GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Održan deseti strateški dijalog Kine i Europske unije kao priprema za skorašnji Summit EU i Kine

Održan deseti strateški dijalog Kine i Europske unije kao priprema za skorašnji Summit EU i Kine
DIJALOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 08:19
Autor: Matej Balen
PEKING – Strateški dijalog Kine i Europske unije je održan putem video konferencije, a predsjedavali su kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi te Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Prema izvještajima kineskih medija, ovaj strateški dijalog je dodatno približio stajališta Kine i Europe u mnoštvu strateških pitanja, uključujući post-pandemijski oporavak te pojačavanje gospodarske suradnje.

"Kina i EU bi trebali zajedno ubrzati nastavak rada, održavati stabilnost opskrbnog i industrijskog lanca, olakšati razmjenu iskustava u javnom zdravstvu i upravljanju u izvanrednim situacijama, uložiti zajedničke napore u istraživanju cjepiva i lijekova te pojačati suradnju s Afrikom u boriti se protiv pandemije ", rekao je Wang.

Wang je naglasio zajedničke napore u pripremi skorašnjeg Summita Kine i Europske Unije, koji će se također održati preko video konferencije krajem ovoga mjeseca, a na kojemu će sudjelovati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen te kineski premijer Li Keqianga. Wang je također naglasio cilj završetka pregovora oko Kinesko-europskog investicijskog sporazuma koji je u pripremi.

Josep Borrell je pak naglasio potrebu da se politika Pekinga sagleda realno, bez ideoloških naljepnica te prozivki koji trenutno prevladavaju na relaciji Washington – Peking.

„Kina je možda sistemski rival Europskoj uniji, ali nipošto nije prijetnja svjetskom miru“, izjavio je Josep Borrell.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku je u trosatnom razgovoru sa kineskim ministrom kontinuirano ponavljao potrebu za „realnim“ pristupom kineskoj politici, po pitanjima Hong Konga, Južnog kineskog mora, Tajvana te vojnih aktivnosti na indijskoj granici. Ovaj stav EU je u suprotnosti sa stavom SAD-a, ali i brojnih kineskih susjeda, poput Indije, Japana i Vijetnama, koji su zabrinuti zbog povećanih kineskih vojnih aktivnosti.

Tagovi: strateški dijalog Kine i Europske unije, Wang Yi, Josep Borrell, Summit EU i Kine
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE