GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi krug sankcija EU-a protiv Bjelorusije

Novi krug sankcija EU-a protiv Bjelorusije
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 17:41
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova država članica EU-a u ponedjeljak su uveli sankcije protiv 78 pojedinaca i osam pravnih osoba iz Bjelorusije zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, represije prema civilnom društvu, demokratskoj oporbi i novinarima.

Sedam osoba i jedan pravni subjekt našli su se na popisu sankcioniranih u vezi s prisilnim prizemljenjem Ryanairova zrakoplova, koji je 23. svibnja na letu iz Atene u Vilniusu bio prisiljen sletjeti u Minsk. Iz zrakoplova su zatim izvedeni te uhićeni novinar Roman Protaševič i njegova djevojka Sofia Sapega.

Među osobama protiv kojih su uvedene sankcija ima i nekoliko poznatih poslovnih ljudi koji podupiru režim Aleksandra Lukašenka i imaju od njega koristi.

“Stoga ove sankcije šalju snažan signal pristašama režima da njihova potpora Aleksandru Lukašenku ima znatnu cijenu”, kaže Vijeće EU u priopćenju.

EU nije sam u svom odgovoru na krizu u Bjelorusiji i da djeluje u suradnji sa svojim partnerima, dodaje se u tekstu.

Ovo je četvrti krug sankcija, a restriktivnim mjerama EU-a do sada je obuhvaćeno 166 osoba i 15 pravnih subjekata iz Bjelorusije.

Mjere uključuju zamrzavanje njihove imovine u EU-u, a europskim građanima i poduzećima zabranjeno je s njima poslovati i uplaćivati im novac.

Sankcioniranim pojedincima također je zabranjen ulazak i tranzit preko teritorija EU-a.

Vijeće je nakon prisilnog slijetanja Ryanairova zrakoplova, 4. lipnja zabranilo slijetanje i prelijetanje teritorija EU-a bjeloruskim zrakoplovima.

Ministri vanjskih poslova EU-a podsjećaju da je cilj ovih sankcija izvršiti pritisak na bjelorusko vodstvo da pokrene istinski i uključiv dijalog s društvenom zajednicom te da izbjegne daljnju represiju.

“EU je spreman podržati mirnu, demokratsku tranziciju s nizom instrumenata, uključivo sveobuhvatni plan ekonomske pomoći za demokratsku Bjelorusiju. Spremni smo donijeti daljnje mjere i protiv drugih ekonomskih aktera ako se situacije u Bjelorusiji ne poboljša”, poručuju ministri vanjskih poslova država članica EU-a.

Tagovi: sankcije EU, Bjelorusija, Europska unija, Roman Protaševič, Aleksander Lukašenko
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE