GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osiguratelji već isplatili 194 milijuna kuna i riješili više od 6.000 odštetnih zahtjeva vezanih uz potres u Zagrebu

Osiguratelji već isplatili 194 milijuna kuna i riješili više od 6.000 odštetnih zahtjeva vezanih uz potres u Zagrebu
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 15:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Domaći osiguravatelji isplatili su dosad 6255 odštetnih zahtjeva po policama za osiguranje od potresa u ukupnom iznosu od 194 milijuna kuna, objavili su čelnici Hrvatskog ureda za osiguranje.

- Iako još uvijek primamo zahtjeve za procjene šteta od potresa a dio zahtjeva još je u obradi, dosad isplaćeni iznos šteta, gledajući ukupni iznos štete od potresa u Zagrebu i okolici koji iznosi frapantnih 86 milijardi kuna, jasno ukazuje na zaključak da smo kao društvo značajno neosigurani ili podosigurani – ocijenio je član Uprave Croatia osiguranja Vančo Balen.

Navevši kako je prosječna premija osiguranja od potresa oko 800 kuna, Balen je iznio podatak kako je prosječna isplaćena šteta ove godine bila više od 30 tisuća kuna, zaključivši kako su odštete višestruko veće od godišnjih prosječnih premija.

U Hrvatskom uredu za osiguranje procjenjuju da će osiguravatelji ukupno isplatiti odšteta u vezi s potresom u Zagrebu i okolici u iznosu od 400 milijuna do 500 milijuna kuna. Napominju kako svjetska iskustva govore da je krajnji rok za isplatu šteta od potresa dvije godine.

Balen je upozorio kako potres u Zagrebu iz ožujka ove godine nije usamljena elementarna nepogoda, da su poplave i oluje učestale, zaključivši kako je 'osiguranje civilizacijski odgovor na situacije kao što su prirodne katastrofe'.

- Ako znamo da je prethodni potres jačine zabilježene u Zagrebu u ožujku ove godine, bio prije 140 godina, možemo reći da smo mirni idućih 140 godina. No, je li baš tako? Podsjetio bih ovdje na izjavu profesorice Snježane Markušić kako upravo činjenica da smo u ožujku imali potres magnitude 6,3, upućuje na povećanu mogućnost novog potresa, možda i jače magnitude – upozorio je član Uprave Allianz osiguranja i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje Slaven Dobrić.

U godinama koje su prethodile ovogodišnjem potresu, ukupna premija domaćih osiguravatelja u osiguranju od potresa bila je, prema podacima Ureda, oko 80 milijuna kuna. Očekivanja osiguravatelja su da će ove godine spomenuta premija dosegnuti 110 milijuna kuna.

- Već na dan potresa imali smo višestruko više on-line sklopljenih polica osiguranja od potresa nego inače, što govori o rastu svijesti građana o važnosti te police. Ali podizanje te svijesti moramo dodatno ubrzati kroz jačanje financijske pismenosti i druge oblike – komentirao je Vančo Balen.

Predsjednica Uprave Euroherc osiguranja Ivana Bratanić ukazala je na usporedbu prosječne premije osiguranja po stanovniku u Europskoj uniji od 2170 eura s istovrsnim hrvatskim pokazateljem od svega 347 eura.

Povećanje razine svijesti
- Ako povećamo razinu svijesti o nužnosti ulaganja u osiguranje, smanjit ćemo i financijski teret države u sanaciji šteta – upozorila je Ivana Bratanić.

Kao dodatnu polugu učinkovitije zaštite imovine od potresu, osiguravatelji predlažu ugovaranje polica osiguranja za zajedničke prostore u stambenim zgradama koje, navode, u pravilu nisu bile ugovarane u zgradama u središtu Zagreba.
- Otvara se pitanje je li pričuva koju stanari plaćaju za održavanje zajedničkih prostora, a unutar nje i polica osiguranja za zajedničke prostore, adekvatna. Smatramo da je nužno povećanje pričuve zbog primjerene osiguranine, što je potrebno zakonski definirati – kazao je Slaven Dobrić.

Osiguravatelji su pozdravili nedavno donešeni Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom Zagreba i okolice jer će, kako je istaknuo Slaven Dobrić, građani koji su imali odgovarajuće osigurateljno pokriće imati smanjen financijski teret prilikom obnove.

Tagovi: potres u Zagrebu, Vančo Balen, Croatia osiguranje, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvoje Paukovićč, Ivana Bratatić, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
Netanyahu poručio Bidenu da će nastaviti s napadima
SAD-IZRAEL
Netanyahu poručio Bidenu da će nastaviti s napadima
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u subotu veliku zabrinutost izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog eskalacije nasilja, potvrđujući "pravo Izraela da se brani od napada Hamasa", dok je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upozorio da se prestane s raketiranjem Izraela.
Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa
ENORMNO
Izrael upotrijebio 500 tona bombi za napad na tunele Hamasa
TEL AVIV - Izraelska vojska u subotu je priopćila da je upotrijebila oko 500 tona eksploziva u nedavnom napadu na tunelski sustav u Pojasu Gaze.
Izraelska vojska srušila zgradu sa sjedištima medijskih kuća: Iza njih se skriva Hamas
SUKOBI
Izraelska vojska srušila zgradu sa sjedištima medijskih kuća: Iza njih se skriva Hamas
TEL AVIV - Izvjestitelj Reutersa rekao je da je vlasnik zgrade unaprijed bio obaviješten da slijedi izraelski napad, a zgrada je bila evakuirana. Osim ureda medijskih kuća u zgradi su bili i brojni stanovi.
Članovi britanskog znanstvenog savjeta: Zastrašivali smo ljude, to smrdi na totalitarizam
SRAMOTNO
Članovi britanskog znanstvenog savjeta: Zastrašivali smo ljude, to smrdi na totalitarizam
LONDON - Priznali su da je upotreba straha radi kontrole ponašanja ljudi tijekom pandemije koronavirusa bila neetična i totalitarna.
Palma: Tražiću veštačenje o zdravstvenom stanju Marinike Tepić
NAJAVE
Palma: Tražiću veštačenje o zdravstvenom stanju Marinike Tepić
JAGODINA - Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da će u ponedeljak zatražiti veštačenje o zdravstvenom stanju potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić i još jedne žene iz Jagodine, koje su iznele sumnje da je podvodio maloletnice na skupovima koje je organizovao.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE