GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnova: Ni novi zakon neće ubrzati procese

Obnova: Ni novi zakon neće ubrzati procese
PORAZNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2021 / 07:44
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nakon provedenog javnog savjetovanja o izmjenama Zakona o obnovi nakon razornih potresa u Zagrebu i Petrinji, danas će o njemu raspravljati Stručni savjet za obnovu.

Radi se o tijelu osnovanom u rujnu prošle godine, a uz predstavnike nadležnih institucija, čine ga istaknuti stručnjaci, predstavnici komora u građevinarstvu i arhitekturi. Taj se savjet, međutim, nije sastajao tijekom izrade novog zakona niti je u njoj sudjelovao pa će biti zanimljivo čuti njihovo mišljenje o toj zakonskoj noveli.

U međuvremenu, na osmodnevno javno savjetovanje pristigli su brojni komentari, što je potvrda da i nacrt novog zakona sadrži niz nedorečenosti koje bi mogle stvoriti nove probleme u obnovi. Na nacrt je pristiglo ukupno 115 komentara, a 16 ih je poslao Fond za obnovu, tijelo zaduženo za obnovu na područjima pogođenima potresom koji je hrvatsku metropolu pogodio još u ožujku prošle godine. Obnova u Zagrebu u međuvremenu se praktički nije maknula s mrtve točke, a u Fondu strahuju da proces neće ubrzati ni novi zakon, ne preciziraju li se neke odredbe i jasno ne razgraniče obveze pojedinih tijela, piše Večernji list.

U provedbi važećeg zakona kao jedna od ključnih prepreka pokazao se upravni postupak u kojem je Ministarstvo graditeljstva na sebe preuzelo poslove pribavljanja podataka o oštećenim kućama i njihovim vlasnicima, od prebivališta do zemljišnoknjižnog stanja. No, vrlo brzo se pokazalo kako je taj posao gotovo nemoguće provesti zbog neuređenih i međusobno neusporedivih registara pa su nadležni u izmijenjenom zakonu odlučili izbrisati veći dio uvjeta, među ostalim i onaj da se radi o legalno sagrađenoj građevini. Ostao je, međutim, velik posao na procjeni stupnja oštećenja, etažnim elaboratima, utvrđivanju suvlasničkih udjela i sl., a predloženim zakonom nije utvrđeno tko će taj posao obavljati pa u Fondu strahuju da bi se sve to moglo prevaliti na provedbena tijela.

A ni u Fondu ni u Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kažu, nema dovoljno ljudi za takvo što pa bi sada oni mogli postati usko grlo umjesto Ministarstva. Naši sugovornici u Fondu tvrde kako su to pitanje postavili i Ministarstvu na zadnjem sastanku prošle srijede, no odgovor, kažu, nisu dobili. Mnogi sudionici javne rasprave upozoravaju na nejasnoće u odredbama koje kao uvjet za obnovu traže prebivanje vlasnika u objektu u vrijeme potresa. Ured pučke pravobraniteljice upozorava da se istodobno za privremeno zbrinjavanje stradalih traži prebivalište, što podrazumijeva dokazivanje tog statusa, iako se u samom obrazloženju zakona navodi kako se taj postupak pokazao izrazito problematičnim. Upozoravaju i kako se, uz prebivalište i boravište te “prebivanje”, u jednom dijelu zakona govori i o “stanovanju” u oštećenom objektu što bi, upozoravaju, moglo dodatno otežati provedbu zakona. Dosta pozornosti kroz javno je savjetovanje izazvao i naum podizanja pragova javne nabave.

Po novom zakonu, u procesu obnove za jednostavnu nabavu, onu na koju se ne primjenjuje Zakon o javnoj nabavi, primjenjivat će se pragovi od 1,3 i 39,3 milijuna kuna, umjesto važećih 200.000 i 500.000 kuna. Iz Fonda za obnovu, međutim, upozoravaju na mogućnost zloporaba pa predlažu da se umjesto dizanja pragova i dalje primjenjuje Zakon o javnoj nabavi, s time da bi se za proces obnove skratili važeći rokovi. Alternativno, predlažu da se zakonom za postupke jednostavne nabave precizira da se natječaji moraju objavljivati u nacionalnom elektroničkom oglasniku javne nabave, uz prethodnu obavijest u europskom oglasniku. Također, predlažu propisivanje obveze provođenja elektroničke dražbe sustavom koji su razvile Narodne novine.

Time će se, uvjereni su u Fondu, osigurati da javna nabava bude transparentna i uredna, što je i zahtjev EU, na čije fondove Hrvatska u tom procesu itekako računa. Ne žele obnovu nelegalnih Zanimljivo, Fond se izravno protivi ideji da se organizirano obnavljaju i nelegalno sagrađene zgrade, no to nisu posebno obrazložili, vjerojatno svjesni da je riječ o političkoj odluci, koliko god kontroverzna bila. Opsežno obrazloženje zbog čega se protive takvoj legalizaciji poslali su zato iz Narodne stranke – Reformista, koja je dio vladajuće koalicije.

“Provedbom te odredbe otvara se mogućnost da nelegalni objekti postanu ne samo legalni, već da postanu objekti s pravomoćnom uporabnom dozvolom, čime se objekt koji nema vrijednost na tržištu pretvara u objekt koji ima izrazito veliku vrijednost”, upozoravaju iz stranke Radimira Čačića.

Predlažu da se umjesto takvog jednostavnog upisa obnovljene građevine provede postupak ozakonjenja po posebnom zakonu. Rješenje o obnovi pritom bi se smatralo podnesenim zahtjevom za legalizaciju. Time bi se, obrazlažu Reformisti, “za nezakonito sagrađene zgrade oštećene potresom omogućila obnova, dakle riješio problem sigurnosti, ali im se ne bi samom obnovom priznao status legalnosti, već bi se on mogao steći u postupku sukladno posebnom zakonu, na isti način kako je proveden postupak ozakonjenja sukladno posebnom zakonu”.

Tagovi: obnova Banovine, obnova Banije, Zakon o obnovi, Radimir Čačić
PROČITAJ I OVO
Nenad Periš: Na snimkama postoje dvije crne rupe koje su jako bitne
OTKRIĆA
Nenad Periš: Na snimkama postoje dvije crne rupe koje su jako bitne
ZAGREB - Nenad Periš, otac nestalog Mateja, u opsežnom razgovoru detaljno je ispičao što ga najviše muči u istrazi, izrazio nadu da će ponovo zagrliti sina, ali i kroz suze poručio da će izdržati kakva god ga sudbina zadesila.
Petrov: Ako Vlada ukine covid potvrde i ne bude referenduma, to će im se obiti o glavu
REFERENDUM
Petrov: Ako Vlada ukine covid potvrde i ne bude referenduma, to će im se obiti o glavu
ZAGREB - Most sutra predaje potpise za referendum za ukidanje covid potvrda te stožera, ali i dvotrećinsko odlučivanje u Saboru o epidemiološkim mjerama. Hoće li referenduma biti ili ne pojasnio je šef Mosta, Božo Petrov.
Blinken: Sankcije Rusiji umanjile bi mogućnost sprečavanja agresije na Ukrajinu
PORUKE
Blinken: Sankcije Rusiji umanjile bi mogućnost sprečavanja agresije na Ukrajinu
WASHINGTON - Američki državni tajnik Anthony Blinken u nedjelju je odbacio ideju da se gospodarske sankcije sada nametnu Rusiji, rekavši da bi one umanjile sposobnost Zapada da spriječi moguću rusku agresiju na Ukrajinu.
Prosvjed protiv covid mjera: Pravi rat na ulicama Bruxellesa
SUKOBI
Prosvjed protiv covid mjera: Pravi rat na ulicama Bruxellesa
BRUXELLES - Nekoliko tisuća prosvjednika, dio njih iz drugih europskih država, u nedjelju je marširalo Bruxellesom kako bi izrazili nezadovoljstvo mjerama uvedenima za borbu protiv širenja covida-19.
Dodik za El Mundo: BiH je propali projekt, potrebno se civilizirano razdvojiti
JASNA PORUKA
Dodik za El Mundo: BiH je propali projekt, potrebno se civilizirano razdvojiti
MADRID - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je u intervjuu za španjolske novine El Mundo da je "BiH propali projekt" i da je najbolje rješenje za tu državu da se Bošnjaci, Srbi i Hrvate "razdvoje na civiliziran način".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE