GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opća mobilizacija u SAD-u

Opća mobilizacija u SAD-u
KLJUČAN MJESEC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 12:05
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Čini se da je vrhunac pandemije novog koronavirusa u nekim zemlje Europe na vidiku, no usprkos strogim mjerama izolacije Covid-19 ne pokazuje znakove posustajanja, posebice u SAD-u gdje je u tijeku opća mobilizacija, javlja u utorak AFP.

U svijetu je od virusa koji se u prosincu pojavio u Kini umrlo 37.000 ljudi, a samo u Italiji više od 11.000. Španjolska bilježi rekordnih 812 umrlih u posljednja 24 sata, a Francuska također rekordnih 418 umrlih u istom vremenskom razdoblju.

Mračna je to bilanca epidemije koja ne jenjava, ističe agencija.

Druga najpogođenija zemlja koronavirusom sa 7340 umrlih je Španjolska, no u toj zemlji ima naznaka da se vrhunac epidemije približava. Ipak, španjolske su vlasti na pojačanom oprezu te je i dalje broj ljudi na pogrebima ograničen na troje.

I Italija, s 11.500 umrlih na više od 100.000 zaraženih, počinje osjećati rezultate mjera izolacije i nakon tri tjedna bilježi ohrabrujuće rezultate.

"Vrhunac možemo očekivati za sedam do 10 dana, a potom pad broja zaraženih", kazao je zamjenik ministra zdravstva Pierpaolo Sileri.

Dodaje, međutim, da neće ublažiti mjere koje su trenutno na snazi te da će izolaciju građana produljiti "sigurno još do Uskrsa, 12. travnja".

U Francuskoj, u kojoj je od covida u bolnicama umrlo više od 3000 ljudi, medicinsko osoblje je na izmaku snaga.

Naglašavajući "zapanjujuću žestinu" s kojom je virus pogodio Europu, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u ponedjeljak upozorio da je "duboka gospodarska kriza" na Starom Kontinentu 2020. već "gotova činjenica".

"Lokomotiva" Europe, Njemačka, bi ove godine mogla doživjeti pad gospodarskog rasta za 2,8 posto, upozorili su stručnjaci.

U SAD-u, s najvećim brojem oboljelih, njih 160.000, i skoro 3000 umrlih, vrhunac epidemije je još daleko. Najteže je stanje u New Yorku gdje je pristao brod bolnica američke ratne mornarice s oko 1000 bolničkih kreveta, no stanje se pogoršava u državi Louisiani te Chicagu i Detroitu.

U njujorškom Central parku podignuta je poljska bolnica.

I dok New York broji više od 36.000 zaraženih i više od 790 umrlih, Wall Street je optimističan te je Dow Jones na zatvaranju burze zabilježio rast indeksa za 3,19 posto.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao te je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,30 na 108,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1020 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1095 dolara.

Predsjednik Donald Trump ocjenjuje da će travanj biti "ključan" mjesec u borbi protiv korone i vrlo je optimističan glede spremnosti zemlje. Najavio je i slanje pomoći Italiji u medicinskoj opremi vrijednoj 100 milijuna dolara, a zahvaljujući pojačanoj proizvodnji i slanje respiratora u najpogođenije europske zemlje.

O borbi protiv pandemije, ali i cijenama nafte usred rata oko crnog zlata između Saudijske Arabije i Rusije, razgovarao je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin je pozvao 12,5 milijuna Moskovljana da "ozbiljno" shvate izolaciju koja im je nametnuta od ponedjeljka, a i moćna Ruska Pravoslavna Crkva je pozvala vjernike da mole u tišini doma.

Diljem svijeta, u izolaciji u svojim domovima je 3,4 milijarde ljudi, odnosno 44 posto svjetskog stanovništva. Promet je gotovo mrtav, kao i potražnja za gorivom.

Kako bi se spriječilo ili usporilo širenje bolesti, vlasti su uvele ograničenje kretanja ljudi, uključujući i karantenu.

Tagovi: koronavirus u SAD-u, koronakriza, Donald Trump, Vladimir Putin, Njemačka, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE