GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoreno pismo Filozofskog fakulteta zbog saslušanja Bakića i prebijanja tri studenta

Otvoreno pismo Filozofskog fakulteta zbog saslušanja Bakića i prebijanja tri studenta
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2019 / 22:57
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Pokretači inicijative "#105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta" Univerziteta u Beogradu danas su uputili otvoreno pismo povodom nasilja koje, kako su ocenili, promovišu vršioci vlasti na čelu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi portal "Peščanik".

Povod za pismo je prebijanje tri studenta u studentskom kampusu u Novom Sadu i policijsko saslušanje docenta Univerziteta u Beogradu Jove Bakića.

U pismu je navedeno da se šest meseci od početka građanskog bunta i dalje ne zna gde su granice nasilnog ponašanja nosilaca vlasti.

"Poslednjih meseci vlast je svojom izrazito agresivnom i netrpeljivom retorikom inspirisala (a možda čak i direktno organizovala) fizičke napade na neistomišljenike u nekoliko gradova Srbije, od kojih se najdrastačniji desio u Novom Sadu, kada su prebijena tri studenta", navodi se u otvorenom pismu i dodaje da je predvodnik tog talasa nasilja sam predsednik Republike Srbije.

On je kako su naveli u četvrtak, nezadovoljan njihovim političkim delovanjem, pozvao tri opoziciona lidera i docenta Jova Bakića, na fizički obračun."Kako predsednik diše, tako tužilaštvo i policija misle već sutradan su policijski inspektori uručili Bakiću poziv za saslušanje u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i to bez prethodno pribavljene saglasnosti dekana, čime su pripadnici MUP-a grubo prekršili Zakon o visokom obrazovanju.

Navode da je prekršen član kojim je propisano da je "prostor visokoškolske ustanove nepovrediv i u njega ne mogu ulaziti pripadnici organa nadležnog za unutrašnje poslove bez dozvole nadležnog organa te ustanove, osim u slučaju ugrožavanja opšte sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine".

U otvorenom pismu je postavljeno pitanje da li policija ili tužilaštvo poseduju operativne podatke da docent Bakić potpada pod slučaj "ugrožavanja opšte sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine" ili "pretpostavljaju da postoji sumnja da se Bakić ne bi odazvao na poziv za razgovor u svojstvu gradjanina (ZKP, čl. 282, st. 1, tačka 2), pa je zato prekršena autonomija Univerziteta?"

"Ukoliko se radi o poslednje dve pretpostavke, policija bi morala imati pisane naredbe nadležnog tužioca za ovakvo postupanje policijskih službenika", navodi se u pismu Filozofskog fakulteta.

Oni od MUP-a zahtevaju da kopije svih navedenih službenih spisa bez odlaganja dostave docentu Bakiću, kako bi pre svega on, ali i javnost, bili uvereni da se policija ne koristi kao sredstvo zastrašivanja pojedinaca, već da deluje isključivo u skladu sa zakonima Srbije.

Ukoliko takvih naredbi nije bilo, u pismu je naveden zahtev da odgovorni za povredu prostora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu odgovaraju pred nadležnim organima.

Potpisnici pisma su Pokretači inicijative "#105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta" Univerziteta u Beogradu.

NAJČITANIJE SADA

Sabor SNSD: Dodik reizabran za predsednika, Dačić: 'BiH neće biti ...

U Notr Damu prva misa posle požara

Kina podržala

Tagovi: Jovo Bakić, Filozofski fakultet u Beogradu, Aleksandar Vučić
PROČITAJ I OVO
Fauci: Sumnjam u efikasnost ruskog cjepiva (VIDEO)
SUMNJE
Fauci: Sumnjam u efikasnost ruskog cjepiva (VIDEO)
Fauci: Sumnjam u efikasnost ruskog cjepiva (VIDEO)
WASHINGTON - Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci komentirao je rusko cjepivo u intervjuu za TV National Geographic koji će u cijelosti biti objavljen u četvrtak.
Kolarić:  Ako se jedno dijete zarazi, cijeli razred će morati u samoizolaciju
EPIDEMIOLOZI
Kolarić: Ako se jedno dijete zarazi, cijeli razred će morati u samoizolaciju
ZAGREB - Epidemiolog iz vladinog Znanstvenog savjeta za covid-19 dr. Branko Kolarić u javnosti je prvi progovorio o mogućnosti nošenja maski na otvorenom.
SAD potpisao sporazum s Modernom za 100 milijuna doza cjepiva protiv covida-19
CJEPIVO
SAD potpisao sporazum s Modernom za 100 milijuna doza cjepiva protiv covida-19
WASHINGTON - Sjedinjene Države potpisale su sporazum vrijedan 1,5 milijardi dolara s farmaceutskom tvrtkom Modernom za proizvodnju 100 milijuna doza njezinog potencijalnog cjepiva za covid-19, objavili su u utorak tvrtka i Bijela kuća.
Europski zeleni plan ne spominje turizam, Hrvatskoj treba održivost
ODRŽIVI RAZVOJ
Europski zeleni plan ne spominje turizam, Hrvatskoj treba održivost
RIJEKA - Direktorica mreže Friends of the Earth Europe Jagoda Munić u utorak je u Rijeci održala predavanje "Zeleni plan za Hrvatsku", ističući da je njegova osnova Europski zeleni plan te da se nada da se kod nas neće provoditi samo minimum, nego da će se sagledati i kakav je razvoj i kakva je održivost Hrvatskoj potrebna.
Bunjac odselio u Irsku, tvrdi da zarađuje više nego u Saboru
U PEČALBI
Bunjac odselio u Irsku, tvrdi da zarađuje više nego u Saboru
ZAGREB - Bivši saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac (48) sreću je potražio u Irskoj. Na tom, po površini trećem najvećem europskom otoku živi već, kako kaže, šest mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE