GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporba u srijedu pokreće opoziv ministrice Dalić, imaju 69 glasova

Oporba u srijedu pokreće opoziv ministrice Dalić, imaju 69 glasova
OPOZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2018 / 13:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Stranke parlamentarne opozicije, uz izuzetak Nezavisnih za Hrvatsku te nekoliko nezavisnih zastupnika, u petak su postigli dogovor o konačnom tekstu Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić, potvrdio je u petak nakon njihova sastanka politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Rekao je da Nezavisni za Hrvatsku Brune Esih nisu dio inicijative, ali se nada da će na glasovanju biti za opoziv Martine Dalić.

"Oni kažu da ne podržavaju Vladu pa bi onda trebali glasovati i protiv Martine Dalić", rekao je Grmoja.

Jučer je Most predložio šest točki, a SDP i zastupnik Goran Aleksić po jednu točku u zahtjevu za opoziv Dalić. SDP smatra da bi Dalić trebalo smjeniti zato što nije Vladi predložila zamjenika izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

"Zakonom je također propisano ( čl.12 st. 5. i 6.) da izvanredni povjerenik može imati zamjenike, te da iste kao i povjerenika, na prijedlog Vlade imenuje nadležni sud.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je propustila ( očito namjerno) ili bolje rečeno odustala od provedbe te zakonske odredbe, te kao resorni ministar nije predložila Vladi, a time i Vlada nadležnom sudu, imenovanje zamjenike povjerenika, te je time proces provođenja izvanredne uprave učinila manje efikasnim i manje transparentnim. S obzirom da je evidentno da proces provedbe mjera i postupaka izvanredne uprave ( prije svega postizanje nagodbe i restrukturiranja poslovnog sustava Agrokora) ide presporo i nedovoljno efikasno za to u dobrom dijelu krivicu snosi upravo ministrica Dalić ne imenujući zamjenike izvanrednog povjerenika", stoji u osmoj točci koju je u nacrt prijedloga za smjenu Dalić predložio Klub SDP-a.

U nastavku donosimo i šest Mostovih točaka te sedmu točku zastupnika Snage Gorana Aleksića.

"Podnositelji ovog Prijedloga zahtijevaju da se temeljem članka 125. stavka 3. Poslovnika Hrvatskoga sabora u Dnevni red sjednice Hrvatskog sabora odmah uvrsti točka

Prijedlog za pokretanja pitanje povjerenja Martini Dalić, potpredjednici vlade i ministrici gospodarstva u Vladi Republike Hrvatske i to iz sljedećih razloga:

1. Hrvatski sabor je na svojoj sjednici održanoj 6. travnja 2017. donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku („Narodne novine", br. 32/17., stupio na snagu 7. travnja 2017., u nastavku: Zakon). Dana 10. travnja 2017. Rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu broj: St-1138/17 otvoren je postupak izvanredne uprave nad koncernom AGROKOR i njegovim povezanim i ovisnim društvima. Istim Rješenjem za izvanrednog povjerenika na prijedlog Vlade Republike Hrvatske imenovan je Ante Ramljak.

2. Zakonom je, između ostaloga, propisano da će izvanredni povjerenik roku od 30 dana od imenovanja odabrati savjetnika za restrukturiranje, i po potrebi revizore, pravne savjetnike i druge savjetnike specijalizirane za pojedina područja, a vezano uz imenovanje savjetnika izvanredni povjerenik je obvezan ishoditi prethodno odobrenje Ministarstva nadležnog za poslove gospodarstva (čl. 12. st. 11. Zakona).Također, Zakonom je propisana obveza izvanrednog povjerenika da svaki mjesec do prihvaćanja nagodbe podnosi izvješće središnjem tijelu državne uprave nadležnom za poslove gospodarstva, savjetodavnom tijelu, sudu i vjerovničkom vijeću o gospodarskom i financijskom stanju dužnika te o provedbi mjera predviđenih ovim Zakonom (čl. 12. st. 9. Zakona).

3. Izvanredni povjerenik Ramljak u travnju 2017. angažirao je kao savjetnika za restrukturiranje ALIXPARTNERS s domaćim podizvođačima među kojima je bilo i trgovačko društvo TEXO MANAGEMENT d.o.o. U potonjem trgovačkom društvu izvanredni povjerenik Ramljak bio je evidentiran kao zaposlenik do dana 30. travnja 2017., a Ugovor o savjetovanju između ALIXPARTNERS i TEXO MANAGEMENTA sklopljen je 25. travnja 2017.

4. S obzirom da je prema Zakonu za angažman savjetnika za restrukturiranje potrebna prethodna suglasnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, ministrica Dalić morala je odobriti odabir izvanrednog povjerenika Ramljaka te joj nisu mogli ostati nepoznati detalji o podizvođačima.

5. Nadalje potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u nekoliko se navrata javno zalagala za izgradnju termoelektrane na rijeci Peruči. Pritom je iznoseći neistine obmanjivala javnost tvrdeći da protivnici izgradnje termoelektrane odbijaju investicije i šire netočne informacije. Njene tvrdnje su u cijelosti demantirane od strane struke budući je Povjerenstvo za procjenu studije utjecaja na okoliš dalo negativno mišljenje o gradnji plinske termoelektrane na jezeru Peruča.

6. Također, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u više je navrata javno istaknula kako će se izuzeti iz donošenja Vladinih odluka koje se tiču INA-e imajući u vidu potencijalni sukob interesa koji proizlazi iz okolnosti da je njezin suprug jedan od članova uprave tog trgovačkog društva. O njenom potencijalnom sukobu interesa Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak Odlukom broj: P-319/16 od 17. siječnja 2017. No, premda je izjavila da će se izuzeti od odlučivanja u Vladi Republike Hrvatske o otkupu INA-e potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić je zajedno s nadležnim ministrom energetike Tomislavom Ćorićem u siječnju 2018. održala sastanak s predstavnicima MOL-a čime je narušila svoju vjerodostojnost i povjerenje javnosti.

7. Osim svega navedenoga, ministrica Dalić konstantno ignorira važnost zaštite potrošača oštećenih nezakonitim poslovanjem hrvatskih banaka, pa je tako ministarstvo kojem je na čelu odbilo prihvatiti prijedlog da se zakonom omogući vansudsko obeštećenje hrvatskih građana oštećenih nezakonitim povećanjima kamatnih stopa, a što je već pravomoćno utvrđeno kolektivnom sudskom presudom iz zasad jedinoga kolektivnog sudskog procesa u RH. Očigledno je da ministrica Dalić predstavlja produljenu ruku nepoštenih banaka, čija je nepoštenost pravomoćno sudski utvrđena, te onemogućuje sustavno obeštećenje hrvatskih građana na temelju relevantne pravomoćne sudske prakse. (Goran Aleksić)", stoji u oporbenom nacrtu prijedloga za smjenu Dalić."

Tagovi: Martina Dalić, Nikola Grmoja
PROČITAJ I OVO
Načelnik Perušića prijavljen da je pucao prema romskoj djeci te smrću prijetio majci
UHIĆENJE
Načelnik Perušića prijavljen da je pucao prema romskoj djeci te smrću prijetio majci
PERUŠIĆ - Policija je uhitila i ispitala 61-godišnjaka iz Perušića pod sumnjom da je u nedjelju smrću prijetio 45-godišnjoj sumještanki te iz pištolja pucao prema njenoj djeci, no nisu potvrdili tvrdnje te žene i medija da je riječ o HDZ-ovom načelniku te općine Ivanu Turiću, koji sve poriče.
Josipi Rimac pozlilo u zatvoru, iz Remetinca prevezena na Rebro
PROBLEMI
Josipi Rimac pozlilo u zatvoru, iz Remetinca prevezena na Rebro
ZAGREB - Bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave, a sada USKOK-ovoj osumnjičenici Josipi Rimac, prošloga vikenda je pozlilo u zatvoru u Remetincu te je prevezena u KBC Zagreb, gdje joj je ukazana pomoć.
Mayer: Hrvatska sigurno neće koristiti rusko cjepivo
JASNA PORUKA
Mayer: Hrvatska sigurno neće koristiti rusko cjepivo
ZAGREB - "Mediji pišu da bi trebali početi cijepiti u listopadu, što mi je puno preoptimistično, mogu slobodno reći i nerealno jer dobro se zna koliko traje ispitivanje lijeka i cjepiva."
Kacin: U Sloveniji vrlo dobra epidemiološka situacija
PORUKE
Kacin: U Sloveniji vrlo dobra epidemiološka situacija
LJUBLJANA - roj novih zaraza u Sloveniji znatno se smanjio u odnosu na stanje od prije dva tjedna, izjavio je u utorak glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin, ali je upozorio slovenske turiste da paze na zdravlje prilikom boravka u inozemstvu.
Srbija: Umrlo još šest osoba, 235 novozaraženih
KORONA
Srbija: Umrlo još šest osoba, 235 novozaraženih
BEOGRAD - Od posledica zaraze koronavirusom u Srbiji je u poslednja 24 časa umrlo još šest osoba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE