GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novih 10.000 zaraženih u Rusiji, najveći porast u Europi

Novih 10.000 zaraženih u Rusiji, najveći porast u Europi
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 19:38
Autor: SEEbiz / H

MOSKVA - Rusija je u utorak zabilježila deset tisuća slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, što je najbrže širenje pandemije u Europi treći dan zaredom, no uz ograničen broj umrlih.

Virus kojim su se prošlog tjedna zarazili premijer Mihail Mišustin a zatim ministar graditeljstva Vladimir Jakušev, ovaj put je pokosio visokog dužnosnika svemirskog sektora.

I dok mnoge zemlje počinju postupno popuštati izolaciju, Rusija je u ponedjeljak izvijestila o 4000 novozaraženih, što pokazuje da se u toj zemlji pandemija širi puno brže nego u ostatku Europe, gdje je Velika Britanija europska zemlja s najvećim brojem umrlih, njih 30.000.

Službeni podaci pokazuju da su u Rusiji u protekla 24 sata zabilježena 10.102 nova slučaja zaraze, tek nešto manje nego u prethodna dva dana. U Rusiji je sada ukupno 155.370 slučajeva zaraze.

No službeni podaci govore o 1451 smrtnih slučajeva od covida-19, što je niska stopa smrtnosti u odnosu na Italiju, Španjolsku i Sjedinjene Države.

Ruske vlasti ističu da je to zbog brzog zatvaranja granica, velikog broja provedenih testiranja i praćenja kontakata zaraženih, ali kritičari dovode u pitanje te podatke sumnjajući da mnogi umrli nisu evidentirani jer se njihova smrt pripisuje drugim bolestima.

Po izračunu agencije France Pressea, Rusija je na 18. mjestu u svijetu po broju umrlih u epidemiji a na 7. po broju zaraženih.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je u utorak da je Evgenij Mikrin, zamjenik glavnog direktora RKK Energije, jedne od glavnih ruskih grupacija za graditeljstvo u svemirskom sektoru, umro od koronavirusa u 64. godini.

Taj je visoki dužnosnik početkom travnja posjetio kozmodrom Bajkonur u Kazahstanu kada se lansirala raketa na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Predsjednik Vladimir Putin je u brzojavu sućuti pohvalio njegov "neprocjenjiv doprinos" ruskom svemirskom programu.

Prošlog tjedna je čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao da su 173 zaposlenika ruskog svemirskog sektora zaražena koronavirusom od kojih su šestorica umrla.

Unatoč širenju pandemije zemlja se službeno priprema da 12. svibnja počne postupno ukidati mjeru izolacije koja je na snazi od kraja ožujka.

U Moskvi, žarištu bolesti, na koju otpada više od polovine zaraženih u zemlji, kirurške maske i rukavice počele su se u utorak prodavati u podzemnoj željeznici.

U zemlji se upozorava na nestašicu maski. Nekoliko ruskih liječnika objavilo je popis s više od sto imena svojih kolega koji su umrli od koronavirusa izrazivši sumnju u službenu statistiku.

Tagovi: koronavirus u Rusiji, Rusija
PROČITAJ I OVO
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
NA SLOBODI
Sergej Trifunović pušten na slobodu dva dana nakon hapšenja
BEOGRAD - Glumcu Sergeju Trifunoviću poslije saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu ukinuto je zadržavanje.
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
REAKCIJE
Jankovics: Nisu me zvali ni Orban ni Milanović
ZAGREB - Zastupnika mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa zateklo je novinarsko pitanje predsjedniku Zoranu Milanoviću je li zbog njega on kontaktirao premijera Mađarske Viktora Orbana.
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
JASNA PORUKA
Posavec: I Grbin i Milanović mogu doći do parlamentarne većine jednako kao i Plenković
ČAKOVEC - Međimurski župan Matija Posavec osvojio je dva mandata sa svojom Nezavisnom platformom Sjever te je za N1 televiziju komentirao rezultate izbor, s kim bi mogao koalirati, ali i upozorenje Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar Vlade.
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
PRIZNANJE
Tomašević priznao: Žao nam je što nismo išli u točkastu koaliciju sa SDP-om
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas je izjavio da je protuustavna odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću da ne može biti mandatar ni premijer, te da će Možemo! podržati koga god SDP predloži za mandatara.
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE