GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paladinino potraživanje – spor zbog suvlasništva nad Kuparima

Paladinino potraživanje – spor zbog suvlasništva nad Kuparima
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2022 / 09:57
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Novi ministar graditeljstva suvlasnik je 10 posto projekta Kupari koji je singapurski milijarder preuzeo od Rusa. Singapurci su mu spremni platiti 5,2 milijuna, a on očekuje 20 milijuna kuna, piše u nedjelju Jutarnji list.

Hoće li Ivan Paladina kao ministar graditeljstva nastaviti sudske sporove za suvlasništvo u projektu Kupari ili će ipak prodati svoj udio od deset posto i po kojoj cijeni? To je pitanje koje se nameće i na koje ministar još nije javno odgovorio, a upravo ono otvara temu o tome je li Paladina možda preuzeo funkciju u vladi Andreja Plenkovića kako bi u tim procesima nastupao s pozicije moći.

Nameće se pitanje: je li novi ministar došao na funkciju da predvodi obnovu nakon potresa ili osobni rat za milijune? Ministar Paladina zasad, kako neslužbeno doznaje dnevnik, nema namjeru izaći iz suvlasništva u tvrtki Kupari Luxury Hotels prije okončanja sudskog spora, odnosno ima namjeru izaći nakon okončanja spora koji je pokrenuo prije dvije godine.

Suprotna strana, singapurski suvlasnik, još mu, kako neslužbeno doznajemo, nije dao nikakvu službenu ponudu za otkup njegova udjela, a izvori bliski ministru kažu da je preuzimanje pozicije ministra za njega u tom postupku samo otegotna okolnost, nikako "pozicija moći ili sukob interesa".

Paladina, naime, za svoj udio od deset posto u Kuparima traži više od 60 milijuna kuna. Novi singapurski suvlasnici su, pak, ostatak, 90 posto suvlasništva u toj tvrtki, kupili za 6,3 milijuna eura, dakle 47,2 milijuna kuna. Stoga su oni, kako neslužbeno doznajemo, navodno spremni po toj cijeni isplatiti i Paladinin udio od deset posto, što je oko 700 tisuća eura ili 5,2 milijuna kuna.

Međutim, očito je da Paladina na taj iznos neće pristati. Prema procjenama vještaka, neslužbeno doznaje Jutarnji list, njegov udio od deset posto vrijedi nešto više od 24 milijuna kuna, ali suprotna strana smatra da je i ta procjena izuzetno uvjetna.

Projekt, naime, još nije realiziran i zapravo jedina njegova vrijednost je koncesija na 99 godina. U tom postupku navodno su rađene još neke procjene koje se isto tako kreću oko tog iznosa pa ministar Paladina, čini se, očekuje rasplet te priče u iznosu od dvadesetak milijuna kuna.

Tagovi: Ivan Paladina, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, obveznice Instituta IGH, Nataša Novaković, Delta savjetovanje, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Kupari
PROČITAJ I OVO
Biden: Senat ne može izbjeći institut filibustera i zaštititi pravo na pobačaj
POBAČAJ
Biden: Senat ne može izbjeći institut filibustera i zaštititi pravo na pobačaj
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak skupini demokratskih guvernera da u Senatu nema dovoljno glasova da se izbjegne institut 'filibustera' (opstrukcijske taktike) kako bi se nakon odluke Vrhovnog suda, koji je srušio presudu Roe protiv Wade, zaštitilo pravo na pobačaj.
Plenković o Milanoviću: Jedino što je pokazao jest da je spreman zloupotrijebiti Hrvate u BiH
PREMIJER
Plenković o Milanoviću: Jedino što je pokazao jest da je spreman zloupotrijebiti Hrvate u BiH
OSIJEK - “Sve što je napravio jest da je dao lažnu nadu našim ljudima tamo. Kad je prvi put ta ideja o blokadi Finske i Švedske bila na stolu, rekao sam, otiđi u Madrid, reci to”, rekao je.
Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu
OPASNO
Povećana koncentracija prizemnog ozona u Zagrebu
ZAGREB - Grad Zagreb savjetuje djeci, trudnicama, starijim građanima, kroničnim respiratornim i plućnim bolesnicima da ne izlaze na otvoreno zbog prekoračenja praga obavješćivanja za prizemni ozon od 180 mikrograma po kubičnom metru, koje je zabilježeno u petak od 12,30 sati.
Revizori: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata
OCJENE
Revizori: Europska komisija previše sluša šačicu konzultanata
BRUXELLES - Europska komisija previše se oslanja na nekolicinu konzultantskih tvrtki, utvrdio je Europski revizorski sud (ECA) u izvješću, upozorivši na brojne 'rupe' u propisima i na moguće sukobe interesa.
Milanović: Plenković i dvorske lude odlučili ne boriti se za naše interese
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković i dvorske lude odlučili ne boriti se za naše interese
ZAGREB - “Ministar koji je stručnjak za kafilerije me htio navući da ja tamo potpisujem neki protokol. Pa ja to ne bih nikad potpisao, ni s punomoći vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE