GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osniva se Institut za vode Josip Juraj Strossmayer

Osniva se Institut za vode Josip Juraj Strossmayer
VODE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2020 / 09:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na osnovi Zakona o vodama u Zagrebu se osniva nova javna ustanova, Institut za vode Josip Juraj Strossmayer, piše u subotu Jutarnji list.

Za financiranje su zadužene Hrvatske vode, koje su u ovoj godini za tu namjenu navele milijun kuna, a isti su iznosi predviđeni za iduću i 2022. godinu. Izvori su vlastiti prihodi, odnosno vodne naknade, proizlazi iz Financijskog plana Hrvatskih voda.

Institut će imati status znanstvene organizacije, a osniva se radi pružanja znanstvene i stručne podrške upravljanja vodama sukladno strategiji upravljanja vodama. Među ostalim njegova je djelatnost provedba monitoringa površinskih, uključujući i priobalnih voda te podzemnih voda, kao i laboratorijskih poslova. Kako se kaže u obrazloženju, monitoring je osnova za kvalitativno i kvantitativno upravljanje vodnim resursom i do sada su ga provodile Hrvatske vode, dijelom posredstvom ovlaštenih laboratorija, a dijelom putem Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Hrvatskih voda.

Rezultati monitoringa površinskih i podzemnih voda tvore bazu podataka za provedbu plana upravljanja vodnim područjima, glavnog planskog dokumenta EU okvirne direktive o vodama i služe, među ostalim, za izvještavanje Europske komisije o stanju voda u Hrvatskoj.

Institut će imati i druge zadatke, poput izrade stručnih podloga za izradu strategije upravljanja vodama, plana upravljanja vodnim područjima, plana upravljanja rizicima od poplave i višegodišnjih programa gradnje vodnih građevina, izrada znanstvenih, studijskih i analitičkih podloga za potrebe upravljanja vodama, piše u subotu Jutarnji list.

Tagovi: Institut za vode Josip Juraj Strossmayer, Hrvatske vode
PROČITAJ I OVO
U Splitu gorjeli kontejneri, oštećen automobil
VATRA
U Splitu gorjeli kontejneri, oštećen automobil
SPLIT - U požaru tri kontejnera za smeće na različitim lokacijama u Splitu u četvrtak ujutro oštećen je osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka, doznaje se u policiji.
SAD i WHO dogovorili izradu dodatnih studija o porijeklu koronavirusa
STUDIJE
SAD i WHO dogovorili izradu dodatnih studija o porijeklu koronavirusa
WASHINGTON - Američki državni tajnik Anthony Blinken susreo se u srijedu s glavnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom u Kuvajtu kako bi dogovorili izradu dodatnih studija vezanih uz otkrivanje što je prouzročilo pandemiju virusa COVID-19.
I mediji na njemačkom se pitaju: Čiji je Tesla?
HRVATSKA-SRBIJA
I mediji na njemačkom se pitaju: Čiji je Tesla?
BERLIN - Najnoviji spor Hrvatske i Srbije oko Nikole Tesle dospio je i u medije na njemačkom jeziku. Riječ je o namjeri Hrvatske da, kada uđe u eurozonu, na kovanice eura stavi lik tog znanstvenika. I o reakcijama iz Beograda.
Rusija će blokirati račune Navaljnoga na društvenim mrežama
BLOKADA
Rusija će blokirati račune Navaljnoga na društvenim mrežama
MOSKVA - Ruski internetski regulator Roskomnadzor u srijedu je najavio da će blokirati internetske stranice i račune na društvenim mrežama povezane s disidentom Aleksejem Navaljnim koji je u zatvoru, a ovaj tjedan mu je već blokirano više desetaka stranica.
Preminuo Zoran Erceg
IN MEMORIAM
Preminuo Zoran Erceg
SPLIT - Nakon duge i teške bolesti umro je hrvatski branitelj, splitski aktivist i fotoreporter Zoran Erceg (62), objavljeno je u srijedu na društvenim mrežama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE