GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Panić: Korona virus će ogoliti sve mane srpskog zdravstva

Panić: Korona virus će ogoliti sve mane srpskog zdravstva
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.02.2020 / 09:47
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Korona virus u toku jučerašnjeg dana (petak) nije stigao u Srbiju.

Kako je juče ujutru saopštilo Ministarstvo zdravlja, u Srbiji nisu bili registrovani slučajevi obolevanja od COVID 19. Iz ministarstva su napomenuli da do osam sati pre podne nije bilo osoba za koje se sumnjalo da predstavljaju potencijalne nosioce virusa.

„Do 27.02.2020. godine u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 25 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus“, saopšteno je iz ministarstva.

I dok od najviših zvaničnika dolaze poruke da je Srbija spremna za slučaj da se korona virus pojavi, sve je više glasova koji to dovode u pitanje.

Jedan od njih je i Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta koji u razgovoru za Danas ističe da zdravstvenim ustanovama nedostaje najosnovnija oprema kako bi zbrinuli pacijente.

– Kolege iz cele zemlje govore isto. Manjka skoro svega. Nemamo zaštitnu obuću, odeću, čak i zaštitne maske koje moraju da se menjaju posle svakog kontakta sa pacijentom. A još nema nijednog zaraženog, kaže Panić za Danas.

On ističe da od nadležnih institucije stižu dopisi u kojima su „prepisali instrukcije iz medicinskih knjiga“.

– Međutim, odgovori na ključna pitanja ne stižu. Mi ne znamo gde da smestimo pacijente u slučaju epidemije, gde da ih izolujemo, kako da im priđemo bez zaštitne opreme, navodi Panić.

Upitan o respiratorima, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta kaže da njih i sada nema dovoljno za sve pacijente.

– Primera radi, mi u Kraljevu imamo šest respiratora i svih šest se koristi. Međutim, ukoliko pogledate zvanične podatke Instituta za javno zdravlje „Batut“ u Kraljevu ima dvanaest respiratora. Otvoreno je pitanje – gde je ostalih šest? Nedavno nam je iz Kragujevca stigao dopis u kojem oni kažu da im ne šaljemo pacijente koji imaju potrebu za respiratorom, tako da mi moramo u Niš ili Beograd da vozimo te ljude, ističe Panić naglašavajući da će, ukoliko dođe do epidemije korona virusa, biti ogoljene sve manjkavosti našeg zdravstvenog sistema.

A sudeći prema pisanju lista Politika, narednih dana trebalo bi da bude rešen problem manjka hirurških maski. Kako im je rečeno iz Ministarstva zdravlja, za apoteke i zdravstvene ustanove u Srbiji biće nabavljeno pet miliona hirurških maski. Kupovina maski će biti ograničena i neće moći da se ponove scene da jedna osoba kupuje veliki broj maski. Iz ministarstva su dodali da postoje dovoljne zalihe svega što je potrebno ukoliko dođe do pojave korona virusa u Srbiji.

Tagovi: Rade Panić, koronavirus, korona virus, Sindikata lekara i farmaceuta, srpsko zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE