GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pahor i Milanović za korak naprijed u približavanju zapadnog Balkana EU

Pahor i Milanović za korak naprijed u približavanju zapadnog Balkana EU
BRDO-BRIJUNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2021 / 20:43
Autor: SEEbiz / H
BLED - Predsjednici Hrvatske i Slovenije očekuju da će čelnici zapadnog Balkana ostvariti korak naprijed u približavanju te regije Europskoj uniji na sutrašnjem samitu Brdo-Brijuni, kazali su nedjelju nakon pripremnog radnog sastanka na Bledu.

Dan uoči godišnjeg samita na Brdu kod Kranja Zoran Milanović i Borut Pahor sastali su se na i razgovarali o zajedničkoj izjavi pripremljenoj za skup.

"Ovdje smo da pomognemo susjedima na zapadnom Balkanu, kako bi oni što prije i što jednostavnije, ako je to moguće, ušli u EU", kazao je Milanović.

To je u interesu svih "isto onako kako je Sloveniji u interesu da Hrvatska što prije uđe u Schengenski prostor", rekao je hrvatski predsjednik.

Najvažnije je da se oblikuje zajedničko stajalište o važnosti bržeg širenja EU-a na zapadni Balkan, a isto tako stajalište o reformama koje te zemlje trebaju učiniti, rekao je Pahor i podsjetio da je velik put već prijeđen.

"Budemo li u tome uspješni, to će biti velik uspjeh i nagrada za odvažnost ovog procesa, s obzirom da većina lidera u regiji prije deset godina međusobno nije imala odnosa i nisu međusobno razgovarali", rekao je Pahor koji očekuje "otvorene" razgovore.

"Nadam se da ćemo sutra konstatirati da zaključci koje trebamo prihvatiti znače velik korak naprijed u europskoj perspektivi zapadnog Balkana", rekao je.

"U paketu"

Nacrt izjave predviđa da se svi sudionici izjasne za brži pristup zapadnobalkanskih država u Europsku uniju "u paketu".Time bi se po ocjeni slovenskog predsjednika dala konkretnija perspektiva članstva te istodobno radilo na stabilizaciji regije u cjelini.Uključivanje susjednih zemalja "važno je iz ljudskih i poslovnih razloga, a u prošlosti se već pokazalo da podjele nisu dobre", rekao je Milanović koji podržava ideju o bržem tempu širenja EU-a na jugoistok.

"Nemamo doduše u svim pitanjima ista gledišta, ali vjerujem da imamo stajališta koje je moguće udružiti, ona koja mogu između sebe zajedno postojati, stajališta koja daju neki rezultat", kazao je Milanović

Smatra da ne treba gledati samo na svaku državu pojedinačno nego i na širu sliku područja zapadnog Balkana.

Predsjednici Slovenije i Hrvatske će u ponedjeljak supredsjedati godišnjem samitu čelnika država u jugoistočnoj Europi u formatu Brdo-Brijuni, na koji su se odazvali i svi lideri zemalja tzv. zapadnog Balkana.

Riječ je o sastanku koji se trebao održati lani u povodu 10. obljetnice te inicijative, ali je bio odgođen zbog epidemije Covida-19.

Upitan dio izjave o granicama

Pokretački cilj te slovensko-hrvatske inicijative bilo je jačanje povjerenja i regionalne suradnje te poticaj zemljama koje su na putu u Europsku uniju da ustraju na reformama koje su potrebne za članstvo, slijedeći put koji su napravile najprije Slovenija, a onda i Hrvatska.

Ovogodišnji sastanak održava se mjesec i pol pred početak predsjedanja Slovenije Vijećem Europske unije, a Slovenija je među svoje prioritete upisala brži napredak zemalja u regiji prema članstvu u EU te u listopadu predviđa održati poseban neformalni summit EU-Zapadni Balkan.

Pahor je zadnjih mjeseci posjetio sve prijestolnice u regiji, s porukama da su obećana europska perspektiva zemalja i potencijalno članstvo.

Dio nacrta deklaracije u kojoj bi se naglasila nepromjenjivost državnih granica upitan je zbog stajališta koje je Pahoru ovog tjedna u Beogradu iznio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a tiče se starog problema Kosova čiju neovisnost Srbija i dalje ne priznaje i smatra ga po svom ustavu djelom svog državnog teritorija.

Uz sutrašnji plenarni sastanak lidera inicijative Brdo-Brijuni održat će se, prema najavama, niz bilateralnih susreta sudionika.

Foto: Ured Predsjednika

Tagovi: Borut Pahor, Zoran Milanović, Brdo-Brijuni, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE