GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa podijelio HDZ

Novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa podijelio HDZ
PODJELE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 10:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Novi zakon o sprječavanju sukoba interesa podijelio je vladajuću stranku, piše u petak Večernji list, navodeći da HDZ-ovci pritišću premijera Andreja Plenkovića da odustane od strožih pravila.

U Antikorupcijskoj strategiji do 2030. godine lokalna razina prepoznata je kao područje visokih koruptivnih rizika, zbog čega je Vlada u ovom dokumentu predvidjela niz mehanizama za sprečavanje korupcije u tijelima i tvrtkama u jedinicama lokalne samouprave.

U novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa predviđeno je veliko proširenje kruga dužnosnika na koje se on odnosi, u koji su ušli i brojni izabrani i imenovani dužnosnici s lokalne razine na koje se zakon dosad nije odnosio. Novi je zakon, među ostalim, uredio i donekle pooštrio uvjete za dužnosnike nakon prestanka mandata. U zakonu je tako ostala odredba po kojoj dužnosnik nakon mandata ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor o radnom odnosu s pravnom osobom s kojom je tijekom njegova mandata poslovalo tijelo kojemu je bio na čelu.

U novom je tekstu ta odredba dodatno precizirana, a period u kojem dužnosnici nakon mandata ne smiju prihvatiti upravljačke funkcije, ali ni one u nadzornim odborima tvrtki s kojima je poslovalo tijelo kojemu su bili na čelu, produljen je s 12 na 18 mjeseci. Vlada obrazlaže kako ju je na ovakav iskorak ponukala i činjenica da ne samo poslovni odnos nego i nadzor može biti izvor određenih korupcijskih rizika. Primjerice, kad bi dužnosnik u Hanfi nakon mandata otišao raditi u subjekt koji je nadzirao.

Što se tiče produljenja ograničenja na 18 mjeseci, ističe se kako je procijenjeno da ga treba produljiti s obzirom na korupcijski rizik koji se tom odredbom neutralizira.

No čini se da sve ovo nije dovoljno za neke lokalne dužnosnike i da ta mjera Vlade ne prolazi bez otpora, i to baš u HDZ-u.

Stroža pravila za tzv. period hlađenja problematizirana su i na sastanku vladajuće koalicije u utorak, na kojem je, prenose naši izvori, politički tajnik stranke Ante Sanader upozorio da u HDZ-ovu klubu u Saboru postoji nezadovoljstvo tim zakonom, i to zbog pritisaka s terena, navodi dnevnik.

Izvori Večernjeg lista prenose da je Sanader čak kazao kako je pitanje hoće li takav prijedlog dobiti potporu u Klubu, a njegovu apelu pridružio se, kažu, i šef Sabora Gordan Jandroković.

Premijer Plenković oštro je pak odbio primjedbe kao i mogućnost da se ublaže pravila za dužnosnike po prestanku mandata.

Nezadovoljnim kolegama uzvratio je kako se radi o pravilima koja su kao dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti poslana Europskoj komisiji koja je plan odobrila i sada, tumači Plenković, nema prostora za uzmak. Postavio je i pitanje kakvu bi poruku Vlada poslala kada bi odustala od zakonskih odredbi koje su prošle javno savjetovanje, donosi Večernji list.

Tagovi: zakon o sprječavanju sukoba interesa, Andrej Plenković, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
MANJINCI
Predstavnik Bošnjaka Hodžić izabran u Sabor, upao i Furio Radin
ZAGREB - Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati saborskih izbora održanih u srijedu.
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
INTERES
Eurobarometar: Raste interes Hrvata za europske izbore
ZAGREB - Interes Hrvata za predstojeće europske izbore značajno je veći nego prije pet godina, pokazuju u srijedu rezultati posljednjeg Eurobarometra prije izbora novog saziva Europskog parlamenta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE