GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pavlović: Moj cilj je zatvaranje Jakuševca

Pavlović: Moj cilj je zatvaranje Jakuševca
EKOLOGIJA GRADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2022 / 08:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gost emisije Svakodnevica na OTV-u u četvrtak navečer bio je Josip Palović iz udruge Ekologija grada.

Emisija se pozabavila onim što zaokuplja sve nas posljednjih mjeseci. Naš voljeni Zagreb sve je manje bijel, a sve više prljav. Otpad se neredovito odvozi, Čistoća ne funkcionira.

Umjesto na Beč ili Ljubljanu, Zagreb sve više sliči na Napulj. Istodobno, situacija na Jakuševcu je alarmantna. Iako su obećavali rješenje Jakuševca, nove gradske vlasti samo su dodatno pogoršale već desetljećima nagomilane probleme

- Moj osnovni cilj je zatvaranje deponija Jakuševec. Prvenstveno zato jer je on simbol nepostojanja sustava na razini grada Zagreba, ali i zbog zaštite zdravlja i ljudi, kako na samom Jakuševcu, tako i u Novom Zagrebu, ali i Gradu Zagrebu kao cjelini rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Pavlović se prije nekoliko tjedana obratio i Državnom inspektoratu. Sedam udruga okupljenih u Inicijativu za Jakuševec su Državnom inspektoratu podnijele prijavu zbog, kako tvrde, protuzakonite prakse Čistoće pri gospodarenju i odlaganju biootpada na zagrebačkom deponiju Jakuševec-Prudinec.

- Morali smo podnijeti prijavu jer smo našli mnoštvo dokaza kako se tamo radi o nezakonitom odlaganju biološkog otpada. Predmet prijave su saznanja da Čistoća, suprotno zakonskim odredbama o gospodarenju otpadom, čini niz prekršaja i manipulira dokumentacijom poslovanja tako da biootpad iz smeđih spremnika s područja Zagreba skupljaju i dovoze na deponij Jakuševec. Uz prijavu priložili su snimke napravljene s dronom, kao dokaz da se smeđe vrećice s biootpadom poslije radnog vremena dovoze na kompostanu, a u ranim jutarnjim satima ponovno tovare i voze na brdo deponija Jakuševec. Od same prijave nemamo prevelika očekivanja jer smo sigurni da inspekcijski nadzor nije obavljen kako treba. No, naša borba tu sigurno neće stati.

Pavlović se osvrnuo i na objede gradonačelnika Tomaševića koji ukazuje na činjenicu da je udruga Ekologija grada osnovana samo četiri dana poslije prošlih izbora.

- Prije svega moram zahvaliti gradonačelniku što primjećuje naš rad. To je svakako kompliment. No, postavljam pitanje: kakve veze ima kad je udruga osnovana? Vačjda je važno što radimo, predlažemo li kvalitetna rješenja, borimo li se za interse građana. Uostalom, gradonačelnik ima veliko isutvo s udrugama i morao bi znati da osnivanje same udruge zahtijeva stanovito vrijeme kao i to da je rad udruge više-manje oslonjen na volontere pa je samim tim kompleksniji.

I za kraj, ponovno se osvrsnuo na situaciju na Jakuševcu.

- Jakuševčani su s pravom ogorčeni, njihovo strpljenje je pri kraju. Svjesni su da se ovaj problem ne može riješiti preko noći, ali žele vidjeti barem neki plan za rješavanje tog problema. A to ne vide. Nažalost, čini mi se da smo bliži daljnjoj eskalaciji nego početku rješavanja problema, zaključuje Pavlović.

Tagovi: Josip Pavlović, Ekologija grada, Jakuševec, Tomislav Tomašević, biološki otpad, Čistoća Zagreb
PROČITAJ I OVO
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
PREGOVORI
Anušić o pregovorima s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju
ZAGREB - U srijedu je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, a nakon toga izjavu za medije da je HDZ-ov Ivan Anušić.
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
SUKOB U MOST-u
Petrov: Ne mislim da je pukla stranka
ZAGREB - Ja sam želio da budu svi , a oni nisu to mogli prihvatiti, kazao je Petrov.
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
SIMBOLIKA
Vučemilović: Nama i SDP-u je došao Penava, a HDZ-u ide Radić. To je jasna poruka
ZAGREB - Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista kaže da su i oni jučer bili na pregovorima koji su prošli u konstruktivnom tonu.
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
OBJAŠNJENJE
Selak Raspudić: Zbopg Miletića sam odbila nositi listu za Europski parlament
ZAGREB - Marija Selak Raspudić rekla je da zbog poštovanja kolega iz Mosta pričekala sa svojim obraćanjem za medije kako bi Most u miru predao svoju listu za europske izbore.
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE