GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orbanova vlada dijeli kartu Velike Mađarske: Slovenija reagirala, Zagreb šuti

Orbanova vlada dijeli kartu Velike Mađarske: Slovenija reagirala, Zagreb šuti
PROVOKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2019 / 20:14
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Slovenija je u petak kao provokaciju osudila povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon I. svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija, Međimurje i južna Baranja, te Kvarner. No, iz hrvatske Vlade još se uvijek nitko nije oglasio.

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Slovenija osuđuje objavu tog povijesnog zemljovida koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak reagirao i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja mdeđusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, stoji u priopćenju njegova ureda.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni europsko ni miroljubivo".

Objaviti takvu kartu je kao da je netko Sloveniju ubo nožem u samo srce te da bi na takve provokacije trebala odlučnije reagirati i slovenska desnica, čega se je do sada ustezala.

Nezadovoljstvo spomenutom objavom izrazilo je tijekom dana i više slovenskih parlamentarnih zastupnika, političara i drugih uglednika, medijskih osobnosti i povjesničara.

Slovenski premijer kaže da se u susjedstvu budi fašizam

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je izjavio da se u slovenskom susjedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje", referirajući se na objavljivanje povijesnih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenskog teritorija prikazani kao ozemlje tih država.

"Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu", kazao je Šarec okupljenima na zboru u Brestanici, gdje je Društvo izbjeglica i prognanika iz II. svjetskog rata obilježilo dan sjećanja na svoja ratna stradanja.

"Opet se crtaju zemljovidi i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenske manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava", kazao je Šarec u govoru okupljenima, prema snimci koju je u svom dnevniku emitirala Slovenska televizija, aludirajući na zakonski prijedlog u lokalnom parlamentu u Trstu usmjeren navodno na smanjivanje prava slovenske manjine koja živi u tom dijelu Italije.

"Slovenija želi uvijek živjeti u dobrosusjedskim odnosima i biti sa svima prijatelj, ne samo sa susjednim državama nego sa svima u Europi i svijetu. No, ne smijemo šutjeti kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje", kazao je u govoru preživjelim stradalnicima II. svjetskog rata Šarec, dodavši kako se i na slučaju II. svjetskog rata pokazalo da je onaj koji radi s okupatorom samo kolaborant kojega ne cijene.

Tagovi: Viktor Orban, Mađarska, Velika Mađarska, Marjan Šarec, Trijanonski mirovni ugovor
PROČITAJ I OVO
Slab potres kod Samobora
PODRHTAVANJE TLA
Slab potres kod Samobora
ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u petak u 19 sati i 50 minuta slab potres s epicentrom pet kilometara južno od Samobora, nedaleko od Galgova.
Erdogan je voljan sastati se s grčkim premijerom u vezi s istočnim Sredozemljem
VOLJA
Erdogan je voljan sastati se s grčkim premijerom u vezi s istočnim Sredozemljem
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da je voljan sastati se s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom pokaže li ovaj "dobru volju" u krizi koja je izbila između dviju zemalja u vezi s istočnim Sredozemljem.
Sudac istrage odredio jednomjesečni pritvor desetorici iz afere Janaf
PRITVOR
Sudac istrage odredio jednomjesečni pritvor desetorici iz afere Janaf
ZAGREB - Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.
Danska, Island i Nizozemska uvode nove restrikcije zbog širenja korone
KORONAVIRUS
Danska, Island i Nizozemska uvode nove restrikcije zbog širenja korone
KOPENHAGEN - Danska, Island i Nizozemska objavile su u petak da uvode nova ograničenja kako bi zaustavile rast broja zaraženih koronavirusom koji proteklih dana doseže rekorde.
Assangeova odvjetnica: Trump je nudio pomilovanje za otkrivanje hakera
OTKRIĆA
Assangeova odvjetnica: Trump je nudio pomilovanje za otkrivanje hakera
WASHINGTON - Američki predsjednik Donald Trump nudio je pomilovanje osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu ako otkrije tko stoji iza hakerskog upada u elektronsku poštu Nacionalnog odbora Demokratske stranke prije predsjedničkih izbora 2016.godine, rečeno je danas sudu u Londonu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE