GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija rekordno smanjila globalne emisije CO2

Pandemija rekordno smanjila globalne emisije CO2
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Globalne emisije ugljičnog dioksida (CO2) u prvih šest mjeseci ove godine smanjene su za rekordnih 8,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što se u znanstvenoj studiji objavljenoj ovaj pripisuje ograničenjima povezanima s koronavirusnom pandemijom.

Istraživanje koje je u časopisu Nature Communications objavila skupina znanstvenika iz Kine, Francuske, Japana i Sjedinjenih Država, pokazalo je da su emisije CO2 pale za 8,8 posto u odnosu na prvo lanjsko polugodište.

To je najveći pad emisija do sada tijekom prve polovice godine. Polugodišnji pad također je bio veći od smanjenja tijekom Drugog svjetskog rata, iako treba reći da su prosječne emisije sada puno veće nego u to vrijeme.

Znanstvenici su koristili podatke temeljene na aktivnostima u stvarnom vremenu i analizirali dnevne, tjedne i sezonske trendove emisija CO2 prije i nakon pandemije covida -19 i ekonomski pad koji je ona izazvala.

Proljetos su vlade širom svijeta nametnule blokade za obuzdavanje pandemije covida-19 koje su smanjile upotrebu energije za industrijsku proizvodnju i transport. To je rezultiralo smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Vrijeme toplije nego obično u većem dijelu sjeverne hemisfere također je pridonijelo smanjenju emisija.

Studija je pokazala da je pad dnevnih emisija ugljičnog dioksida bio najizraženiji u travnju, tijekom najoštrijih ograničenja. Emisije su počele rasti krajem travnja i u svibnju, kad su gospodarske aktivnosti nastavljene u Kini i dijelovima Europe. No, nastavljen je pad emisija povezanih s prometom.

"Do 1. srpnja učinci pandemije na globalne emisije smanjeni su kako su restrikcije povezane s lockdownom popuštale, a neke gospodarske aktivnosti ponovno pokretane, osobito u Kini i nekoliko europskih zemalja", kaže se u studiji.

Dodaje se da među zemljama i dalje postoje značajne razlike, uz kontinuirani pad emisija u SAD-u gdje se broj slučajeva koronavirusa još uvijek znatno povećava.

Tagovi: globalne emisije CO2, Nature Communications, globalne emisije ugljičnog dioksida
PROČITAJ I OVO
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
INTEGRACIJA
Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe razveselila Prištinu
PRIŠTINA - Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je u utorak prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to "dan srama", dok ga je Priština nazvala "velikim danom" i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE