GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paraga demantira Pupovca da su zločin u Cerni počinili osuđeni HOS-ovci

Paraga demantira Pupovca da su zločin u Cerni počinili osuđeni HOS-ovci
DEMANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2021 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Utemeljitelj postrojbi HOS-a Dobroslav Paraga ustvrdio je u petak da je pogrešna i klevetnička tvrdnja saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da su zločin u Cerni iz veljače 1992. godine počinili osuđeni pripadnici postrojbi HOS-a.

Paraga je, reagirajući na to što je Pupovac u izjavi o zločinu nad Aleksandrom Zec spomenuo i Danijelu Roknić iz Karlovca i ''nespomenutu djecu iz Cerne kojima su roditelje ubili pripadnici HOS-a'', priopćio kako je pravomoćno utvrđeno da to nije istina.

Paraga ističe da je na suđenju pripadnicima HV-a pred vukovarskim Županijskim sudom 2007. godine pravomoćno utvrđeno kako u vrijeme izvršenja ratnog zločina protiv civila brutalnim pogubljenjem obitelji Olujić u Cerni 17. veljače 1992. prvoosuđeni Tomislav Madi i njegovi suosuđenici više nisu bili pripadnici HOS-a.

Paraga kaže da je postrojba HOS-a, u kojoj je bio i Madi, boravila na vinkovačkom ratištu od kolovoza do kraja prosinca 1991. godine u sastavu 109. vinkovačke brigade kao 6. bojna „Marijan Baotić“ te da je Madi sa skupinom suboraca, nakon uspostave primirja 3. siječnja 1992., napustio HOS i prešao iz 109. brigade pod zapovjedništvo 105. bjelovarske brigade, gdje je ostao do kraja veljače 1992. pod nazivom samostalni vod „Čikago“ bez oznaka pripadnosti HOS-u.

''Pogrešna je i klevetnička tvrdnja Milorada Pupovca da su zločin u Cerni počinili osuđeni pripadnici postrojbi HOS-a, već su to počinili pripadnici 105. bjelovarske brigade HV-a, odnosno bivši, a ne aktivni pripadnici HOS-a'', kaže Paraga.

Dodao je i da drugoosuđeni Mario Jurić nikad nije ni bio pripadnik HOS-a, što je utvrđeno u sudskom zapisniku s glavne rasprave od 29. kolovoza 2007. godine pred vukovarskim Županijskim sudom.

Također, Madi je na glavnoj raspravi od 17. svibnja 2007. izjavio u sudski zapisnik ''da je prije učinjenog zločina u Cerni raskrstio s HSP-om i iz HOS-a prešao u 2. brigadu HV-a Gromove, zbog čega se Paraga na njega naljutio''.

Parga tvrdi da bi svi pripadnici HOS-a za koje bi vrhovništvo HOS-a do 28. rujna 1993. saznalo da bi bili počinitelji kriminalnih djela, a pogotovo najtežih kaznenih djela ratnog zločina, bili trenutno pozvani na odgovornost, razoružani i izbačeni iz vojnih formacija HOS-a.

Tagovi: Dobroslav Paraga, Hrvatske obrambene snage, Milorad Pupovac
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE