GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi model je smijurija: Gradska vlast gradi kuću od krova, a kuća nema temelje

Novi model je smijurija: Gradska vlast gradi kuću od krova, a kuća nema temelje
ODVOZ SMEĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2022 / 08:16
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Nema kraja problemima za zagrebačku vlast. Nakon što je jučer počeo novi model prikupljanja, odvoza i naplate otpada i naišao na niz kritika, novi problemi pojavili su se i u zagrebačkom Holdingu. Nedavno otpuštene radnike sada zovu da se vrate na posao.

Nova pravila i stari prizori. U središtu Zagreba kante za otpad i dalje su na ulici. Građani podijeljeni. Jedni tvrde da je uvođenje plavih vrećica pun pogodak, drugi nisu optimistični.

- Uredno su kante i dalje na ulici, a dvorišta su ili parkinzi ili su prazna i, naravno, kante nisu unutra, nego su na ulici, komentirala je za HRT jedna građanka.

- Jučer ujutro sve su kante bile pune, nije bilo ovih plavih vrećica. Danas je sve po haustorima pa ćemo vidjeti kako će biti dalje. Sad je OK, rekla je druga.

U Kranjčevićevoj ulici podzemni spremnik je prepun, pa građani nemaju gdje ostavljati razvrstani otpad. Smeće je posvuda. Otpad, kažu, već neko vrijeme nije odvezen.

- Ne, nije bolje. Dobro, gradonačelnik je rekao da ne može preko noći, ali on samo rješava pitanje miješanog komunalnog otpada, a to je samo jedna trećina problema. Dvije trećine ostaju neriješene, rekla je jedna građanka.

I bivši ministri zaštite okoliša smatraju da gradska vlast gradi kuću od krova, a kuća nema temelje. Primjerice, građane tjeramo da odvajaju biootpad, a Zagreb nema kompostanu.

- To nije nikakav novi model gospodarenja otpadom jer, budimo realni, u Zagrebu uopće nemamo model gospodarenja otpadom zbog toga što mi nemamo infrastrukturu u kojoj bi mi mogli gospodariti svim frakcijama otpada, rekla je bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

- Sve se to moglo ići po fazama po četvrtima kroz godinu dana. 16 mjeseci na vlasti nemamo sortirnice ni dalje. Bez sortirnice, to je kao da imamo veliki auto koji guramo, rekao je bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

Izgurala je nova gradska vlast kao tehnološki višak i radnike iz Holdinga, pa sad u pozivnom centru nema tko raditi. Da priča bude bizarnija, sad te iste otpuštene radnike ista uprava moli da se vrate na posao.

- Cijeli taj proces kolektivnog viška je učinjen na vrlo čudan način. Mi smo na vrijeme upozoravali da se ide preširoko. Međutim, nisu nas baš doživljavali u upravi i sad je ispostavilo da smo, nažalost bili u pravu. Ne znam kako će to sve skupa završiti, rekao je Damir Žgela, povjerenik Samostalnog sindikata komunalnih radnika Hrvatske.

Ako se pita šefa gradskog HDZ-a - završilo bi ostavkom gradonačelnika i novim izborima.

- Shvatimo da su oni bili obični bleferi. Oni su bili obični aktivisti, oni su, nažalost, i ostali obični aktivisti, a ono što stalno ponavljamo - velika je, velika razlika između aktivizma i ozbiljnoga upravljanja nekim sustavom, pogotovo ovako velikim sustavom kao što je Grad Zagreb, rekao je predsjednik HDZ-a Grada Zagreba Mislav Herman.

Još jučer gradonačelnik Tomislav Tomašević je poručio - ovo je najveća promjena u Zagrebu u posljednjih 20 godina, a pravi rezultati, kaže, ne mogu se postići preko noći.

- Ja nisam izabran da stvari ostanu iste, nego da radim promjene. I vjerujem u veliku većinu Zagrepčana koji misle da je trenutno stanje neodrživo i žele da se ono promijeni. Vjerujem da će se toga držati, rekao je Tomašević.

Tagovi: novi model odvoza otpada, Čistoća Zagreb, Tomislav Tomašević, ZG vrećice, Slaven Dobrović, Mirela Holy
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE