GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je program HDZ-a s kojima izlaze pred birače

Ovo je program HDZ-a s kojima izlaze pred birače
HDZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 21:58
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica objavila je svoj predizborni program pod sloganom “Sigurna Hrvatska”. Sadržaj programa stao je na ukupno 29 stranica, od čega deset stranica otpada na uvodnu riječ koju je pisao predsjednik stranke Andrej Plenković i poglavlja pod naslovom “Oslonac i snaga sigurne Hrvatske” te “Transformacija kao zalog dugoročne sigurnosti”.

Nadalje slijedi “deset prioriteta u idućem mandatu”. Ti prioriteti kriju se pod naslovima poglavlja Ponosna i suverena Hrvatska, Učinkovita država, Radna mjesta i plaće, Demografska revitalizacija, Porezi, Zdravstvo i mirovine, Obrazovanje, znanost i industrija 4.0, Samodostatnost u hrani i energiji, Obnova Zagreba i Ravnomjeran razvoj. Također, u HDZ-ovom programu govore još poglavlja socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost te globalna prepoznatljivost.

Na ovom mjestu navest ćemo što su u HDZ-u zapisali o svojim prioritetima za idući mandat.

– Vođeni domoljubljem i demokršćanskim vrijednostima, nastavit ćemo odvažno promicati nacionalne interese, štititi dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, jačati hrvatsku vojsku i policiju te učvršćivati suverenitet i utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu. I dalje ćemo povezivati domovinsku i iseljenu Hrvatsku i skrbiti o položaju Hrvata u BiH i u susjednim zemljama, stoji u poglavlju Ponosna i suverena Hrvatska.

U poglavlju pod naslovom učinkovita država stoji: “Smanjit ćemo broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika te omogućiti funkcionalno povezivanje općina, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga koju ćemo intenzivirati i ubrzati. Nastavit ćemo s reformom pravosuđa, donijeti novi Ovršni zakon i beskompromisno se boriti protiv korupcije, s naglaskom na njenoj prevenciji, te graditi društvo koje poštuje ljudska prava i prava nacionalnih manjina.”

Kod prioriteta označenog naslovom Radna mjesta i plaće u HDZ-u pišu: “Stvorit ćemo uvjete za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta i u to uložiti 10 milijardi kuna. Do kraja mandata prosječna plaća iznosit će 7.600 kuna, a minimalna plaća najmanje 4.250 kuna. Svakoj mladoj osobi osigurat ćemo bespovratnih 130.000 kuna za samozapošljavanje. Nastavit ćemo uključivati osobe s invaliditetom na tržište rada i u društvu.”


Smanjenje stope poreza na dohodak

Govoreći o demografskoj revitalizaciji iz HDZ-a poručuju: “Osigurat ćemo roditeljske naknade u visini od pune plaće, udvostručiti dječji doplatak, subvencionirati 20.000 stambenih kredita za mlade obitelji, te osigurati produljeni rad u još 200 vrtića. Regulirat ćemo rad trgovina nedjeljom te omogućiti svima da je provedu s obitelji.”

Pod točkom “Porezi” navedeno je: “Smanjit ćemo stopu poreza na dohodak s 24% na 20% odnosno s 36% na 30% i tako utjecati na rast primanja svih radnika. Za poduzeća s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna, smanjit ćemo stopu poreza na dobit s 12% na 10%, čime ćemo obuhvatiti više od 100.000 poduzeća i obrta. Za svu hranu stopu PDV-a snizit ćemo s 25% na 13% i omogućiti niže cijene.”

Revitalizacija Imunološkog zavoda

Dio programa koji se tiče zdravstva i mirovina kaže: “Uložit ćemo 3 milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava i zdravstvenu skrb, sagraditi Nacionalnu dječju bolnicu u Zagrebu i revitalizirati Imunološki zavod. Za dostojanstvenu starost našim ćemo umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 posto.”

U svezi obrazovanja, znanosti i industrije navodi se: “Uložit ćemo 5 milijardi kuna u modernizaciju obrazovnog sustava, nastaviti povećavati plaće u obrazovanju, te osigurati 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija. Uložit ćemo 5 milijardi kuna u inovacije, poduzetništvo i nove proizvode radi digitalne transformacije industrije i povećanja izvoza. Povećat ćemo ulaganja u istraživanje i razvoj sa sadašnjih 1% na 2,5% BDP-a i razvijati kreativne industrije.”

Govoreći o samodostatnosti u hrani i energiji, HDZ-ov program poručuje: “Povećat ćemo poljoprivrednu proizvodnju za 30%, na 22 milijarde kuna, izgraditi 20 regionalnih centara za voće i povrće te udvostručiti navodnjavane poljoprivredne površine. Čuvat ćemo okoliš, kvalitetno gospodariti otpadom i graditi kružno gospodarstvo. Modelom tržišne premije potaknut ćemo daljnju instalaciju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora i povećati ih za 150% sa sadašnjih 900 MW na 2250 MW, a energetskom tranzicijom pridonijet ćemo borbi protiv klimatskih promjena.”

Obnova Zagreba

Uz poglavlje o Obnovi Zagreba navodi se: “Donijet ćemo kvalitetan zakonski okvir za obnovu Zagreba i uz pomoć domaćih i međunarodnih izvora financiranja obnavljati ga u skladu sa suvremenim standardima građenja, a svim ćemo ugroženim građanima osigurati dostojanstven smještaj dok im se ne obnove domovi.”

Na koncu, o ravnomjernom razvoju u HDZ-ov programu navodi se: “Uložit ćemo 30 milijardi kuna u ravnomjeran regionalni razvoj i nove tehnologije. Pokrenut ćemo Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski Kotar vrijedan 2 milijarde kuna, te dodatno ojačati naš Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kao i razvoj otoka. Nastavit ćemo ulagati značajna sredstva u modernizaciju željeznice i prometne infrastrukture.”

Tagovi: Hrvatska demokratska zajednica, Andrej Plenković, obnodva Zagreba, Imunološki zavod, Dalmatinska zagora
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj 4.080 novih slučajeva, umrlo 48 osoba
LOŠE BROJKE
U Hrvatskoj 4.080 novih slučajeva, umrlo 48 osoba
ZAGREB - Među njima je 2.240 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 266 pacijenata.
Ćorić ostaje ministar, odbijen oporbeni prijedlog o iskazivanju nepovjerenja
SABOR
Ćorić ostaje ministar, odbijen oporbeni prijedlog o iskazivanju nepovjerenja
ZAGREB - Glasovalo je 127 zastupnika, od kojih je 51 zastupnik glasovao za, a 76 protiv.
Lončar: Jedina prava mera protiv korone je da zatvorite sve
STAVOVI
Lončar: Jedina prava mera protiv korone je da zatvorite sve
BEOGRAD - Jedina mera koja možda može da vam donese neki rezultat u borbi protiv korone jeste da zatvorite sve, ocenio je sinoć ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike
PRAZNICI
Učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike
ZAGREB - Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj imat će tjedan dana dulje školske praznike. Odluka je to kojom se nakon božićnih i novogodišnjih blagdana pokušava osigurati što bolja stabilnost unutar školskih ustanova i sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.
Bubaš nije optimistična: Ne očekujem značajnija poboljšanja u tri tjedna
PREDVIĐANJA
Bubaš nije optimistična: Ne očekujem značajnija poboljšanja u tri tjedna
ZAGREB - Smatra kako je maksimalnih korištenjem svih resursa moguće doći do plafona od 20 tisuća testiranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE