GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optužno vijeće produljilo pritvor Franciškoviću, o osnovanosti optužnice naknadno

Optužno vijeće produljilo pritvor Franciškoviću, o osnovanosti optužnice naknadno
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 14:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda produljilo je pritvor Marku Franciškoviću, optuženom za poticanje na terorizam, a o osnovanosti optužnice isto vijeće će odlučivati naknadno, doznaje se nakon ročišta tijekom kojega je policija privela nekoliko Franciškovićevih istomišljenika.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljalo je o opravdanosti optužnice protiv Franciškovića nakon što je tužiteljstvo zatražilo dodatni rok kako bi se očitovalo na prigovor obrane o nezakonitosti dokaza protiv organizatora prosvjeda koji je optužen za javno poticanje na terorizam.

Sudsko optužno vijeće može potvrditi, odbaciti ili vratiti optužnicu tužiteljstvu na doradu. Ispred zgrade Općinskog kaznenog suda u Ilici, gdje privremeno zasjedaju neka vijeća Županijskog suda, prije početka sjednice zakazane za 9.30 sati, okupili su se Franciškovićevi istomišljenici koji su tražili njegovo puštanje na slobodu, a koje je snimala i legitimira policija.

Mediji javljaju da je najmanje šest Franciškovićevih istomišljenika i podržavatelja privedeno, a kod jednog od njih je navodno pronađen i nož.

Među njima je i vlasnik vozila koji je parkirao automobil s prikolicom na kojoj se nalazio plakat s natpisima "Politički progon jedine opozicije" i "Sloboda za Marka". Pauk je u međuvremenu uklonio automobil.

Nakon odluke o produljenju pritvora za Franciškovića, njegovi sljedbenici su se razišli, dok je Francišković odvezen u istražni zatvor u Remetinec.

Obrana je ranije upozorila da u spisu nedostaje jedan zapisnik o pretrazi pa stoga smatra da je optužnica protiv Franciškovića neosnovana.

Franciškovićev odvjetnik Zvonimir Hodak kazao je da je "optužnica odavno potvrđena", ističući da ni jedna izjava njegova branjenika nije problematična osim one da je ‘neprijatelj u Banskim dvorima’, što je nazvao metaforom. Ustvrdio je i da su prosvjed pred HDZ-om, na kojem je uhićen mladić s Molotovljevim koktelom navodno povezan s Franciškovićem, organizirali ljevičari.

Tužiteljstvo tereti i Franciškovićevu suprugu te Natka Kovačevića

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Svo troje tereti se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Francišković tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima "na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura", koje je ona potom javno objavljivala na internetu.

Sljedeća sjednica optužnog vijeća zakazana je za 7. studenoga.

Tagovi: Marko Francisković, Zvonimir Hodak
PROČITAJ I OVO
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE