GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnovan prvi hrvatski sindikat za radnike digitalnih platformi

Osnovan prvi hrvatski sindikat za radnike digitalnih platformi
SINDIKATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2021 / 12:06
Autor: SEEbiz/h

ZAGREB - Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP), prvi takav u Hrvatskoj osnovan je i pridružen središnjici Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kao odgovor na nezavidan položaj radnika koji rade putem digitalnih platformi i smanjenje njihovih prava, priopćio je u četvrtak SSSH.

SRDP je osnovan na skupštini tijekom lipnja, a zatim i registriran u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dodaju iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Predsjednik SRDP-a Mile Krivokuća upozorio je kako samozaposleni platformski radnici, među ostalim, nemaju pravo na plaćeno bolovanje, godišnji odmor, utvrđenu minimalnu cijenu rada, osiguranje od nezgode na radu i ostala prava koja proizlaze iz radno-pravnog statusa radnika.

Činjenica da se, po podacima Eurofounda, 10,7 posto Hrvata okušalo u radu putem digitalnih platformi, te da je platformski rad sve češće jedini izvor prihoda za radnike, ovu temu čini krucijalnom, pogotovo u kontekstu izmjena Zakona o radu (ZOR) kojima se namjerava urediti ovo pitanje, ističe se u priopćenju.

U tim izmjenama SRDP vidi priliku i odgovornost izboriti se za dostojanstvene uvjete rada i bolja materijalna prava za sve one koji rade u ovoj brzorastućoj grani gospodarstva, dodaje se.

Platformski rad u Hrvatskoj zakonski nereguliran

"Gotovo osam godina od dolaska digitalnih platformi u Hrvatsku, platformski je rad u Hrvatskoj još uvijek u potpunosti zakonski nereguliran, iz čega proizlaze brojne malverzacije, kršenja prava i degradacija radnika koji putem njih rade - bez ikakvih sankcija", rekla je glavna tajnica sindikata Iva Filipović.

Upozorava na brojne primjere neisplate plaća, doprinosa, rada na crno… Takve tvrtke ili obrti preko kojih radnici rade te s kojima imaju potpisan ugovor o radu ili neki drugi ugovorni odnos, nelojalna su konkurencija i natječu se u smanjivanju prava radnika. Stoga, smatra Filipović, nadzor i stroge sankcije imperativ su u osiguravanju boljih uvjeta i prava platformskih radnika, ali i sprečavanju sive ekonomije.

Do konačnog cilja - utvrđivanja radno-pravnog statusa radnika za osobe koje rade putem digitalnih platformi i statusa poslodavca za platforme koji će ih obvezati na osiguravanje prava koja im, kao radnicima, pripadaju, SRDP je istaknuo ključne probleme i zahtjeve koje će daljnjim sindikalnim aktivnostima nastojati izboriti, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Tagovi: SRDP, radnici digitalnih platformi, sindikat
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE