GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od lockdowna nema nikakve koristi

Od lockdowna nema nikakve koristi
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 10:50
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Studija koja je procjenjivala odgovore na COVID-19 širom svijeta otkrila je da obvezni nalozi o zaključavanju rano u vrijeme pandemije možda neće donijeti znatno veće koristi usporavanju širenja bolesti od drugih dobrovoljnih mjera, poput fizičkog udaljavanja ili smanjenja putovanja.

Studija koja je recenzirana objavljena je u European Journal of Clinical Investigation 5. siječnja i analizirala je rast slučaja koronavirusa u deset zemalja početkom 2020.

Studija je usporedila slučajeve u Engleskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Iranu, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i SAD-u - svim zemljama koje su provodile obvezne naloge o zaključavanju i zatvaranju poduzeća - s Južnom Korejom i Švedskom, koje su pokrenule manje ozbiljne, dobrovoljne odgovore. Cilj je bio analizirati učinak koji su manje restriktivne ili restriktivnije mjere imale na promjenu ponašanja pojedinca i suzbijanje prijenosa virusa.

Istraživači su koristili matematički model za usporedbu zemalja koje jesu i nisu donijele restriktivnije naredbe o zaključavanju i utvrdili da "nije postojao jasan, značajan blagotvoran učinak [restriktivnijih mjera] na rast slučajeva u bilo kojoj zemlji."

"Ne dovodimo u pitanje ulogu svih javnozdravstvenih intervencija niti koordinirane komunikacije o epidemiji, ali ne uspijevamo pronaći dodatnu korist od narudžbi boravka kod kuće i poslovnih zatvaranja", navodi se u istraživanju.

Međutim, istraživači su također priznali da studija ima ograničenja i napomenuli da su "usporedbe među zemljama teške", jer nacije mogu imati različita pravila, kulture i odnose između svoje vlade i građanstva.

Studiju su proveli istraživači povezani sa Sveučilištem Stanford, a koautor je Jay Bhattacharya, profesor medicine i ekonomije koji je glasni protivnik zaključavanja koronavirusa od ožujka.

Bhattacharya je također bio među skupinom znanstvenika koja je napisala Veliku Barringtonovu deklaraciju, kontroverznu izjavu koja je ohrabrila vlade da ukinu ograničenja zaključavanja radi postizanja imuniteta stada među mladim i zdravim ljudima, dok su zaštitu usmjerili na starije osobe.

Tagovi: lockdown, zaključavanje, European Journal of Clinical Investigation, Jay Bhattacharya
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE