GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvaranje škola je potpuni debakl

Otvaranje škola je potpuni debakl
NERAZUMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2020 / 08:32
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Odluka Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se u ponedjeljak otvore osnovne škole za učenike razredne nastave i prije nego što se realizirala, pokazala se kao totalni debakl.

Dokaz tome su škole koje će u pogon staviti cijeli sustav samo zbog jednog učenika, a one koje imaju malo više »sreće« svoja će vrata otvoriti za tri ili možda kojeg učenika više. Tako će se u hrvatskom obrazovnom sustavu prvi put u povijesti provesti novi oblik mješovite nastave, ali i potpuno individualizirane nastave po principu jedan učenik - jedan učitelj. Primjer je drenovska škola OŠ »Fran Franković« koja će vrata otvoriti upravo samo za jednog učenika i njegovu učiteljicu, a za tog usamljenog prvašića organizirat će se čak i program produženog boravka pa će se angažirati još jedna učiteljica.

Očiti je to dokaz lutanja Ministarstva znanosti i obrazovanja u situaciji pandemije koronavirusa, a ravnatelj drenovske škole Marko Starčević za Novi list kaže kako se škola za jednog učenika mora otvoriti.

- Roditeljima je dano pravo da biraju žele li poslati djecu u školu i mi tu ne možemo ništa. Na početku anketiranja roditelja imali smo 24 prijavljena djeteta, a prema kraju tjedna taj se broj svakim danom smanjivao te smo jučer došli na jedno dijete. Nastava na daljinu pokazala se kao odlično rješenje i tako je nastavna godina i trebala završiti, a što će biti na jesen, to nitko ne zna. Sigurno je bilo i drugih rješenja. Mi smo školu pripremili u skladu s epidemiološkim mjerama. Angažirat ćemo dvije učiteljice kako bi se mogla provesti nastava i program produženog boravka, kaže Starčević.

Samo jedan učenik u ponedjeljak će sjediti i u OŠ Pehlin i to uz velike pripreme za njegov dolazak jer riječ je o školi u kojoj su u tijeku građevinski radovi zbog energetske obnove pa su ovog tjedna zgradu pehlinske škole u čak dva navrata obilazili epidemiolozi kako bi procijenili mogu li se djeca vratiti u školu. Ravnatelj, Željko Šimunić, kaže da će se za potrebe rada s jednim prvašićem dio škole morati izolirati, a radit će se cijeli vikend.

- Jučer su školu obišli djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, a pokrećemo cijelu mašineriju zbog jednog prvašića. Nitko ne pita gdje je tu ekonomska računica. Moramo organizirati rad dva učitelja, jer će taj učenik imati i program produženog boravka, a svaki dan moramo imati jednu marendu, jedan ručak i jednu užinu te provoditi dezinfekciju. Pitanje i kako će se taj jedan učenik osjećati sam u razredu. Ovom odlukom učitelje se stavlja u poziciju čuvara djeteta, a ne odgojno-obrazovnog djelatnika, napominje Šimunić.
Individualna mješovita nastava održavat će se i u po broju najvećoj i primorsko-goranskoj školi, OŠ Sveti Matej Viškovo, gdje će od ponedjeljka u školu od četristotinjak učenika razredne nastave krenuti tek njih troje. I to, kako kaže ravnatelj Josip Crnić, u jednom će razredu sjediti jedan prvašić sa svojom učiteljicom, a u drugom dvoje drugaša sa svojom. U takvim se uvjetima epidemiološke mjere mogu savršeno provesti pa prvotno pitanje škola kako ispoštovati mjeru jednog sanitarnog čvora za jednu skupinu od 9 učenika pada u vodu, jer od ponedjeljka, kaže Crnić, svaki učenik može imati svoj sanitarni čvor.

- Za potrebe nastave to troje učenika angažirat će se dvije učiteljice, a za jedno dijete smo morali riješiti i prijevoz. Cijela će škola biti u pogonu zbog troje učenika, mora se angažirati tehničko osoblje, dezinfekcija se mora provoditi kao i da je više učenika, a učenici će u školi biti samo tri nastavna sata. Kako će provoditi ostatak dana, ne znam, jer nemamo organiziran program produženog boravka. Bilo bi jednostavnije da je u školama organizirano čuvanje djece kao za vrijeme štrajka, jer onda se mogu angažirati dežurni nastavnici, a ovako moraju dolaziti učitelji te djece, kaže ravnatelj.

Primjera škola koje u ponedjeljak pokreću cijeli sustav ima cijeli niz, jer prema podacima osnivača, na nastavu se vraća iznimno mali broj učenika. Primorsko-goranska županija ima osnivačka prava nad 32 škole, a pročelnica Upravnog odjela za odgoj i školstvo Edita Stilin kaže da se 12 škola uopće neće otvoriti jer se nitko u njih ne želi vratiti, dok će u preostale škole sjesti tek 227 učenika razredne nastave, od njih ukupno 4.932. U 23 osnovne škole čiji je osnivač Grad Rijeka prema jučerašnjim podacima u ponedjeljak će doći tek 3,7 posto, odnosno 152 učenika od njih 4.034, a pet škola uopće neće krenuti s radom.

Na odluku o otvaranju škola jučer je reagirala i SDP-ova Koordinacija za obrazovanje čiji su članovi zaključili da se radi o odluci koja ugrožava sigurnost djece i njihovih obitelji te je epidemiolog dr. sc. Branko Kolarić iznio stav da se škole ne trebaju otvarati do jeseni, a ako je nužno, škole bi se mogle otvoriti isključivo za maturante.

- Djeca se u školama mogu zaraziti i prenijeti zarazu na svoje roditelje, djedove i bake, koji su najrizičnija skupina. Mlađa djeca ne razumiju socijalnu distancu, da se ne smiju igrati sa svojim prijateljima ni dodirivati ih. Djeca trenutno žive u vremenu velikog straha i neizvjesnosti, nemojmo im otežavati situaciju. Činjenica je da ni roditelji ni nastavnici trenutno nisu dovoljno obaviješteni, zaključio je Kolarić.

Tagovi: otvaranje škola, Blaženka divjak, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Marko Starčević, koronavirus u Hrvatskoj, škola na daljinu, Branko Kolarić
PROČITAJ I OVO
Brnabić: Nismo zakasnili
TVRDNJE
Brnabić: Nismo zakasnili
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da se nije zakasnilo sa uvođenjem nijedne mere protiv širenja virusa korona.
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
NAJAVE
Prvi pacijenti u subotu u Areni Zagreb, pripremljeno 100 kreveta
ZAGREB - Voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić rekao je u četvrtak kako će prvi pacijenti u stacionar zagrebačke Arene doći u subotu, a pripremili su 100 kreveta.
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
OTKRIĆA
Milinović: Čačić jedini među županima za strože mjere
ZAGREB - Istarska županija zatražila je od Nacionalnog stožera izuzeće od novih, strožih mjera. Načelnik njihova stožera Dino Kozlevac tvrdi da kafići i restorani nisu žarišta i traže da ostanu otvoreni još barem osam dana.
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
UPOZORENJE
Slovenski pedijatri upozorili na teže posljedice koronavirusa kod neke djece
LJUBLJANA - Iako djeca zarazu koronavirusom prolaze uglavnom s blagim simptomima ili bez njih, ona zbog jake imunosne reakcije mogu pretrpjeti štetu na više organa, pa i na srcu, rekli su u četvrtak slovenski liječnici koji su se posljednjih dana susreli s više takvih slučajeva.
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAKONSKI OKVIR
Trut: Fizičke osobe u ovom trenutku ne možemo kažnjavati
ZAGREB - Zamjenik čelnika Nacionalnog stožera Damir Trut bio je gost Dnevnika gdje je govorio o novim mjerama i situaciji s epidemijom koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE