GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obuljen Koržinek: Uhićenje Bačića baca sjenu na sve dobro što se radi na HTV-u

Obuljen Koržinek: Uhićenje Bačića baca sjenu na sve dobro što se radi na HTV-u
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2021 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u nedjelju da uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića baca sjenu na sve dobro i kvalitetno što se radi na HTV-u te da joj je neugodno što se to dogodilo.

Obuljen Koržinek je to rekla u emisiji Nedjeljom u 2, nakon što se na početku emisije voditelj i urednik Aleksandar Stanković ispričao gledateljima HTV-a kazavši da mu je neugodno zbog uhićenja glavnog ravnatelja što je velika sramota za tu kuću.

Ministrica kulture i medija dodala je međutim i kako je HTV i dalje jako gledan, da mu se vjeruje i da on pronalazi prostor za hrvatsku kreativnu industriju te bi, gledajući cjelinu, HTV-u dala vrlo dobru ocjenu.

Ministrica je kazala da ništa ne zna o dokumentaciji koju je navodno bivši ravnatelj HRT-a donio u Ministarstvo kako bi se ukinuo status kulturnog dobra na zgradi TEŽ-a te da nikakva odluka nije donesena.

Kazala je da je vidjela o tome napis u medijima nakon čega je zatražila cijelu kronologiju predmeta, no da nikakvih odluka o tome nije bilo.

Je li Kazimir Bačić pokušao s nekim razgovarati ili nije, kazala je da ne zna. Gradski zavod je zadužen za predlaganje statusa kulturnih dobara, ali tu promjene nema, rekla je Obuljen Koržinek.

Na pitanje može li HDZ sa sebe skinuti odgovornost što je na mjesto ravnatelja izabran Kazimir Bačić, kazala je da se ravnatelj bira u Saboru, a Bačić je 30 godina radio na HTV-u, i moglo ga se promatrati kao profesionalca koji će raditi u korist HRT-a.

"Prve godine njegova mandata HRT je napravio iskorake u vezi poslovanja, ispunjavanja ugovorih obveza", kazala je.

Svoditi HRT na informativni program je pogrešno, to je tek manji dio proizvodnje, drži Obuljen Koržinek.

Komentirajući masovne tužbe protiv novinara, ministrica je kazala da je to fenomen koji se događa i u drugim medijskim kućama te da je formirana radna skupna u koju su uključeni predstavnici pravosuđa, sudbene vlasti, novinari, nakladnici kako bi riješili te probleme.

U mandatu naše Vlade sloboda medija po ljestvici Europskog udruženja novinara poboljšana je za 30 mjesta i da nije bilo tih nerazumnih i neutemeljenih tužbi HRT-a, rezultati bi bili još bolji, kazala je ministrica kulture i medija i dodala da je Vladi u interesu da napreduje na toj ljestvici.

Na pitanje novinara je li prijedlog da se izabere Kazimir Bačić, kojeg je u Saboru predložio bivši potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda, bio dogovor te stranke i HDZ-a, Obuljen Koržinek je pojasnila je da glavnog ravnatelja bira Sabor, da su došle kandidature te da je Bačić izgledao kao profesionalac.

Inzistirati na profesionalizmu, odgovornosti i praćenju ugovora

HDZ je za vrijeme pregovora s EU iznjedrio zakon koji je imao vrlo demokratsku proceduru donošenja odluke o glavnom ravnatelju, gdje su se trebali usuglasiti vladajući i oporba, rekla je ministrica i podsjetila da je od 1990. do danas u Hrvatskoj doneseno 10-15 modela izbora vodstva HRT-a i svaki je upao u problem.

"Zato je važno inzistirati na profesionalizmu, odgovornosti i praćenju ugovora", ustvrdila je.

Na pitanje o otkazu koji je dobilo četvoro novinara u Glasu Istre, nije htjela komentirati situaciju u tom listu, ali je izrazila solidarnost „sa svim novinarima koji izgube posao“.

Svi su svjesni da postoji problem u Hrvatskoj s netransparentnim financiranjem, posebno lokalnih medija, kazala je i dodala da je u Zakonu o elektroničkim medijima, koji je prošao prvo čitanje, predloženo da moraju biti objavljeni svi podaci o financiranju od strane javnih vlasti.

Ona je izrazila uvjerenje da novinari unutar ceha i sami ceh moraju biti puno čvršći za određivanje prema takvim fenomenima, kako bi taj sustav profunkcionirao.

Koliko su jaka tijela samoregulacije, toliko će biti jaki i slobodni mediji, kazala je ministrica.

Rješenje neprikladnog govora u javnim medijima, koji se provlači kroz „korisnički generirane sadržaje“ odnosno komentare čitatelje, vidi u tome da će se čitatelji morati prijaviti na portalu, čime odgovornost prelazi s nakladnika na autore tih sadržaja.

Na pitanje novinara o rješenju položaja N1 kazala je da u biti redefiniran cijeli koncept koncentracije na medijskom tržištu.

N1 je kvalitetan medij i na kojem rade vrhunski profesionalci, no, oni vrše nevjerojatan pritisak da se zakon promijeni tako da se pogoduje njihovom vlasniku, koji je kada je ulazio na hrvatsko tržište znao kakva su pravila igre, kazala je.

"Ukinut ćemo vertikalnu integraciju, ali i mogućnost da se kanali koji imaju koncesiju vezuju u paketima uz naplatne kanale i da se cijene formiraju na tržištu. Uvest ćemo obvezu ponude, tzv. must offer, gdje će se kanali koji imaju koncesiju morati nuditi svim teleoperaterima pod istim uvjetima", kazala je.

U promjeni zakona o autorskim pravima rekla je da treba naći pravično rješenje između autora, izvođača i nakladnika, ali da nitko od njih neće dobiti sve što je tražio.

Osvrćući se na pitanju o izbacivanju Semezdina Mehmedinovića s popisa autora projekta "Nagrada mlade lirike", koji je vodila Udruga Institut za promicanje čitanja, Nina Obiljem Koržinek je kazala da ona nije imala veze s tim, ali da je nakladnik Mehmedinovićevu pripadnost odredio kao bosansku, a da je natječaj jasno propisao autore koji pišu na hrvatskom jeziku.

Tagovi: Nina Obuljen Koržinek, Aleksandar Stanković, Hrvatska radiotelevizija, Kazimir Bačić
PROČITAJ I OVO
Dobronić: Zbog ovrha sam prihvatio biti šef Vrhovnog suda
OVRHE
Dobronić: Zbog ovrha sam prihvatio biti šef Vrhovnog suda
ZAGREB - Sazvat ću opću sjednicu Vrhovnog suda oko ovrha, najavio je u današnjoj Točki na tjedan jedan od svojih prvih poteza sudac Radovan Dobronić, predsjednik Vhovnog suda Republike Hrvatske.
Umro publicist, diplomat i političar Domagoj Ante Petrić
IN MEMORIAM
Umro publicist, diplomat i političar Domagoj Ante Petrić
ZAGREB - U Zagrebu je u 83. godini umro istaknuti publicist i političar Domagoj Ante Petrić, povratnik iz Argentine koji je uz niz dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva RH te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bio i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.
Slovenija: Skoro 1500 zaraza, trećina testova pozitivnih
SVE GORE
Slovenija: Skoro 1500 zaraza, trećina testova pozitivnih
LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđeno 1497 zaraza koronavirusom, a umrlo je petoro pacijenata, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.
Brnabić: Planirano je Vučićevo ubojstvo
OTKRIĆA
Brnabić: Planirano je Vučićevo ubojstvo
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je bilo planirano ubojstvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a da su navodi o prisluškivanju Vučića i afera 'Jovanjica' pokušaji državnog udara.
Masovna tučnjava u KBC-u Rebro
INCIDENTI
Masovna tučnjava u KBC-u Rebro

ZAGREB - Dvije grupe sukobile su se u noći na nedjelju na hitnom prijemu KBC-a Rebro u Zagrebu, a svjedoci incident opisuju kao krši i lom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE