GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obavještajni izvori: Kim Jong Un i obitelj cijepljeni protiv koronavirusa

Obavještajni izvori: Kim Jong Un i obitelj cijepljeni protiv koronavirusa
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2020 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i njegova obitelj cijepljeni su u posljednjih nekoliko tjedana kineskim eksperimentalnim cjepivom protiv koronavirusa, objavio je u utorak jedan američki analitičar pozivajući se na dva neimenovana japanska obavještajna izvora.

Harry Kazianis, stručnjak za Sjevernu Koreju pri istraživačkom Centru za nacionalne interese u Washingtonu, ustvrdio je kako je, uz obitelj Kim, kinesko cjepivo dobilo i nekoliko viših sjevernokorejskih državnih dužnosnika.

Ne zna se koja je farmaceutska tvrtka sjevernokorejskome diktatoru omogućila cjepivo, niti je li ono dokazano sigurno, napomenuo je Kazianis.

"U posljednja dva ili tri tjedna, Kim Jong Un i veći broj drugih visoko rangiranih dužnosnika unutar obitelji Kim i mreže vladajućih cijepljeno je protiv koronavirusa zahvaljujući cjepivu koje razvija kineska vlada", napisao je Kazianis u članku za portal 19FortyFive.

Dodao je kako najmanje tri kineske tvrtke rade na razvoju cjepiva na covid-19, uključujući Sinovac Biotech Ltd, CanSinoBio i Sinophram Group.

Sinopharm je priopćio da je njihovo cjepivo u Kini primilo već gotovo milijun ljudi, iako nije poznato da je bilo koja od navedenih kompanija pokrenula treću fazu kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva na koronavirus.

Sjeverna Koreja nije potvrdila pojavu bolesti na svojem teritoriju, ali južnokorejska Nacionalna obavještajna služba (NIS) tvrdi kako izbijanje epidemije u toj zemlji ne može biti isključeno, s obzirom da je prije zatvaranja granice koncem siječnja imala trgovinsku razmjenu i potvrđene međuljudske kontakte s Kinom, odakle je pandemija i krenula.

Microsoft je prošli mjesec objavio da su dvije sjevernokorejske hakerske skupine pokušale upasti u mrežne sustave tvrtki koje rade na razvoju cjepiva u različitim zemljama, ne navodeći koje su tvrtke bile metama tih napada. Izvori su novinskoj agenciji Reuters potvrdili da je među njima bio i britanski farmaceutski div AstraZeneca.

NIS je prošli tjedan objavio da je spriječio pokušaj sjevernokorejskog hakerskog upada u južnokorejske tvrtke koje rade na razvoju cjepiva za covid-19.

Tagovi: Sjeverna Koreja, Harry Kazianis, Kim Jong Un, ciepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE