GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je Putinova ponuda Zelenskom

Ovo je Putinova ponuda Zelenskom
RUSIJA-UKRAJINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 00:01
Autor: SEEbiz / index.hr
MOSKVA - Pregovori o primirju između Rusije i Ukrajine u kritičnoj su fazi, rekli su neimenovani izraelski dužnosnici za Axios. Izrael, koji ima dobre odnose i s Rusije i Ukrajinom i Ukrajinom, našao se u ulozi svojevrsnog posrednika između dviju strana.

Izraelski dužnosnici kažu da je Rusija olabavila zahtjeve i da sada traži samo demilitarizaciju Donbasa, a ne cijele Ukrajine

Izralelski dužnosnici tako imaju izravne informacije o pregovorima na najvišoj razini koje Izrael na neki način i koordinira, rekli su da osjećaju da je došlo do ublažavanju pozicija s obje strane u posljednja 24 sata, piše Index.

Rusi, kako navode, sada kažu da samo žele demilitarizirati regiju Donbas u kojoj se nalaze dvije odmetnute separatističke republike koje je priznao Putin, a Zelenskij je javno rekao da Ukrajina više ne inzistira na ulasku u NATO.

Izraelski dužnosnici rekli su kako se nadaju da su to znakovi da je moguć napredak prema diplomatskom rješenju.

Izraelski premijer Naftali Bennett posjetio je Moskvu u subotu i sastao se s Putinom. Ubrzo nakon toga čuo se sa Zelenskim,a potom je razgovarao i s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Bennett je danas ponovno razgovarao sa Zelenskim, a potom i s Putinom kako bi mu prenio poruku ukrajinskog predsjednika. Kremlj je poručio i da je Putin obavijestio Benneta o rezultatima treće runde pregovora između Rusije i Ukrajine u Bjelorusiji.

Kako piše Axios, dva izraelska dužnosnika izjavila su da Bennett Putinu i Zelenskom ne nudi nikakav svoj plan ili okvir te da samo prenosi poruke među čelnika. Na sastanku s Putinom Benett je tako prenio ideje koje su potekle iz Ukrajine i drugih zemalja, uključujući Francusku i Njemačku kako bi saznao Putinovu reakciju i procijenio je li on fleksibilan ili ne u pogledu svojih trenutnih uvjeta za prekid vatre, rekli su izraelski dužnosnici.

Bennett i njegovi suradnici su detaljno izvijestili Ukrajinu, Bidenovu administraciju, Francusku i Njemačku o sastanku s Putinom. Izraelski dužnosnici svoju poziciju vide kroz ulogu posrednika u prenošenju Putinovih pozicija Zelenskom i Zapadu.

Izraelci su SAD-u, Francuskoj i Njemačkoj prepričali detalje Putinovog prijedloga Zelenskom, koji nije bio u potpunosti poznat u Washingtonu, Parizu i Berlinu, rekli su izraelski dužnosnici. Kažu kako je Zelenskom teško prihvatiti Putinov prijedlog, ali taj prijedlog nije tako ekstreman kao su ukrajinske vlasti očekivale. Rekli su da prijedlog ne uključuje promjenu režima u Kijevu i omogućuje Ukrajini da zadrži svoj suverenitet.

Visoki izraelski dužnosnik rekao je da je Zelenskij na raskrižju i da mora birati između dvije opcije - prihvatiti ruski prijedlog koji je težak za Ukrajinu, ali bi sačuvao suverenitet i zaustavio rat, ili ga odbiti i riskirati ozbiljnu eskalaciju ruskog napada koji bi mogao završiti katastrofom za Zelenskog i Ukrajinu.

Izraelski dužnosnici rekli su da Izrael i druge zapadne zemlje neće pritiskati Ukrajinu da odabere određeni put, no izrazili su zabrinutost da će, ako pregovori ne uspiju, rat ući u novu i nasilniju fazu te da će Putin povući prijedlog i da povratak pregovorima više neće biti moguć.

Tagovi: Vladimir Putin, Ukrajina, Volodimir Zelenskij
PROČITAJ I OVO
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE