GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oreščanin: Ćorić je na sastancima uglavnom gledao u svoj mobitel

Oreščanin: Ćorić je na sastancima uglavnom gledao u svoj mobitel
SPORNI MINISTAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Vlada ističe da je u krizi izazvanoj koronavirusom poduzetničkom sektoru uputila 10 milijardi kuna. Ističe i kako nikada nismo imali situaciju da su cijeli sektori u pojedinim razdobljima u cijelosti bili ugašeni, da su mjere pomoći odgovarajuće i pravodobne te da se nezaposlenost nije povećala.

Poduzetnici su nezadovoljni jer je njihovo poslovanje ugroženo, a mjere nedovoljne. Nezadovoljni jer ne mogu raditi bez obzira na to kakvu pomoć primaju. O ovoj temi u Otvorenom govorili su Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Mihael Zmajlović (SDP), Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika, Damir Zorić, glavni direktor HUP-a i Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK.

"Mi smo za dijalog i aktivno smo sudjelovali na sastancima na kojima je bio i ministar Ćorić koji je uglavnom gledao u svoj mobitel. U nekoliko navrata je imao izjave tipa 'Nismo mi krivi zbog virusa'. Nikad s ministrom nismo uspjeli uspostaviti dijalog. Zbog nekomunikacije i neiskustva u gospodarstvu i tražimo da ode. Zaslužujemo imati kvalitetnog sugovornika", kazao je Dražen Oreščanin. Naglasio je kako su dvije stvari ključne. Jedan cijeli segment gospodarstva, koji nije formalno zaključan, osuđen je na propast - putničke agencije, te event industrije i kulture. Druga je stvar koju tražimo - smanjenje PDV-a po uzoru na Njemačku - ugostiteljstvu i nekim drugim uslužnim djelatnostima.

"Svatko ima svoj put, svoje ideje i svoje članstvo. Ja sam danas imao jako dobar sastanak s ministrom Ćorićem, njegovim suradnicima i na dobrom smo putu da neke stvari riješimo. Radi se o setu mjera koje se tiču svih i o nekim porezima. Čovjek nam je otvoreno rekao da će nas po tom pitanju podržati", kazao je Damir Zorić. Ima nas različitih, neka cvjeta tisuću cvjetova, zaključio je. Vladi zamjera što nema točnijih orjentira vezano za budućnost jer će ova kriza kad-tad proći. Što nakon?, upitao je.

Marko Jurčić smatra kako su mjere bile izdašne, a sad su još i pojačane. Nažalost, nismo Njemačka i ne možemo sve pokrivati iz proračuna. Komora još inzistira na puno lakšem dobivanju moratorija na kredite poduzetnika i njihovih zaposlenih. Meutim, neke banke bolje surađuju, a neke loše, dodao je. Naglasio je kako je Komora institucija osnovana zakonom i ne može sebi priuštiti prosvjede koji za cilj imaju politički pritisak. Dodao je kako od ožujka dobro surađuju sa svim institucijama.

"Niti je ovo prva smjena minstra koju Glas poduzetnika traži, zatražena je i ostavka ministra Horvata na početku pandemije, niti je ovo prvi 'street performans' koji gledamo. Prvi je bio prije tjedan dana. Paralelno ste imali sastanak u Ministarstvu rada sa četiri ministra i prestavnicima različitih udruga poslodavaca. Za to vrijeme ste ispred Ministarstva imali paljenje lampiona. Trebaju li na taj način poduzetnici ostvarivati svoje interese, neka prosude gledatelji", kazao je ministar Josip Aladrović.

Podsjetio je potom da je Vlada preko 1,25 milijardi isplatila sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva, preko 450 milijuna sektoru prijevoza, preko 120 milijuna kuna za umjetnost, zabavu i rekreaciju te više od 250 milijuna ostalim uslužnim djelatnostima. Na pitanje zašto prosvjed Glasa poduzetnika vidi kao politiziran kazao je kako je jedan od govornika na tom prosvjedu bio kandidat na parlamentarnim izborima.

Orešćanin je kazao kako se u studiju osjeća hendikepirano jer svi ostali su ili političari ili su u prošlosti imali političku karijeru. Dodao je kako oni nisu u masonima te da nemaju veze ni sa Sorosem ni Gatesom. Dodao je kako je Vlada objavila da smo od EU-a dobili 12,5 mld kuna.

"Čini mi se da je Vlada u situaciji kontroliranog gašenja požara. Nema sustavne politike. Nakon izbora smo proglasili pobjedu nad koronom, pa smo otvorili granice kako bi sačuvali sezonu. Vlada nas je do prije mjesec dana uvjeravala da sve drži pod kontrolom. Upozoravali smo da ćemo morati ići u 'prisilni kockdown', a to nam se sad i događa. Fascinantno mi je s kolikom se dozom indolentnosti Vlada odnosi prema određenim skupinama poduzetnika", kazao je Mihael Zmajlović. Smatra da se udrugu Glas poduzetnika treba pozvati za stol i da vlast mora slušati svoje građane. Nužnim smatra provođenje reformi.

Aladrović se složio da mjere koje su donijete za ovu krizu - kratkoročne. Imaju smisao da održe gospodarstvo dok traje pandemija, ali je činjenica da smo u tome uspjeli. vezano za srednjoročne i dugoročne mjere podsjetio je da je u vrijeme Plenkovićeve vlade ispregovaran višegodišnji financijski okvir i Nacionalni plan oporavka u vrijednosti od preko 24 milijarde kuna. Dodao je kako je Nacionalna razvojna strategija u javnoj raspravi.

Oreščanin je kazao kako ne postoji jaz između privatnog i javnog sektora, već da postoji jaz između onih koji pošteno i kvalitetno rade svoj posao i onih koji su na teretu onih koji pošteno rade svoj posao, a ne rade ništa ili ne rade ništa korisno. Dodao je da takvih im puno. Zorić je naglasio kako su mali poduzetnici bili prvi da udaru, te je poručio da o tome treba razgovarati trezveno i za stolom. Jurčić je istaknuo da solidarnost treba postojati, te da se treba pokazati zahvalnost prema ljudima koji se bore s pandemijom na terenu.

Zmajlović je kazao da se treba osigurati produktivnost javnog sektora, a Aladrović je poručio kako se nada da će biti manje političkih performansa, a da će se više vremena utrošiti za zajedničko pronalaženje rješenja za cijeli privatni sektor.

Tagovi: Dražen Oreščanin, Tomislav Ćorić, Marko Jurčić, Hrvoje Bujas, Glas poduzetnika, Saša Cvetojević, hrvatska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika prenoćit će u pritvoru
SAM SE PREDAO
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika prenoćit će u pritvoru
DUBROVNIK - Jadran Barač, 37-godišnji predsjednik dubrovačke organizacije SDP-a i kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, danas se sam predao Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj te će nakon ispitivanja biti predan pritvorskom nadzorniku.
Stockholm: Policija rastjerala prosvjed protivnika korona mjera
PROSVJED
Stockholm: Policija rastjerala prosvjed protivnika korona mjera
STOCKHOLM - Švedska policija u subotu je rastjerala stotine protivnika restriktivnih mjera uvedenih da bi se suzbilo širenje koronavirusa, a prosvjedi u glavnome gradu Stockholmu organizirani su unatoč zabrani velikih okupljanja.
Finska odgađa lokalne izbore zbog pogoršanja epidemiološke situacije
ODGODA
Finska odgađa lokalne izbore zbog pogoršanja epidemiološke situacije
HELSINKI - Finska će odgoditi lokalne izbore koji su se trebali održati sljedeći mjesec za sredinu lipnja jer su zbog porasta broja slučajeva koronavirusa ondje zabrinuti da bi mogao biti slab odaziv, ali i da bi mogao porasti broj infekcija nakon glasanja, rekla je u subotu ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson.
Lažni bombaši i bijeda politike
MALA KRONIKA RADNOG TJEDNA
Lažni bombaši i bijeda politike
ZAGREB - I ovaj je tjedan donio mnoštvo zanimljivih događanja. Nažalost, prevladale su loše vijesti.
Miletić odgovorio Vučiću: Neka dođe u Istru ako želi naučiti nešto o vinu i suživotu
REAKCIJE
Miletić odgovorio Vučiću: Neka dođe u Istru ako želi naučiti nešto o vinu i suživotu
PULA - Predsjednik IDS-a Boris Miletić pozvao je u subotu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da dođe u Istru "ukoliko želi naučiti nešto o vrhunskom vinu, suživotu i toleranciji" reagirajući tako na Vučićeve izjave da je istarska malvazija odvratno vino koje se ne može piti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE