranje nuklearne šifre načelniku strateškog zapovjedništva koji je prenosi nuklearnim bazama ako je naredba legalna.

Donald Trump, 45. američki predsjednik treba predati vlast Joeu Bidenu 20. siječnja, ali je Nancy Pelosi rekla u četvrtak da se preostali dani mogu pretvoriti u "film strave i užasa za Ameriku".

U srijedu su pristaše Donalda Trumpa provalili u Kongres, gdje se održavala sjednica na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena, što je potaknulo nasilne prizore kaosa.

Republikanski milijarder je prethodno još jednom odbio priznati poraz na predsjedničkim izborima pred svojim pristašama okupljenim ispred Bijele kuće, pozivajući ih da "u miru" pođu na Capitol.

Nancy Pelosi je u četvrtak optužila republikanskog milijardera da je "poticao na oružanu pobunu protiv Amerike" i pozvala njegova potpredsjednika Mikea Pencea da se pozove na 25. amandman Ustava i smijeni Trumpa s vlasti.

U protivnom bi Kongres "mogao početi postupak opoziva", dodala je predsjednica Zastupničkog doma koja na toj dužnosti može pokrenuti takvu proceduru.

"Još se nadamo da će nam što je prije moguće dati potvrdan odgovor", navela je u petak u svom pismu. "Ako predsjednik brzo i dragovoljno ne ode s dužnosti, Kongres će poduzeti korake".

Tagovi: Nancy Pelosi, Donald Trump, Mark Milley, Joe Biden, američki izbori, koronavirus u SAD-u, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE