GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NYT: U iduća četiri tjedna određuje se ishod ukrajinskog rata i crta nova karta Europe

NYT: U iduća četiri tjedna određuje se ishod ukrajinskog rata i crta nova karta Europe
ODLUČUJUĆI TJEDNI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2022 / 08:49
Autor: SEEbiz / Nova.rs / NYT
NEW YORK - Visoki dužnosnici Bidenove administracije kažu kako vjeruju da će sljedeća četiri tjedna oblikovati konačni ishod ruskog rata u Ukrajini, s dugotrajnim posljedicama koje će utjecati na crtanje nove karte Europe u narednim desetljećima.

Iako dužnosnici i dalje očekuju da će rat biti dug i težak, kažu kako je imperativ podržati Ukrajinu sa što više novih oružja, posebno dalekometnim topničkim i protutopničkim radarom – kako bi se suzbilo novo napredovanje Rusije u istočnom Donbasu.

Predsjednik Biden najavio je u četvrtak da će Sjedinjene Države poslati dodatnih 800 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini, što je drugi takav paket u nešto više od tjedan dana. Biden je rekao da je najnoviji paket pomoći poslao "nepogrešivu poruku" ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu: "On nikada neće uspjeti dominirati i okupirati cijelu Ukrajinu", prenosi New York Times.

Govoreći u Bijeloj kući, Biden je rekao da, iako će Sjedinjene Države objaviti mnoge detalje o oružju koje će isporučiti Ukrajini, dio oružja će se držati u strogoj tajnosti.

Predsjednik je posudio i promijenio famoznu rečenicu Theodorea Roosevelta, rekavši da će Sjedinjene Države "govoriti tiho i nositi veliko koplje", što se odnosi na protutenkovsko oružje koje su Ukrajinci učinkovito koristili protiv Rusije.

Odlučan da brzo djeluje, ministar obrane Lloyd J. Austin III i general Mark Milley ovog su tjedna razgovarali sa saveznicima diljem svijeta i opisali turbulentni mjesec kao ključan.

Ako se Rusija uspije probiti na istoku, Putin će biti bolje pozicioniran kod kuće kako bi svoju takozvanu "specijalnu vojnu operaciju" prodao kao neograničen uspjeh i tvrdi da je pružio zaštitu ukrajinskoj proruskoj manjini, rekli su američki dužnosnici. Tada bi mogao zahtijevati prekid vatre, ali bi se potaknuo da koristi Donbas kao polugu u bilo kakvim pregovorima, rekli su.

Ali ako ukrajinska vojska može zaustaviti napredovanje Rusije u Donbasu, dužnosnici kažu da će se Putin suočiti s teškim izborom: posvetiti više borbene moći borbama koje bi mogle potrajati godinama ili ozbiljnim pregovorima u mirovnim pregovorima.

Prva opcija mogla bi značiti punu nacionalnu mobilizaciju, kažu dužnosnici, i politički je rizična za ruskog čelnika.

"Sljedeća faza rata bit će ključna", rekao je Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa, koji je u ožujku posjetio Ukrajinu.

Eskalacija neprijateljstava u Donbasu i svim područjima pogođenim oružanim sukobom izaziva najveću zabrinutost, rekao je.

Austin i Millie su ovog tjedna u Pentagonu vodili neprekidne razgovore i sastanke sa saveznicima na jednu temu – oružje.

Nakon tjedana fokusiranja na protutenkovsko i protuzračno oružje kao što su Javelin i Stinger, nove isporuke uključivale su topništvo dugog dometa, taktička vozila i mobilne radarske sustave kako bi Ukrajincima pomogli otkriti i uništiti ruske topničke položaje. Druge zemlje šalju tenkove, više topništva i protubrodskih projektila.

Telefonski dnevnik generala Milija izgleda kao prozivka zemalja s teškim topništvom i naoružanjem: Australija, Britanija, Kanada, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska, Norveška, Portugal, Švedska i Turska.

Dužnosnik Pentagona rekao je kako vjeruje da uz pravo oružje i visok moral i motivaciju ukrajinske snage mogu ne samo zaustaviti napredovanje Rusije, već je i potisnuti natrag.

"Rusi su u oslabljenom stanju iz kojeg bi se mogli oporaviti s obzirom na dovoljno vremena i nove regrute", rekla je Evelyn Farkas, glavna politička savjetnica Pentagona za Rusiju i Ukrajinu tijekom administracije Baracka Obame, kada je Rusija anektirala poluotok Krim.

"Zato je najvažnije da sada udarimo na njih sa svime što možemo dati Ukrajincima", istaknula je.

Sadašnji i bivši američki vojni zapovjednici s iskustvom u Ukrajini i Europi su se složili.

"Za Ukrajinu, 'biti ili ne biti' znači zaustaviti napredovanje Rusije kako bi zauzela cijeli Donbas", rekao je general bojnik Michael S. Repas, umirovljeni bivši zapovjednik američkih snaga za specijalne operacije u Europi koji je uključeni u Ukrajinu, pitanja obrane od 2016.

Ako Putin uspije okupirati istok i uspostaviti kopneni koridor za Krim, general Repas je rekao da će Moskva imati jaču poziciju u svakom dogovoru o rješenju.

"Za mjesec dana očekujem iscrpljenost s obje strane bez vojne odluke/ishoda na bilo koji način", napisao je. “Zastoj znači da Putin pobjeđuje, a ako Putin pobijedi, čeka nas težak posao”, ističe.

Kako bi pokušali spriječiti takav ishod, sadašnji i bivši američki zapovjednici rekli su da će ukrajinska vojska pokušati poremetiti rusku vojnu akumulaciju oko istočnog grada Izjuma i drugih važnih područja uz pomoć dalekometnog topništva i naoružanih bespilotnih letjelica, prenosi New York Times.

Tagovi: Donbas, rat u Ukrajini, ruska vojska, Lloyd J. Austin III, Mark Milley, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE