GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osnivač zloglasnog logora Sušica postao poslanik u Srbiji

Osnivač zloglasnog logora Sušica postao poslanik u Srbiji
SRAMOTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 20:58
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Svetozar Andrić, nekadašnji general Vojske RS i jedan od najodgovornijih za osnivanje logora Sušica u Vlasenici, postao je narodni poslanik Srbije. Andrić je, pre potvrđivanja mandata u Skupštini Srbije, bio višegodišnji zamenik predsednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

U BiH je poznatiji po svojoj ulozi nekadašnjeg generala vojske RS-a, progonitelja i osnivača logora Sušica, kraj Vlasenice.

Kroz logor Sušica koji je Svetozar Andrić osnovao kao komandant Birčanske brigade, prošlo je više od 8.000 muškaraca, žena, dece i staraca, svakodnevno izloženih torturi, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja i ubijanja.

Sušica je, u stvari, regionalni logor, kroz koji su prošli Bošnjaci Kalesije, Bratunca, Srebrenice, Rogatice, Višegrada, Zvornika i brojnih drugih opština.

U krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo (FHP) stoji i to da je Andrić 28. maja 1992. godine naredio “iseljavanje” bošnjačkog stanovništva iz Zvornika, što je za posledicu imalo odlazak više od 10.000 Bošnjaka.

“Već nekoliko dana kasnije, 31. maja 1992. godine, Andrić je izdao naređenje o osnivanju logora Sušica u Vlasenici. Logor je postojao sve do 30. septembra 1992. godine”, stoji u krivičnoj prijavi FHP-a.

U prijavi se takođe navodi i da je u maju i junu 1992. brigada kojom je komandovao Svetozar Andrić proterala bošnjačko stanovništvo iz više od 20 sela u opštini Vlasenica.

U martu naredne godine pripadnici brigade kojom je Andrić komandovao spalili su selo Gobelje u opštini Vlasenica

“Kroz logor Sušica je prošlo hiljade Muslimana, među kojima je bilo dece i žena iz Vlasenice i okolnih sela koji su sistematski zlostavljani i mučeni a bilo je i ubistava. Taj logor svako u Bosni povezuje sa Svetozarom Andrićem koji je njegov osnivač, kao komandant Birčanske brigade on je 31.maja 1992 godine potpisao naredbu o njegovom osnivanju.” za portal Nova.rs kaže Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo.

Andrić za sada nije procesuiran za te zločine kaže Kandić i podseća da se on pojavio pred Haškim sudom kao svedok na suđenju komandantu logora Sušica, Draganu Nikoliću. Za ubistva i mučenja logoraša kao i silovanja žena u Sušici Nikolić je pred Međunarodnim sudom pravde osuđen na 22 godine zatvora.

Andrić se u ulozi svedoka pojavio i na suđenju Ratku Mladiću. Bivši komandant Birčanske brigade VRS je tvrdio da ne zna ništa o likvidacijama srebreničkih dečaka i muškaraca u leto 1995. godine. Smatra da su likvidacije izvršene na brzu ruku i neorganizovano, kao i da predstavljaju “medveđu uslugu”. Inače, nakon operacija Vojske Republike Srpske u Srebrenici on je unapređen u komandanta štaba Drinskog korpusa.

“Krivičnu prijavu koju je Fond za humanitarno pravo podneo protiv Andrića Tužilaštvo za ratne zločine neće razmatrati, jer, kako nam je objašnjeno, nema elemenata kriviičnog dela”, kaže Nataša Kandić i dodaje da je to teško očekivati u ovakvoj političkoj klimi u Srbiji u kojoj se štite i slave ratni zločinci. .

“Izbor Svetozara Andrića za narodnog poslanika je politička odluka, kojom se šalje jasna poruka građanima. Vraćanje osumnjičenih za ratne zločine u aktuelnu politiku je veoma problematično, njima se u svakoj normalnoj državi bave pravosudni organi a kod nas se, kako možemo da vidimo, biraju u najviše zakonodavno telo u državi, smatra izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijevič. Prema njegovim rečima jedino je utešno što u novom sazivu Parlamenta nema, kao što je ranije bio slučaj, osuđenih haških zločinaca.

Aleksandar Šapić, predsednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS), iz čijih je redova Svetozar Andrić i dospeo na listu poslanika, nije želeo da odgovori na pitanje Nova.rs o delima svog člana tokom rata u BiH. Umesto toga uputio je niz kritika i uvreda na račun naše kuće, neštedimice deleći savete o etici i profesionalizmu.

Tagovi: logor Sušica, Svetozar Andrić, Ratko Mladić, Aleksandar Šapić, Vojska Republike Srpske, Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo, ratni zločin
PROČITAJ I OVO
Austrija ukida karantenu za posjetitelje iz nekih zemalja
POTEZI
Austrija ukida karantenu za posjetitelje iz nekih zemalja
BEČ - Mnogi strani posjetitelji koji dolaze u Austriju neće više morati u karantenu od srijede, objavio je ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein u ponedjeljak, pod uvjetom da imaju zdravstvenu potvrdu koja dokazuje da nisu nositelji virusa.
Svjedoci: Izraelska vojska provodi masakr u pojasu Gaze
STRAVIČNO
Svjedoci: Izraelska vojska provodi masakr u pojasu Gaze
TEL AVIV - Stotinjak Španjolaca s dvojnim državljanstvom proživljava dramatične trenutke u ruševinama Pojasa Gaze gdje izraelska artiljerija nastavlja ubijati civile, rekli su u ponedjeljak svjedoci za španjolsku javnu televiziju RTVE.
Erdogan: Biden ima krvave ruke, prodaje oružje Izraelu
KRITIKE
Erdogan: Biden ima krvave ruke, prodaje oružje Izraelu
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da američki predsjednik Joe Biden ima krvave ruke zbog potpore Izraelu, nakon što je objavljeno da je Washington odobrio novu prodaju oružja toj zemlji.
SAD prodaje oružje Izraelu u vrijednosti 735 milijuna dolara
ORUŽJE
SAD prodaje oružje Izraelu u vrijednosti 735 milijuna dolara
WASHINGTON - Administracija Joe Bidena odobrila je moguću prodaju oružja Izraelu u vrijednosti 735 milijuna dolara, a izvori u Kongresu su u ponedjeljak kazali da ne očekuju protivljenje tom ugovoru usprkos sukobu između Izraela i palestinskih ekstremista.
Plenković: Davor Filipović je veliki dobitak za HDZ
ZADOVOLJAN REZULTATIMA
Plenković: Davor Filipović je veliki dobitak za HDZ
ZAGREB - HDZ je održao zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u Zagrebu nakon čega je predsjednik Andrej Plenković dao izjavu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE