GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Održan prosvjed Udruge Franak, traže odluku Vrhovnog suda u roku 15 dana

Održan prosvjed Udruge Franak, traže odluku Vrhovnog suda u roku 15 dana
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 17:15
Autor: SEEbiz / N1 info

ZAGREB - Mnogobrojni prosvjednici u organizaciji Udruge Franak u subotu su glasno i s transparentima na Zrinjevcu ispred Vrhovnog suda od tog Suda zatražili da u roku od 15 dana donese odluku o ništetnosti ugovora s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

“Zahtijevamo i da Vrhovni sud u roku od 15 dana donese odluku o pravu na puno obeštećenje svih potrošača s konvertiranim kreditima na temelju Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju”, poručio je Goran Aleksić iz Udruge Franak, što su prosvjednici popratili glasnim zvukom sirena i zviždaljki.

Rekao je kako je potpuno neshvatljivo zašto pojedinim sucima Vrhovnog suda nije jasno da potrošači s konverzijama moraju imati jednaka prava kao potrošači koji nisu konvertirali kredite.

“Potpuno je neshvatljivo da pojedinim sucima nije jasno da se prava potrošača mogu utvrditi samo i jedino vještačenjem, a ne nekom arbitrarnom odlukom suca koji se ponaša birokratski, umjesto da poštuje pravo”.

Njima također nije jasno, kaže Aleksić, da je Zakonom o konverziji bilo zabranjeno potrošačima uvjetovati konverziju bilo kakvim odricanjima od njihovih prava, pa se potrošači nisu mogli niti smjeli odreći svojih budućih potraživanja na temelju kasnije utvrđene ništetnosti valutne klauzule u “švicarcima” i gotovo tri godine nakon prihvaćenih ponuda konverzija.

Potrošači se svojih prava konverzijom nisu odrekli niti informirano, niti neinformirano, poručio je Aleksić.

“I moram se ovdje prisjetiti Vlade koja je Sudu Europske unije dala lažno očitovanje i izrekla je gnjusnu laž da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja”, istaknuo je Aleksić.

Nakon toga ponovno je uslijedio glasan zvuk sirena i zviždaljki te uzvici “lopovi, lopovi”.

“Ako su ništetni glavni predmet i cijena, ništetan je i ugovor u cijelosti – kako po hrvatskom pravu tako po pravo EU, iskazanom i ponovljenom kroz čitav niz presuda Suda EU”, ustvrdio je.

Poručio je kako je krajnje vrijeme da Vrhovni sud RH konačno odluči o tim krucijalnim pitanjima, a oni zahtijevaju da se to riješi u roku od 15 dana, nakon njihovog prosvjeda.

Prosvjednici su i Vladi uputili zahtjev da predloži u hitnoj proceduri te da Hrvatski sabor izglasa u adekvatnim zakonskim aktima produljenje roka zastare potraživanja do 31. prosinca 2024. godine za sve potrošačke kredite s valutnom klauzulom u “švicarcima” koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak.

Prosvjednicu su u Zagreb došli iz raznih dijelova Hrvatske.

Istaknuli su transparente na kojima je pisalo “Ako su ništetni glavni predmet i cijena, ugovor je ništetan u cijelosti! – Opljačkano se mora vratiti, lopov mora platiti!”, “6 godina od konverzije nemamo pravnu sigurnost”, “Vrhovni sude, čekaš li zastaru?”, “Samo ništetnost ugovora predstavlja obeštećenje!”…

Prosvjedu su se pridružili saborski zastupnici i predsjednica Kluba zeleno lijevog bloka u Hrvatskom saboru Sandra Benčić, te predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

“Želimo podržati zahtjeve Udruge Franak, svih građana i građanki koji su zaista ozbiljno oštećeni ne samo u financijskom smislu nego i u osobnom i obiteljskom zbog velike prijevare, globalne prijevare. Apsolutno podržavano zahtjeve koji se tiču ništetnosti ugovora. Smatramo i da za konvertirane mora postojati cjelokupno obeštećenje”, poručila je Benčić novinarima.

Grbin je rekao da je 2015. kad je trebalo, Vlada je reagirala, a nakon toga samo pasivnost, kako od Vlade, tako i od suda.

“Borba koja se vodi za interese dužnika u švicarskim francima je ista borba koju danas moramo voditi protiv utjerivača dugova, jer priča je ista. S jedne strane imamo one koji se bogate, a s druge strane imamo građane koje uništavaju”, istaknuo je Grbin.

Tagovi: Udruga Franak, goran aleksić, Peđa Grbin, konverzija kredita
PROČITAJ I OVO
Izrael na nekoliko sati blokirao prijenose novinske agencije AP
NESLOBODE
Izrael na nekoliko sati blokirao prijenose novinske agencije AP
TEL AVIV - Izrael je u utorak blokirao prijenose uživo američke novinske agencije AP i zaplijenio njezinu opremu zbog navodnog kršenja novih medijskih zakona. Ovaj potez izazvao je bijes u cijelom svijetu.
Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab povlači se s izvršne funkcije
POVLAČENJE
Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab povlači se s izvršne funkcije
DAVOS - Svjetski ekonomski forum potvrdio je u utorak da se osnivač Klaus Schwab udaljava od svakodnevnog upravljanja organizacijom nakon više od 50 godina na čelu.
Izvor bliski HDZ-u: Plenković će ipak u Bruxelles
NESLUŽBENO
Izvor bliski HDZ-u: Plenković će ipak u Bruxelles
ZAGREB - Izvori bliski vrhu HDZ-a i Vlade zgroženi su što će u Vladi i dalje sjediti Marija Vučković, Radovan Fuchs, Vili Beroš i Gordan Grlić Radman i imaju objašnjenje za to.
Privedena odbjegla prijateljica Josipe Rimac
U ZATVORU
Privedena odbjegla prijateljica Josipe Rimac
ZAGREB - Prijateljica Josipe Pleslić ex Rimac, Anna Marija Radić privedena je jučer navečer u zatvor u Zagrebu, doznaje N1.
Drama u avionu Singapore Airlinesa: Jedna osoba poginula, 30 ozlijeđenih
TRAGEDIJA
Drama u avionu Singapore Airlinesa: Jedna osoba poginula, 30 ozlijeđenih
LONDON - Jedna je osoba poginula, a više od 30 je ozlijeđeno na letu iz Londona u Singapur koji su pogodile snažne turbulencije, javila je zrakoplovna kompanija, prenosi BBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE