GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oficiri napuštaju Vojsku Srbije i odlaze za kamiondžije

Oficiri napuštaju Vojsku Srbije i odlaze za kamiondžije
NIKAD GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2018 / 08:38
Autor: SEEbiz / Danas.rs
BEOGRAD - Stanje u Vojsci Srbije nikada nije bilo gore, sudeći po sve većem broju oficira koji napuštaju VS nezadovoljni brojnim faktorima – od lošeg finansijskog stanja, mobinga, nepotizma, neprofesionalnosti i krajnje ponižavajućih uslova rada.

U proseku Vojsku dnevno napuste dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice.

Poražavajuće je i to što generali i majori nakon višedecenijskog rada napuštaju svoje pozicije kako bi, trbuhom za kruhom, najčešće vozili kamione ili konobarisali u inostranstvu. Takvu sudbinu svojih kolega deli i major Dragan Gligić koji je, na sopstveni zahtev, napustio VS jer se poslednjih godina nije osećao kao njen pripadnik „već kao radnik na održavanju kruga i prostorija".

U zahtevu za prestanak profesionalne vojne službe koji je podneo nadležnima u maju izneo je niz razloga zbog kojih se odlučio na takav korak, kao i niz primedbi na rad vojske. NJegov zahtev je usvojen i radni staž mu je prestao 21. jula. Ministru odbrane Aleksandru Vulinu kao ni predsedniku Srbije i vrhovnom vojnom komandantu Aleksandru Vučiću nije se prethodno ni obratio.

– Nisam im se obratio niti želim. Ja sam školovan vojnik i u vezi vojske može se razgovarati samo sa oficirima, ali ne i ovim prodanim dušama od generala. Pritom, Vulin i ne zna šta je vojska – kaže za Danas major Dragan Gligić. Trenutno vozi kamion i čeka papire iz inostranstva, kako bi tamo otišao da radi. Cilj mu je, kako kaže, da celu porodicu odvede iz zemlje „kako se ne bi mučila i trpela poniženja u državi".

U obrazloženju u kojem je tražio razrešenje, major Gligić je naveo da se u Vojsci Srbije u svojstvu oficira nalazi od 1997. godine. Posle više od 20 godina provedenih kao profesionalno lice VS je (oficir-major) istakao je da ne želi da bude više na toj poziciji, jer mu je zbog opstrukcije i ličnih animoziteta pojedinih nadređenih, uprkos najvišim ocenama koje je godinama dobijao, onemogućeno napredovanje u karijeri.

– I pored svih službenih ocena ( „naročito se ističe – odličan"), ja sam već 10 godina u činu majora bez mogućnosti napredovanja. Oficir kog sam uhapsio zato što je sa svojom vojskom napustio položaj i pokušao da pobegne, danas je pukovnik sa završenim svim vojnim školama. Vojnik više nije vojnik već obično piskaralo i radnik na uređenju kruga i prostorija jer, bože moj, bitno je da krug kasarne bude sređen, a prostorije koje datiraju još iz vremena Kraljevine Jugoslavije moraju biti uređene bez obzira što iste ne ispunjavaju uslove za rad oficira u 21. veku – istakao je major Gligić. Pojašnjava da oficir major u 21. veku mora sam sebi u kancelariji na velikom minusu da loži vatru i u takvoj prostoriji radi. U Vojsci se, dodaje, sve svodi na to: ćutite ljudi, šta je tu je, mora tako.

– Dolazim u situaciju da mi oficiri, generacijski mnogo mlađi, objašnjavaju kako i šta treba da radim. Mnogi od mojih kolega su se ogrešili o zakon i poštenje, i isti naprasno napreduju u karijeri opet zarad nekog strica, ujaka, tetke... Naša primanja su svedena na minimum a sve pod izgovorom da je država u teškoj finansijskoj situaciji i da moramo da se solidarišemo sa narodom – naveo je Gligić, pitajući, ako je zaista tako zašto se i sam državni i vojni vrh ne solidariše sa narodom, „već su, naprotiv, zauzeli svoje fotelje po raznoraznim izvršnim i upravnim odborima i i sami ne znaju kolika su im mesečna primanja". Za više od 20 godina koliko radi u Vojsci Srbije nije stambeno zbrinut, uprkos brojnim javnim obećanjima, već živi u kući svojih roditelja.

Na pitanje da li mu se neko od nadležnih obratio kada je izrazio želju da napusti vojsku, rečju ili pismeno, odgovara da nije.

– Vi mislite da njih interesuje zašto odlazimo iz Vojske? Garantujem vam da čak i ne čitaju šta pišemo, već samo stave potpis na zahtev – naglašava major Gligić za Danas, dodajući da sve veći broj oficira napušta vojsku.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, precizira za naš list da godišnje VS napusti oko 1.600 zaposlenih.

– Vojsku dnevno u proseku napuste po dva oficira, dva podoficira, dva vojnika i jedno civilno lice. Godišnje je to oko 1.600 zaposlenih. To su alarmantni podaci, ali nadležni ne čine ništa kako bi se njihov položaj u vojsci poboljšao. Oni koji odlaze najčešće postaju vozači kamiona, odlaze u Nemačku ili Austriju, veliki broj njih postaju konobari uglavnom na Malti, a određen broj vojnika posao nalazi na kruzerima – ističe Antić.

Umesto na svojim radnim mestima, pripadnici Vojske Srbije su jedno vreme čak bili i statisti u filmu Lazara Ristovskog „Čarape kralja Petra" gde su za dnevnicu glumili vojnike, ali i seljake na njivama. Dane su provodili na suncu ali nisu mogli da odbiju zadatak, jer je to bila naredba iz Generalštaba VS.

Tagovi: Vojska Srbije, Aleksandar Vulin, Aleksandar Vučić, Dragan Gligić, Lazar Ristovski
PROČITAJ I OVO
Britanija: Pad novozaraženih koronavirusom, možda je prošao vrhunac
ZARAZA
Britanija: Pad novozaraženih koronavirusom, možda je prošao vrhunac
LONDON - Britanija je u ponedjeljak zabilježila najmanji broj dnevnih slučajeva covida-19 od 4. srpnja te se smatra da je nedavni porast novooboljelih prouzročen širenjem delta soja koronavirusa možda prošao svoj vrhunac.
Možemo! postao drugi izbor građana
CROBAROMETAR
Možemo! postao drugi izbor građana
ZAGREB - Hrvatska završava mjesec u kojem su uhićenja u Zagrebu prokazala Bandićevu koruptivnu hobotnicu, a Rimac je napravio posao stoljeća, Hrvati izabrali motive za euro, osobna potrošnja drži gospodarstvo na životu, počela je i turistička sezona, ali i strah od brzog zatvaranja.
Zašto se dio hrvatskih medicinskih sestara ne želi cijepiti?
CIJEPLJENJE
Zašto se dio hrvatskih medicinskih sestara ne želi cijepiti?
ZAGREB - Nepovjerenje među građanima preme cijepljenju je nemalo. No zašto se u Hrvatskoj ne želi cijepiti gotovo polovina pomoćnog medicinskog kadra u javnom zdravstvu.
DORH sumnja da je vozač busa počinio kazneno djelo za koje mu prijeti do 15 godina zatvora
PRITVOR
DORH sumnja da je vozač busa počinio kazneno djelo za koje mu prijeti do 15 godina zatvora
SLAVONSKI BROD - Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu danas poslijepodne se oglasilo priopćenjem u kojem je rečeno da su istražitelji ispitali 52-godišnjeg vozača autobusa koji je skrivio stravičnu nesreću kod Slavonskog Broda u kojoj je poginulo deset osoba.
Bivši djelatnici oštetili Grad Split za više od 1,2 milijuna kuna
ISTRAGA
Bivši djelatnici oštetili Grad Split za više od 1,2 milijuna kuna
SPLIT - Zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice nekadašnjih djelatnika Grada Splita koji su počinili materijalnu štetu veću od 1,2 milijuna kuna, doznaje se u odvjetništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE